»

Motorola posluje z dobičkom

Motorola RAZR - Motorola Droid izpred nekaj let, vsaj po pomembnosti za delovanje podjetja

vir: engadget
engadget - Mobilna divizija Motorole, odgovorna za mobilne telefone, je po letu 2006 v preteklem, tretjem četrtletju letošnjega leta prvič poslovala z dobičkom. Celotno podjetje že ves čas ni imelo izgube, predvsem po zaslugi drugega dela, odgovornega za domača omrežja (npr. modemi) in mobilne rešitve (radijski oddajniki, ki jih pogosto uporabljajo v vojskah in policijah po svetu), a se bo podjetje razdelilo v dva dela, v enega, namenjenega zgolj mobilnim telefonom, ter drugega, ki bo skrbelo za prej opisane izdelke. Kot smo že poročali bosta oba dela še vedno nosila ime Motorola.

V tretjem letošnjem četrtletju je oddelku za...

1 komentar

Motorola se bo razdelila

Mobilni telefon, ki je Motorolo ponovno postavil na potrošniški zemljevid

vir: engadget
engadget - Čez skoraj točno eno leto, v prvem četrtletju leta 2011, se bo Motorola kot jo poznamo danes razdelila v dve podjetji, ki že danes pravzaprav sodelujeta pod eno streho. V prvem, imenovanem Motorola Mobile Devices and Home businesses bodo zbrani mobilni telefoni in settopboxi (sprejemniki in konverterji, ki domujejo ob televizorjih), ki jim bodo delale družbo tudi celovite video-glasovne in podatkovne rešitve. Drug del bo nastal iz mrežnega in mobilnega dela, namenjenega velikim podjetjem (Motorola je npr. glavni opremljevalec ameriške vojske z radijskimi oddajniki in sprejemniki), njegov vodja pa bo Greg Brown. Potrošniški del Motorole bo vodil Sanjay Jha, kar pomeni, da v vodstvu oddelkov pravzaprav ne bo nobene...

2 komentarja

Android na N900

engadget - Nokiin Maemo in Googlov Android sta si, čeprav na prvi pogled popolnoma različna, pravzaprav nadvse podobna. Oba namreč za jedro uporabljata Linux, na katerem je nato zgrajen uporabniški vmesnik, ki je tako različen. Prav zaradi enake osnove hekanje Android na Nokio N900 oz. Maema na Android telefone ne bi smelo biti popolnoma nemogoče, saj so gonilniki za komponente telefona izdelani za Linux. Na T-Mobile G1 je npr. že deloval Debian vzporedno z Androidom, mnogo težavnejši pa je npr. prehod z Androida na Windows Mobile oz. obratno, čeprav tudi ta očitno ni nemogoč.



Kot potrditev podobnosti imamo zdaj slikovni in video dokaz Androida na Nokii N900. Maemo in Android sta nameščena v dual boot načinu, kjer je Maemo nameščen na interni...

13 komentarjev

LG bo uporabljal Android

Cenovno ugodni GT540

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Zagovorniki odprtokodne programske opreme tako radi govorijo, da bo naslednje leto leto pohoda Linuxa, kar se je z Androidom, ki uporablja jedro Linux, ponovilo. Že za lansko leto so mnogi napovedovali, da bomo ugledali obilico naprav, ki bodo močno zatresle temelje iPhonove prevlade. A to se ni zgodilo, čeprav smo dobili nekaj pomembnih mobilnih telefonov - HTCjev Hero in Magic, ki sta nasledila prvi mobilni telefon z Androidom, HTCjev Dream oz. G1, ter, najpomembneje, Motorolin Droid. Prav ta je iPhoneu povzročil še največ težav, a, roko na srce, le-te niso bile pretirano velike.

Spet smo na začetku leta in spet lahko rečemo, da letos pa morda le ugledamo revolucijo pri mobilnikih z Androidom. Droid je bil...

42 komentarjev

Motorola LiMo zamenjala z Androidom

V družbi z ARMom, Huaweiem, Ericssonom in podobnimi

vir: engadget
engadget - Motorola je ena izmed ustanovnih članic LiMo Foundation, katere cilj je ustvariti od strojne opreme neodvisno distribucijo Linuxa za mobilne telefone. Verjeli ali ne, LiMo uporablja prek 40 naprav, ki so se očitno uspele dobro skriti pred javnostjo. Motorola se je kot del svoje preobrazbe odločila odstopiti iz položaja ustanovne članice in bo tako zgolj sodelujoča članica. Razlog za to se skriva v osredotočanju na Android, ki po Motorolinih besedah trenutno ponuja mnogo bolj celovit paket in boljšo uporabniško izkušnjo. Zanimivo je, da bi se tudi Android v teoriji lahko pridružil fundaciji LiMo, saj je slednja le osnova, na kateri je mogoče graditi svoj...

