»

Apple iztožil Psystar

CNet - Psystar je šel Applu kar precej v nos, saj je izdal orodje, ki je omogočalo namestitev Mac OS X na navadne računalnike. Apple je Psystar zaradi tega tožil in po 17 mesecih pravdanja svoje tudi dosegel. Ameriško sodišče v Kaliforniji je odobrilo Applovo zahtevo in Psystarju prepovedalo:
  • kopiranje, prodajanje in distribucijo izvedenih izdelkov iz Mac OS X brez Applove odobritve;
  • namerno vzpodbujanje ali pomaganje tretjim osebam kršiti Applove patente;
  • obhajanje tehnoloških sredstev, ki jih Apple uporablja za preprečevanje poganjanja Mac OS X na drugih računalnikih
  • igranje kakršnekoli vloge pri pripravi izdelkov, ki so namenjeni obitju Applovih metod za nadzor Mac OS X
  • početje česarkoli, kar bi skušalo obiti pravice, ki jih ima Apple na Mac OS X.
Psystar ima sedaj do konca koledarskega leta časa, da stori zahtevano, pri čemer sodišče od njega pričakuje, da to opravi v najkrajšem možnem času.

To pa še ne pomeni, da je Psystar dokončno odžvižgal svoje. Prepoved se namreč ne nanaša na...

30 komentarjev

Izšel Safari 3.2

Apple - Apple je včeraj izdal novo različico svojega spletnega brskalnika, Safari 3.2. V njej je zakrpal ducat varnostnih pomanjkljivosti, zato Apple svetuje, da novo verzijo obravnavajo kot kritični varnostni popravek in namestijo vsi uporabniki Safarija. Na voljo je za operacijske sisteme Windows XP, Vista, Mac OS X 10.5 Leopard in Mac OS X 10.4 Tiger. Seznam popravkov in izboljšav je na Applovih straneh. Klik!

8 komentarjev

Izšel TrueCrypt 5.1

TrueCrypt Foundation - Te dni je izšla nova različica priljubljenega brezplačnega šifrirnega programa TrueCrypt.

TrueCrypt omogoča šifriranje nosilcev podatkov v okoljih Windows, Linux in Mac OS X. V različici 5.1 prinaša nekaj novosti. Tako omogoča hibernacijo sistemov z sistemskim šifriranjem, ročno priklapljanje razdelka sistemskega šifriranja (npr. v primeru potrebe po dostopanju do razdelka okvarjenega operacijskega sistema) ter ukazna orodja za ustvarjanje novih šifriranih razdelov v Linuxu in Mac OS.

Med izboljšavami najdemo za 30 do 90% povečano hitrost AES šifriranja, hitrejši zagon sistema v primeru uporabe sistemskega šifriranja, TrueCrypt zagonski nalagalnik (TrueCrypt Boot Loader) pa od različice 5.1 v RAM-u zasede borih 27 KB.

Nova različica odpravlja tudi številne manjše pomanjkljivosti in napake. TrueCrypt za vse tri platforme (Windows 2000/Xp/Vista, Linux in Mac OS X) si lahko prenesete iz spletne strani TrueCrypt Foundation.

11 komentarjev

Mac OS X vs. Windows XP

XvsXP - Je Mac uporabniku prijaznejši od PCja? Je WindowseXP končno dohitel (in mogoče tudi prehitel) Mac OS X v smislu funkcionalnosti? Je Mac OS X le lep ali pa tudi dejansko uporaben operacijski sistem?

Da bi malce razjasnil potencialne negotovosti na to temo, se je Dan Pouliot odločil soočiti dotična operacijska sistema. Njegova obsežna primerjava je razčlenjena na mnoga področja, kot so uporabnost sistemskih orodij, mreženje, tipkovnica in njene bližnjice, 'the Dock vs. the Taskbar', iskalnik, pomoč in podpora ter še marsikaj.

Mogoče vas zanima, kateri je potemtakem boljši - presodite sami. [:)]

26 komentarjev

Mac OS X 10.1

The Register - Ta operacijski sistem, ki je namenjen Apple računalnikom je sicer blazno barvit in na pogled zelo lep, vendar ima tudi svoje muhe. Do nedavnega je bil eden izmed problemov Mac OS-a počasnost, vendar je po nekaterih poročilih tudi ta težava odpravljena. Že nekaj časa krožijo okoli tri Puma nadgradnje, ki star operacijski sistem nadgradijo na Mac OS X verzije 10.1. Od povsod prihajajo poročila, da so marsikateri programi postali bolj poskočni, Quake (gotovo trojka) pa je bil na isti strojni opremi deležen 12 do 26 % več sličic na sekundo (FPS). Applovi lastniki se lahko upravičeno veselijo. Več tukaj.

4 komentarji

Mac-OS X 10.1 septembra

Tecchannel.de - Veliko vas ve, da je Mac OS X lep na izgled ampak zelo počasen. Zato so se pri Applu odločili to spremeniti, in so delali na novi verziji tega operacijskega sistema, Mac OS X 10.1. Njegova izdaja je bila na Macworld Expo v New Yorku napovedana za septembra. Predvsem so delali na bolj preglednih menijih in njihovi boljši funkcionalnosti. Prav tako pa so izboljšali samo hitrost zagona programov. Na demonstraciji se je pokazalo, da se programi, ki so včasih potrebovali več sekund za odprtje, odprejo v trenutku, kar je glede na prejšnjo različico veliko izboljšanje. Odpravili pa so tudi nekaj hroščev in pa dodali še nekaj cvetk. Cena nove verzije programa bo znašala za Update verzijo 50 DEM in za polno verzijo okoli 320 DEM. Test sistema najdete TUKAJ, več informacij o "Macworld Expo" pa si preberite TUKAJ.

0 komentarjev

OS death mach

Slashdot - Na CNETu so opravili primerjavo med Mac OS X in Microsoft Windows 2000 (beseda "death mach" je tukaj povsem na mestu). Skratka v tem testu so obdelali oba operacijska sistema od inštalacije, preko vmesnika, do podpore za internet. Zmagovalec testa: testerji so izbrali Mac OS X. Zakaj, si preberite v testu. Za naše razmere pa je zmagovalec testa Windows 2000 (predvsem zaradi tega, ker pri nas Appli niso ravno množično razširjeni).

3 komentarji

Podrobnosti o SerialATA

CNet - Na CNetu se je pojavilo še nekaj dodatnih informacij o SerialATA. Kot veste iz prejšnjih novic, so ravno te dni bili postavljeni prvi standardi in razvoj se bo začel s polno paro. Pa poglejmo, kaj nas čaka v prihodnjih letih:

Lastnost/Standard Ultra Serial ATA 1500 Ultra Serial ATA 3000* Ultra Serial ATA 6000*
Maksimalna prepustnost 1.5Gbit/sec 3Gbit/sec 6Gbit/sec
Prvi primerki sredina 2001 sredina 2004 sredina 2007
Konektor / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Kabel / Enak, kot pri Ultra Serial ATA 1500 Mogoča sprememba
Pin-to pin kompatibilnost / Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 1500 Pin-to-pin kompatibilen z Ultra Serial ATA 3000, mogoče tudi ATA 1500

2 komentarja