»

Računalnik se uči z gledanjem iger in nato ustvari novo

Računalniško generirano okolje v Super Mariu

Slo-Tech - Poklic oblikovalca naj bi bil med najodpornejšimi, ko govorimo o izrinjanju poklicev zaradi robotizacije in umetne inteligence. Raziskovalci z Georgia Institute of Technology so pokazali, da to ni nujno res. Izdelali so program, ki opazuje igranje iger - bodisi videoposnetke na YouTubu ali Twitchu - in potem oblikuje nove sekcije v igri. Za demonstracijo so si izbrali klasiko iz leta 1985, originalni Super Mario Brothers.

Algoritem opazuje, kako se človeški igralci premikajo skozi igro. Pozornejši je na dele, kjer se zadržujejo dlje, saj so ti očitno bolj pomembni in so tako tudi bogatejši vir informacij o ustroju igralnega okolja. Sčasoma...

19 komentarjev

Povprečni igralec iger star 37 let

CNet - Nova študija Entertainment Software Association (2011 Essential Facts About the Computer and Video Game Industry) je pokazala nekaj zanimivih dejstev o igralcih računalniških iger, ki jih nismo pričakovali. Odkrili so, da ni res, da je igranje iger v glavnem dejavnost mladostnikov, saj je povprečni igralec star 37 let in ima za seboj 12 let igranja. Kar 82 odstotkov igralcev pa je starejših od 18 let. Povprečni kupec igre je star 42 let. Med igralci je 42 odstotkov žensk, prirast v deležu pa je v njihovi skupini največji. Še zdaleč torej ne velja, da žensk igre ne zanimajo.

Zanimiv je tudi porast med starejšimi igralci, saj je delež starejših od 50 let dosegel 29 odstotkov. Od vseh igralcev jih 65 odstotkov igra z drugimi igralci v živo (torej v isti sobi ali hiši), 55 odstotkov pa jih...

53 komentarjev

World of Warcraft patch 3.3: Fall of the Lich King

Slo-Tech - Danes so igralci igre World of Warcraft dočakali popravek 3.3: Fall of the Lich King. Gre za zadnji veliki patch pred naslednjo razširitvijo in verjetno tudi za zaključek zgodbe o Arthasu, ki se vije že iz časov Warcrafta 3.

Glavna novost so seveda nove instance: The Frozen Halls je skupina treh instanc za 5 igralcev, The Frozen Throne pa raid (za 10 ali 25 igralcev), ki se konča z spopadom z Arthasom. Raid se bo odpiral postopoma: prva stopnja je odprta že danes, naslednja pa bo dostopna čez 28 dni. Z novimi instancami seveda pride tudi nova oprema (med drugim tudi tier 10 seti ter legendarni meč Shadowmourne).

Igralci pa se bodo razveselili tudi izboljšanemu sledenju nalog (lokacije nalog se sedaj prikazujejo na karti) in boljših...

22 komentarjev

Odkrivanje ponarejenih kovancev s pomočjo optičnih mišk

TG Daily - Raziskovalci iz University of Lleida so razvili prototip za prepoznavanje ponarejenih evrskih kovancev s pomočjo optičnega senzorja iz miške.

Za uspešno prepoznavanje je potrebno imeti optični senzor z resolucijo vsaj 15x15 pixlov, najbolj pa se obnesejo LED ali infrardeči senzorji. Naprava s pomočjo senzorja odčita površino kovanca ter jo primerja z originalom, pri tem pa je odstotek uspešnosti prepoznave enak, kot pri strokovnjakih za prepoznavanje ponarejenega denarja.

0 komentarjev

Icahn odstopil iz Yahoojeve uprave

Slo-Tech - Ameriški poslovnež Carl Icahn, ki je lani uprizoril pravi upor, ko je želel zamenjati Yahoojevo upravo, in se je kasneje zadovoljil z mestom v upravi zase in dva zaveznika, je odstopil s položaja. Pred tem je poskusil skupaj z Microsoftom prevzeti Yahoo, a je slednji zavrnil ženitno ponudbo.

