»

Facebook hrani izbrisane slike več kot poldrugo leto

Davno izbrisana slika, dosegljiva na: http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v10/158/75/13703945/n13703945_30332935_716.jpg

vir: Ars Technica
Ars Technica - Lani so na Ars Technici izvedli eksperiment, v katerem so raziskovali, kako dolgo izbrisane slike vztrajajo na družabnih omrežjih, kot je na primer Facebook. Takrat so ugotovili, da sta najbolj vestna Flickr in Twitter, ki sliko javnosti izbrišeta takoj in onemogočita tudi direktno povezavo nanjo, medtem ko sta Facebook in MySpace precej bolj površna. Če imate neposredni naslov slike, lahko do nje dostopate še precej časa po izbrisu. Facebook je dejal, da slike ostanejo v obliki varnostnih kopij na strežnikih še nekaj časa, medtem ko naj bi bile neposredno s spleta z direktno povezavo nedosegljive takoj (kar se je izkazalo za laž).

Leto je naokoli, a izbrisane fotografije še vedno niso...

51 komentarjev

Zasebnost na Facebooku se krči

Slo-Tech - Facebook nas vsake toliko časa razveseli s kakšnim novim načinom, ki nastavljanje zasebnosti še bolj zaplete. Večini se ne ljubi poglabljati v varnostne nastavitve, zato je na spletu veliko popolnoma odprtih profilov ljudi. Ta teden pa je Facebook dodal dve novosti, ki naj bi se uporabnikom pomagali zaščititi pred prevaranti. Prva spremlja, s katerih naprav se uporabniki prijavljajo na Facebook in se more nastaviti tako, da jih takoj obvesti, če se kdo prijavi v njihov račun prek naprave ali IP-ja, ki ni na seznamu potrjenih. Poleg tega bodo skušali blokrati sumljive prijave v sistem. Če bo kdo poskusil v sistem vstopiti z vašimi podatki prek čudne, neobičajne naprave, ga bo Facebook pozval, da svojo identiteto dodatno dokaže bodisi z...

33 komentarjev

Mafijskega šefa izdal Facebook

Pasquale Manfredi aretiran

ABC News - Socialna omrežja, kot je Facebook, so se zažrla prav v vse pore naših življenj - tudi mafijskih. Italijanska policija je uspela izslediti enega izmed najbolj iskanih kriminalcev, mafijskega šefa kalabrijske družine Ndrangheta Pasqualeja Manfredija, prav zaradi Facebooka. Manfredi se je namreč v svoj račun na Facebook prijavljal tako pogosto, da so uspeli izslediti njegovo skrivališče. Skrival se je v majhnem kletnem stanovanju v mestecu Isola di Capo Rizzuto v pokrajini Crotone na italijanskem jugu.

Manfredi Facebooka ni uporabljal zgolj za zabavo, temveč je prek njega komuniciral s pajdaši, večinoma v kodi. Policija dodaja, da Manfredi ni bil računalniško najbolj pismen, saj je...

20 komentarjev

EA se seli na Facebook

Madden NFL 10

vir: CNet
CNet - Že lani so za 300 milijonov dolarjev pri Electronic Artsu kupili razvijalski studio Playfish, ki izdeluje igre v Flashu za socialne spletne strani, kot je Facebook, MySpace in podobni. Zdaj bomo, kot kaže, ugledali tudi prve sadove te združitve, saj se po besedah vodilnega moža EA Sports, Petra Moorea, Electronic Arts seli na Facebook. Kot prvo bomo ugledali eno izmed vsakoletnih serijskih iger, Madden NFL, v kateri se igralci pomerijo v ameriškem nogometu. Že pred časom se je predvidevalo, da se bosta Facebook in Madden povezala, a je bilo takratno mnenje, da bo šlo za realno-časovne posodobitve statusa, npr. z dosežki iz igre (Facebook Connect). Temu ne bo tako, saj bo Madden dobil kar svojo Facebook različico igre. Le-ta bo mnogo preprostejša od polnokrvne PC...

11 komentarjev

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem...

185 komentarjev

Facebook zagotovil alibi za rop

MSNBC - V New Yorku so 19-letnega Rodneyja Bradforda aretirali zaradi suma ropa, ki naj bi ga bil zagrešil 17. oktobra v Brooklynu. Ta je vztrajal, da je nedolžen, čemur policija ni najbolj verjela. Na sodišču ga je rešil Facebook.

Minuto pred ropom je namreč na svojem profilu objavil sporočilo svojemu dekletu "WHERE MY IHOP?" ali po naše: kje so palačinke. Obramba je nato uspešno dokazala, da je sporočilo poslal z domačega IP-naslova, več kot 20 km od kraja ropa. Uporaba lokalnega slenga oz. interne šale je prepričala sodnika, da je sporočilo res poslal obtoženec, zato so ga oprostili vseh obtožb. Po 12 dneh v priporu so ga izpustili.

50 komentarjev

Facebook bo ohranjal profile mrtvih

PC Pro - Ker so uporabniki družabnih strani, kot je Facebook, večinoma mlajši, se redko postavi neprijetno, a zelo življenjsko vprašanje - Kam gre vaš profil po smrti? Ali bolj tehnično - če gesla niste ravno napisali na samolepilni listek na monitor, kdo sploh lahko še popravlja ali pa zbriše vaš profil? Facebook se je tega problema lotil s pristopom Kar se zgodi na spletu, ostane na spletu.

Strani preminulih članov bodo po novem "memorializirane" kot nekakšen virtualni spomenik, do katerega bodo obdržali dostop prijatelji. Te fosilizirane strani bodo večidel nedotaknjene, odstranjene bodo le občutljive informacije, kot so posodobitve statusa, kontaktne informacije ipd. Prav tako se v račun ne bo več mogoče prijaviti, bodo pa lahko prijatelji pustili kakšno lepo misel na oglasni deski (ki jo Facebook prevaja v Zid). V izogib morbidnim prigodbam, bodo poskrbeli za neprijetne detajle, kot bi bilo na primer pojavljanje profila mrtveca v stolpcu Priporočamo itn. Nekoga lahko razglasite za

8 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

Avtorji virusa Goner aretirani

The Register - Admini na DALnet-u, ircarskem strežniku, iz katerega so nadobudni najstniki nameravali nadzorovati dos napade svojega varovančka, virusa Goner, so s pomočjo IP naslovov ter v virus vkoridanih sporočil, našli 4 osumljence. Podatke so predali FBIju, ta pa izraelskim oblastem, ki so otročaje aretirali. Grozi jim od treh do pet let zaporne kazni, verjetno najhujša pa je odvzem računal. Več?

3 komentarji