»

Odkrit orjaški prstan okoli Saturna

vir: NASA
NASA - S pomočjo spitzerjevega vesoljskega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardeči svetlobi, so astronomi odkrili orjaški obroč okoli Saturna. Čeprav je obroč zelo redek in ne oddaja vidne svetlobe, ga je mogoče videti zelo bledo v infrardečem delu spektra. Obroč je orjaških dimenzij in je nagnjen za 27 stopinj glede na doslej znane obroče.


Vsekakor izjemno zanimivo odkritje, dobesedno pred našimi vrati.

Vir:
NewYork Times
Nasa

24 komentarjev

Protivideonadzorna sončna očala

Hack A Day - Na Hack-a-day so objavili navodila za izgradnjo protivideonadzornih sončnih očal. Gre za očala, ki onemogočijo prepoznavo obraza osebe na videoposnetku kamere.

Izdelava, ki je nazorno prikazana v video posnetku je preprosta: na prednjo stran očal je potrebno namestiti dve infrardeči led diodi in vse skupaj povezati z dvema baterijama. Ko si očala nataknemo, led diodi zasvetita. Infrardeča svetloba je za človeško oko nevidna, jo pa zazna videokamera, ki na mestu obraza prikaže samo veliko belo liso.

Za nekaj evrov se tako lahko tudi sami prepričate, da je videonadzor lahko povsem neuporaben.

33 komentarjev

Rimski cesti odrezali dva spiralna rokava

Umetnikova upodobitev Rimske Ceste

vir: New Scientist
New Scientist - NewScientistSpace pravi, da je bila izločitev Plutona iz kluba planetov nič v primerjavi s tem, kar so astronomi storili nedavno. Rimski Cesti so namreč "odrezali" kar dva spiralna rokava. Dolgo časa so astronomi predvidevali, da naša galaksija vsebuje 4 spiralne rokave: rokav Strelec, rokav Kotomer, rokav Ščit- Kentaver in rokav Perzej.

Zadnja opazovanja Spitzerjevega teleskopa, ki nebo opazuje v infrardečem delu spektra, kjer je možno videti tudi skozi za vidno svetlobo neprosojne oblake prahu, nakazujejo, da sta prva dva omenjena rokava (Strelec in Kotomer) zgolj koncentracije...

13 komentarjev

Google Sky tudi v brskalniku

Slashdot - Google Sky je bil do sedaj dosegljiv le kot razširitev za Google Earth, po novem pa je na voljo kar preko brskalnika. Vmesnik je podoben tistemu, ki ga uporablja Google Maps, skupaj z iskalnikom ter alternativnimi pogledi.

Vidna svetloba nam pokaže le delček celotega vesolja, medtem ko nam UV, IR ter rengentski žarki prikažejo čisto drugačno sliko. Tukaj se Google Sky izkaže, saj med drugim ponuja slike z rengetskega observatorija Chandra, GALEX Evolution Explorer (UV) ter Spitzer Space Telescope (IR). Zanimiv dodatek je tudi drsnik, ki nam prikazano sliko premika med vidnim in nevidnim spektrom.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Odpovedala Hubblova primarna kamera

BreitBart - NASA je včeraj sporočila, da je Hubblova primarna kamera prenehala delovati in da ni upanja, da bi lahko popolnoma obnovili njeno funkcionalnost.

Gre se za ACS, to je kamero, ki je bila sposobna opazovati svetlobo, vse od ultravijoličnega do skoraj infrardečega dela spektra. Kot pravijo astronomi, je bil ta instrument daleč najbolj uporabljan med vsemi, ki so nameščeni na teleskopu. Nasini znanstveniki sicer pravijo da bodo nekaj funkcionalnosti kamere lahko obnovili, toda to nikakor ne bo več kot ena tretjina celotne prejšnje funkcionalnosti. Astronomi pravijo, da bodo sicer lahko nadaljevali z opazovanji z uporabo drugih...

21 komentarjev

Črni Kal

Slo-Tech - Tisti, ki se morda ob vožnji mimo Črnega Kala sprašujete, če obstaja še kakšen večji tovrsten objekt, vas lahko potolažimo, da je temu zares tako. Orjaški viadukt, pred katerim se naš lahko skrije, se v tem trenutku gradi v južni Franciji na avtocesti Barcelona - Pariz. Viadukt Millau povezuje dva platoja nad dolino reke Tarn, dolg je 2,5 km, visok pa do 280 m. Končan bo do leta 2005, ravno te...

23 komentarjev

Raytek MiniTemp MT4

Tweak Town - Prebivalci mesta tweakanja so si ogledali Raytekov MiniTemp MT4. Da vam razložim, kaj to sploh je. To je majhna, relativno draga (100 dolarjev), a zelo uporabna napravica za merjenje temperature. Deluje na osnovi infrardeče svetlobe in je opremljena z laserjem, da lažje namerimo objekt, katerega temperaturo želimo izmeriti. Ta objekt je lahko nek trden predmet ali tekočina, kar je zelo pripravno za privržence vodnega hlajenja. MiniTemp MT4 se tudi v praksi izkaže dobro. Rezultate, ki so točni in ne odstopajo od rezultatov dobljenih s termalnim tipalom, nam poda v pičle pol sekunde. Celoten test si lahko ogledate tukaj. Edino, kar si še želim, je, da bi se ta izdelek dalo dobiti v Sloveniji po malo nižji ceni, tam nekje 15 tisočakov.

1 komentar