Yahoo je v petek objavil, da jih Icahn zapušča. V izjavi za medije so prijazno zapisali, da je šlo za pomembnega člana uprave, ki jim je obilno pomagal, za kar so mu hvaležni. Zakaj točno je zapustil Yahoo, ni znano, se pa govori, da se je to pot zagledal v padlega finančnega velikana CIT Group, kateremu ponuja šestmilijardno posojilo. V svoji odstopni izjavi je Icahn poudaril, da je trenutno prezaposlen z drugimi projekti, in izrazil podporo Yahoojevi šefici Carol Bartz in združevanju z Microsoftom. Yahoojeva uprava bo imela odslej 11 članov, konec leta pa se mandat izteče še predsednici Maggie Wilderotter.

0 komentarjev

Algoritem za prepoznavanje štetja kart

Blackjack

Slashdot - V kazinojih so igre sestavljene tako, da ima hiša vedno statistično prednost pred igralci. Ti občasno seveda dobijo kakšen velik dobitek, a na dolgi rok povprečno dobiva igralnica - navsezadnje, s tem se financira. Edina igra, kjer igralci lahko spremenijo verjetnost v svoj prid za približno odstotek, je blackjack. S štetjem kart že odigranih kart lahko igralec oceni, katero karto bo delivec izvlekel v naslednji potezi, in se ustrezno odloči, ali bo odstopil ali nadaljeval. Kakor kažejo hollywoodski filmi, tudi v realnosti velike hiše niso navdušene nad tovrstnim početjem, ki samo po sebi ni nelegalno, a prepametne igralce kljub temu po hitrem postopku pospremijo k izhodu.

Raziskovalci...

66 komentarjev

Britanci spet javno razkazovali zaupne dokumente

Zaupni dokument o načrtovanih aretacijah

vir: BBC
BBC - Pred kratkim je vodja britanskega protiterorističnega oddelka Scotland Yarda, Bob Quick, hodil po Downing Streetu, v rokah pa nosil zaupen dokument o načrtovanih aretacijah dvanajstih oseb osumljenih načrtovanja terorističnih napadov v Manchestru ali Traffordu.

Žal pa zaupnega dokumenta ni shranil v ovojnico, ali vsaj prekril s kakšnim papirjem in ko je šel mimo fotografov, so le-ti dokument z oznako "zaupno" seveda fotografirali.



Zaradi incidenta je policija z izvedbo akcije morala precej pohiteti, Bob Quick pa je odstopil.

V Sloveniji se kaj takega seveda ne more zgoditi, saj so navadno mediji še pred policijo obveščeni o tem, koga bodo aretirali in kje.

9 komentarjev

Poročilo z "The Gatheringa"

Euro Gamer - Ne, ne gre za kakšno srečanej igralcev Magic The Gathering kart (ki sem jih v mladosti preganjal tudi jaz... ah nostalgija ), temveč za srečanje razvijalcev, ki ga je pripravila Nvidia. Na to srečanje so bili povabljeni vsi, ki kaj pomenijo v programrskem svetu, saj so Nvidiiaši predstavljali svojega GeForca3. No, tja so zašli (baje zaradi zastojn pira, ki je tekel v potokih - Slin!) tudi fantje z EuroGamerja in tukaj lahko preberete njihovo doživetje tega dogodka. Precej zanimivo .

0 komentarjev

Konec neke dobe na Yahoo! portalu...

več strani - Včeraj so na Yahoo! objavili, da je odstopil njihov glavni direktor, Tim Koogle. Prav tako so objavili, da so dosegli precej nižji dobiček od pričakovanega v prvi četrtini tega leta. Čeprav je bil Koogle zelo uspešen kot direktor Yahoo! portala, saj so imeli vrtoglave dobičke, pa so se v zadnjih mesecih pojavile težave. Delnica Yahoo! je padla, prav tako pa so se zmanjšale investicije v oglaševanje na portalu. Posledično je to pomenilo seveda manjši dobiček. Delnica pa je sedaj vredna nekje desetino vrednosti, ki jo je imela v prejšnjem letu.
Vendar pa Koogle ni edini, ki je odstopil. Prejšnji teden na primer je odstopil tudi direktor Yahoo! za področje Kanade, v prejšnjem mesecu pa sta odstopila tudi direktorja Yahoo! za področje Evrope ter Azije.
Novica o težavah Yahoo!-ja precej odmeva po internetu, saj odraža trenutno stanje problemov oglaševanja in drugih težav spletnih firm. Prav tako pa se je odrazila tudi na delnicah drugih spletnih firm, saj vrednost nekaterih delnic...

1 komentar