»

Googlove sanje o pametnem Torontu so potonile

soseska Quayside

Slo-Tech - Iz Googlove podružnice Sidewalk Labs so sporočili, da se odrekajo projektu "pametne" mestne četrti v Torontu, ki je bil bržkone najbolj razvpit poskus načrtovanja digitaliziranega urbanega področja.

Pred petimi leti so v Googlu ustanovili sestrsko firmo Sidewalk Labs, skozi katero so se lotili napredne rabe tehnologije v urbanih središčih - po domače rečeno, pametnih mest. Za prvi veliki projekt so si izbrali obmorsko območje Quayside v Torontu, kjer so želeli na slabih petih hektarih površin zgraditi pilotsko pametno četrt, pri čemer bi sami vložili petdeset milijonov ameriških dolarjev. To bi pomenilo med drugim ogrevane pločnike in samovozeč transport, robotski odvoz smeti skozi podzemne jaške ter stavbe iz lesa, predvsem pa močno informacijsko gnano delovanje, podprto z množico senzorjev. Ker bi imel velikan s tem dostop do gromozanske količine osebnih podatkov, vključivši denimo popolno beleženje posameznikovega gibanja po javnih območjih, je to precej razburilo tako lokalno...

7 komentarjev

Googlov eksperiment z ozadjem predčasno končan

TechCrunch - Google je včeraj poizkusil izvesti eksperiment, ko je želel za en dan uporabnikom brskalnika namesto belega ozadja prikazati različne slike za ozadje. Uporabnikom je želel tako pokazati, da si lahko nastavijo poljubno fotografijo kot ozadje, a ti spremembe niso sprejeli najbolje (hudovanje na našem forumu). Na forumih so se razplamtele debate, polne začudenja in ogorčenja. Google ga je dodatno polomil, ker zaradi hrošča v kodi večina uporabnikov ni videla pojasnila, zakaj je iskalna spletna stran dobila novo ozadje. Nasprotovanje uporabnikov je bilo tako vehementno, da je Google predčasno zaključil eksperiment.

64 komentarjev

Googlovo poslovanje nad pričakovanji

Google - V Mountain Viewu so objavili poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili. Podjetje je v tem času zbralo 5,94 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povzpel na 1,64 milijarde dolarjev oz. 27 odstotkov več leto poprej. Googlov izvršni direktor Eric Schmidt je v luči teh številk optimistično izjavil, da je po njegovem prepričanju najhuje že za nami, tako da v prihodnost zrejo zelo optimistično. Tako se pripravljajo na nove velike investicije, pospešili so program zaposlovanja, budno spremljajo trg za morebitne ugodne prevzeme itn.

Prva taka večja novost, ki jo bodo uvedli, bo Google Editions. Konkurenca Amazonu bo uporabnikom...

3 komentarji

Google se muči s Squared

vir: CNet
CNet - Kot pozdrav poletju je Google letos pokazal novo iskalno storitev Google Squared, ki je nastala kot odgovor konkurenci iz matematičnega tabora. Če je Wolfram Alpha na začetku svoje poti beležil veliko zanimanje uporabnikov, ki je nato počasi plahnelo, Googlu ni uspelo niti to. Ideja je bila sicer dobra, a šepala je izvedba. In vse tiho je bilo.

Da bi uporabnike vendarle prepričali v uporabnost svojega Squared, ga je Google te dni nekoliko nališpal. Po novem lahko kvadratni iskalnik prikaže 120 zadetkov ali dejstev, medtem ko jih je lahko novorojena različica le 30. Tudi pod pokrovom se skrivajo dodelave, saj naj bi bil Google izpopolnil filter, ki je ob premiernem zagonu poskrbel za določene komične vložke. Kljub temu Google Squared še vedno ostaja v razvojnem stadiju, pravijo razvijalci, ki nanj gledajo kot na eksperiment, ki pomaga razumeti strukturiranost podatkov na spletu...

5 komentarjev

Chrome prednameščen na prenosnike Sony

vir: engadget
engadget - Googlu je uspel prvi preboj k popularizaciji njihovega spletnega brskalnika, Chrome. Sony bo na vse računalnike in prenosnike iz linije VAIO serijsko nameščal omenjeni brskalnik, obenem pa bo za iskanje informacij po spletu prav tako skrbel Google. Zanimivo je, da bo Sony Chrome sprav uporabljal le v ZDA, drugod po svetu pa do prednameščanja ne bo prišlo. Vseeno bodo računalniki še vedno imeli nameščen Internet Explorer, ki je integralni del operacijskega sistema Windows).

Očitno sta se Google in Sony odločila povezati nekoliko tesneje, saj je prejšnji teden Google v formatu EPUB za prenos ponudil milijon knjig iz svoje elektronke knjižnice, ki so popolnoma brezplačne. Format EPUB seveda podpirajo Sonyjevi bralniki...

11 komentarjev

Nova verzija Googla je Caffeine

Google - Google je na ogled postavil novo verzijo iskalnega algoritma, ki se za zdaj še kodno imenuje Caffeine. Kot pravijo v Mountain Viewu, je na novem skrivnem projektu več mesecev intenzivno delala velika skupina Googlovcev. Nov iskalni algoritem naj bi sčasoma nadomestil trenutnega. Končni uporabniki nemara sploh ne bodo videli izboljšav, ki se večidel skrivajo pod pokrovom. Caffeine naj bi hitrejši, obsežnejši in pravičnejši. Google sicer zatrjuje, da predstavitev nima nobene veze z novimi iskalniki, ki se počasi prebijajo na trg (Bing, WolframAlpha ...). Novo iskanje lahko preizkusite na http://www2.sandbox.google.com.

15 komentarjev

Google predstavil Squared

Levo Wolfram Alpha, desno Google Squared

CNet - Pred približno tremi tedni je Google v okviru svojih eksperimentalnih storitev Labs pokazal prve zametke novega izdelka, ki naj bi bil Googlov odgovor na strukturirano podajanje informacij iz različnih virov Wolfram Alphe. Sedaj je izšla uradna verzija, katere zasnova je podobna. Squared pobere informacije z vseh internetnih vetrov in jih poskuša uporabniku narediti obvladljivejše s predstavitvijo v obliki preglednice. Ali je Google tu opravil svojo domačo nalogo bolje od matematikov? Prvi testi kažejo, da ne.

Poglejmo si povsem banalen primer, za začetek z ameriškega področja, da razvrščevalcema informacij že v prvo ne damo izgovora z eksotičnim kulturnim območjem, kamor bi oba brez sramu...

22 komentarjev