»

Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Slo-Tech - Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem...

128 komentarjev

App Store zabeležil že 15 milijard prenosov

TechCrunch - Applov App Store, trgovina z aplikacijami za platformo iOS, je nedvomno najuspešnejša trgovina na svojem področju. Ima največje število aplikacij, največje število prenosov le-teh in največje zaslužke, tako za avtorje aplikacij kot za Apple, ki vzame 30 % cene vsakega nakupa. V preteklem maju so pri Applu slovesno najavili, da so v trgovino sprejeli že pol-milijonto aplikacijo (trenutno jih je na voljo le dobrih 425.000, od tega okrog 100.000 ekskluzivno namenjenih za iPad - razlog za takšno razliko je v odstranjenih aplikacijah, v zastarelih različicah, ki so bile odstranjene, itd.), zdaj pa proslavo lahko še povečajo, saj so dosegli nov mejnik v številu prenosov oz. namestitev - teh so dosegli že prek 15...

44 komentarjev

Apple ponuja naročnine na časnike prek App Stora

Nov način naročanja je utrl Murdochov The Daily.

vir: Guardian
Guardian - Po vzoru elektronskega časnika The Daily za iPad je Apple ponudil storitev naročanja časnikov prek App Stora za vse svoje naprave in za vse založnike. Nova storitev založnikom omogoča nastavitev cene in obdobja veljavnosti za ponavljajoča plačila (naročnine). S tem so olajšali njihovo delo, saj so morali doslej vsak izdelek prodajati ločeno. Spremembo je prinesel The Daily.

Apple pobere 30 odstotkov naročnine, preostanek pa dobi založnik. Če pa založnik novega naročnika pridobi izven Applove App Store (recimo na svoji strani), Apple ne prejme ničesar. Edina zahteva je, da založniki ponudijo vsaj tako ugodne ponudbe kakor izven App Stora tudi v njem in da neposredno iz aplikacije ne podajajo povezav na svojo stran. Logično, saj tako lahko...

0 komentarjev

Bliža se desetmilijardti nakup na App Storu in nagrada

vir: Apple
Apple - Apple ob okroglih številkah nakupov aplikacij prek App Stora navadno srečnemu kupcu podeli kakšen bon. Milijardto aplikacijo je kupil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta in si za to prislužil bon v vrednosti 10.000 dolarjev, iPod Touch, Time Capsule in prenosnik MacBook Pro, sedaj pa je čas za novo priložnost.

Bližamo se številki 10 milijard in Apple je vnovič obljubil, da bo kupec desetmilijardte aplikacije prejel bon v vrednosti 10.000 dolarjev za iTunes. Sodeč po Applovem števcu, bo aplikacija z okroglo zaporedno številko prenesena v noči z 22. na 23. januar. Sodelovati je mogoče tudi brez nakupa, zgolj s prijavo. Omenimo še, da Apple to pot nudi samo bon in nobene...

10 komentarjev

Mac App Store že uspešno napaden

vir: CNet
CNet - Le en dan po uradnem odprtju Applovega Mac App Stora so hekerji na splet že poslali popravek, ki omogoča piratstvo. Aplikacije v Mac App Storu imajo DRM, ki poskrbi, da jih lahko poganjajo le kupci in jih ne morejo kopirati naprej. Uporabniki so že potrdili, da trik deluje in da lahko zaganjajo plačljive aplikacije brez nakupa.

Srž napake ni v DRM-ju, ampak pomanjkljiva implementacija preverjanja dovoljenja za zagon v aplikacijah, kot so jo spisali pisci aplikacij. Tako niso prizadete vse aplikacije ampak le neka podmnožica. Temu navzlic skupina Hackulous trdi, da so razvili programsko opremo, ki omogoča nelegalno uporabo katerekoli aplikacije z Mac App Stora, a je še niso predstavili.

Napad je zelo preprost. Napadalec prekopira tri...

9 komentarjev

Intel zagnal AppUp

Slo-Tech - Intel se je danes pridružil skupini podjetij, ki imajo svoje spletne trgovine aplikacij, saj je uradno zagnal svojo trgovino AppUp. Doslej je bila trgovina v stadiju beta. Ponujala bo kopico brezplačnih in plačljivih aplikacij za družabna omrežja, igre in resne aplikacije za dvig storilnosti. Za zdaj so ponudniki aplikacij Accuweather, Barnes & Noble, Funkitron, Gibson Guitars, iWin, Kaplan, Konami in Lifetime.