3 komentarji

Motorola CLIQ in MOTOBLUR

Motorola CLIQ z MOTOBLUR preobleko

vir: engadget
engadget - Zagovorniki Androida in fizičnih QWERTY tipkovnic bodo po dolgem času (vse od izida HTCjevega Dreama, ki je bil sploh prvi telefon, opremljen z Androidom) spet prišli na svoj račun. Za to je poskrbela Motorola, ki je predstavila mobilni telefon z imenom CLIQ. Skupaj s svojim prvim poizkusom Androida so tovarniški grafični vmesnik predelali in ga poimenovali MOTOBLUR. Slednji je osredotočen na socialna omrežja (med njimi je podpora za Twitter, Facebook, Gmail, MySpace, Yahoo, Last.fm, itd.), za katere je mnogo widgetov, ki jih je moč razporediti na 5 različnih domačih zaslonov. Vsi kontakti, pa naj bodo to telefonski, poštni in ostali, so združeni v enoten...

10 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

Motorola A810 z Linuxom

Mobile Burn - Pametni telefoni z operacijskim sistemom Linux v Motoroli niso novost, je pa zanimivo spremljati odločitve različnih proizvajalcev glede programske opreme, ki jo bodo uporabili v novih modelih.

Iz FCC je o novem telefonu "odteklo" nekaj podrobnosti. A810 ima le osnovne tipke, tipkovnica in številčnica pa se nahajata na zaslonu, ki je občutljiv na dotik. Tekst lahko vnašate s plastičnim pisalom, saj zaslon prepoznava pisavo. Telefon deluje na treh GSM frekvencah (900/1800/1900MHz), manjka pa 850 MHz, kar najbrž pomeni, da ga Motorola ne namerava prodajati v ZDA. Fotoaparat z 2 megapiksloma je brez bliskavice, opazili pa so še standardno audio vtičnico 3.5 mm in FM radio ter podporo za Bluetooth. Na voljo je tudi dokumentacija ameriške zvezne komisije za komunikacije.

3 komentarji

Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike

vir: ZDNet
ZDNet - Industrijski konzorcij LiMo bo na konferenci CTIA (1.-3. april) predstavil Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike: LiMo Platform Release 1. Različica naj bi precej zaostajala za ostalimi sistemi, kot so Symbian, Windows Mobile, BlackBerry in tistim na iPhoneu, a bo hkrati tekmovala z Googleovim Androidom, ki ga razvija Open Handset Alliance.

ZDNet piše, da je LiMo korak v pravo smer, saj naj bi razvijalci že dolgo čakali na Linux operacijski sistem z enotno sredico, ki ga bo lažje prilagajati lastnim razvojnim usmeritvam.
Linux operacijske sisteme za mobilne telefone razvijajo tudi druge organizacije in podjetja: LiPS Forum (standardi), Gnome Mobile, Moblin.org ter

29 komentarjev

Motorola najavila mobilni telefon za trge držav v razvoju

Slashdot - Dandanes se vse prepogosto dogaja, da mobilni telefoni, ki prihajajo na že tako zasičen trg, ponujajo ziljone novih opcij, ki naj bi prepričale potencialne kupce, da je to višek današnje tehnike. Pri tem se se vse prepogosto dogaja, da pri tem trpijo uporabnost, preglednost uporabniškega vmesnika ter seveda programska in strojna oprema, ki ni na najvišjem nivoju.

No, tokrat je zgodba nekoliko drugačna. Motorola se je namreč odločila, da bo izdelala telefon za države v razvoju, ki bo popolno nasprotje ostalim telefonom - bistvo telefona bo namreč preprostost in uporabnost. Kaj to pomeni v praksi? Baterija bi naj zdržala 12 dni v pripravljenosti ali 8 ur pogovorov, za zaslon se uporablja E-Ink tehnologija, kar zagotavlja dobro vidljivost tudi ob direktni izpostavljenosti soncu, bo pa Motofon, kot bi naj bil telefon poimenovan, imel dve anteni, ki bi naj zagotavljali kvaliteten pogovor tudi v bolj odročnih delih, kjer bazične postaje niso prisotne ravno v vsaki vasi.

Ali bo...

21 komentarjev