Novo trgovino lahko uporabljajo le netbooki, ki imajo nameščen Windows XP ali Moblin in jih poganja Intelov procesor. Intel je tudi sklenil dogovor s trgovino BestBuy, da bodo vsi pri njih prodani netbooki imeli prednaložen AppUp, podobno pa se dogovarjajo tudi v Veliki Britaniji...

4 komentarji

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

App Store s 3 milijardami prenosov

vir: CNet
CNet - Število prenosov aplikacij z Applovega App Storea in njihovih namestitev na iPod Touch oz. iPhone očitno raste eksponentno, saj je po Applovih podatkih ta številka ravno pred kratkim presegla 3 milijarde. Brez dvoma je hitrejši rasti pomagalo praznično obdobje, a je statistika vseeno lepa. App Store je prvo milijardo presegel lanskega Aprila, po le ~9 mesecih obstoja (zagnan je bil julija 2008), medtem ko je 2 milijardi prenosov padlo lanskega novembra, približno 2 meseca nazaj.

Številu prenosov je brez dvoma pomagala tudi raznolikost in veliko število samih aplikacij, katerih je bilo ob zagonu zgolj 500. Ta številka je prav tako novembra že presegla kar 100.000, kar je veliko več od kateregakoli konkurenta, npr. Nokiine Ovi Store,...

19 komentarjev

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

Dve milijardi prenosov z App Stora

The Register - Konec aprila smo poročali, da je trinajstletnik z App Stora prenesel milijardto aplikacijo, za kar je bil z Applove strani nagrajen z vrednostnim bonom za 10.000 dolarjev. Drugo milijardo aplikacij je Apple pomagal prodati občutno hitreje, saj so za to potrebovali pičlih pet mesecev (prva milijarda je pošla v devetih), k čemur je gotovo pripomogla dosegljivost App Stora v 77 državah in nabor 85.000 aplikacij. Apple žal noče razkriti, kolikšen delež prenesenih aplikacij je bilo plačljivih in koliko brezplačnih, viri pa trdijo, da je razmerje približno tri proti ena. Nagrade za dvomilijardtega kupca žal ni bilo.

0 komentarjev

Trinajstletnik dobil milijardto aplikacijo z App Stora

Beta News - Pred dvema tednoma smo poročali, da se App Store približuje milijardi prodanih aplikacij in da Apple pripravlja nič kaj simbolično, ampak kar konkretno nagrado za kupca aplikacije z zaporedno številko 1000000000. Ta teden smo dočakali srečnega kupca, ki je bil 13-letni Connor Mulcahey iz Connecticuta. Kupil je aplikacijo Bump, ki se uporablja za izmenjavo kontaktnih informacij in fotografij. Kot so obljubili, bo prejel bon za 10.000, ki ga lahko unovči na iTunes, iPod Touch, Time Capsule in MacBook Pro.

Mi pa si poglejmo še nekaj številk. V povprečju so uporabniki na dan prenesli 3,5 milijona aplikacij. V devetih mesecih delovanja App Stora se je Applov dobiček povečal za 15 odstotkov na 1,21 milijarde dolarjev, prodali pa so 37 milijonov iPhonov in iPodov Touch. Kot najbolj zaželene aplikacije so se pokazale predvsem igre (na prvih 20 mestih jih je 15), med njimi Tetris, iShoot in Bejewled 2. Najbolj popularne brezplačne pa so Facebook Mobile, The Weather Channel, Google Earth in...

30 komentarjev

App Store se bliža milijardi

CNet - V še eni premetni marketinški potezi je Apple na splet postavil števec prodanih aplikacij prek spletne trgovine App Store, ki se počasi bliža številki milijarda. Srečnemu kupcu aplikacije s serijsko številko ena milijarda bo Apple primaknil MacBook Pro, 32 GB iPod Touch, Time Capsule in bon v vrednosti 10.000 dolarjev, ki ga bo lahko zapravil na iTunes. V App Storu je trenutno naprodaj 30.000 aplikacij. Apple je svojo spletno trgovino usposobil 11. julija lani, do 100 milijonov pa je potrebovala dva meseca. S pol milijarde prodanih aplikacij so se pohvalili letos januarja, ko so napovedali, da bodo do cele milijarde potrebovali še tri mesece. Kot kaže, so imeli prav.

1 komentar