»

Novi diski in SSD iz Seagate

Pulsar

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Seagate je zavihal rokave in pripravil novosti na vseh področjih nosilcev podatkov. Včeraj so predstavili tako nove trde diske kot tudi SSD-je. Obojim so povečali tako hitrost kot tudi kapaciteto.

Med trdimi diski novinca prihajata iz razreda Savvio. Najzmogljivejši je Savvio15K.3, ki je na voljo v različi s 146 in 300 GB. Uporablja povezavo SAS (6 Gbit/s), Seagate pa obljublja zanesljivost 99,56 odstotka (toliko diskov bo preživelo garancijsko dobo). Povprečen čas med napakami (MTBF) znaša dva milijona ura. Ker se...

20 komentarjev

Prvi 2,5-palčni terabajtni disk s 7200 rpm

The Register - Seagate je naznanil prvi terabajtni disk, ki se vrti s 7200 obrati na minuto in meri 2,5 palca ter je torej pravšnjih mer, da ga lahko vgradimo v prenosne računalnike (prvi sploh enoterabajtni disk za prenosnike je Western Digitalov Scorpio Blue). Seagtov novinec prihaja iz družine Constellation 2 in je na voljo v kapacitetah 250, 500 in 1000 GB.

Plošče se vrtijo s 7200 obrati na minuto, ima pa 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja zaporednih podatkov znaša 115 MB/s in 180 MB/s za naključne podatke. Kakor...

15 komentarjev

Koliko se da zaslužiti z aplikacijami za iPhone

TechCrunch - Na App Storu najdemo nepregledno množico aplikacij najrazličnejših cen, porekel in namenov. Nekatere so napisale ugledne programerske hiše, druge so prvenec neznanih avtorjev. Nekatere so neverjetno popularne, druge komajda kdaj kdo povoha. Na TechCrunch so si pogledali, koliko je aplikacij iz katere skupine in koliko zasluži povprečen pisec.

Dobili so podatke 96 razvijalcev. Povprečna aplikacija se je prodala v 101.024 izvodih in je na spletu že 261 dni (387 na dan). Povprečna cena je sicer 5,49 dolarja, a po izločitvi osamelcev je modus cene 0,99 dolarja. Povprečna aplikacija doživi 3,89 popravkov, nadgradenj oziroma posodobitev, kar postavi ceno razvoja na 6453 dolarjev. Vse skupaj se sliši še kar spodobno.

Na vse omenjene povprečne...

28 komentarjev

2 milijona ur zanesljivosti pri 600GB Seagate 2.5" disku

Seagate Savvio 10k.4

vir: Daily Tech
Daily Tech - Seagate je danes predstavil svojo novo serijo trdih diskov, Savvio 10k.4, s kapaciteto 450GB in 600GB.
Posebnost te serije je, da so šli diski skozi poseben tehnološki postopek preverjanja in testiranja, preden so postali dosegljivi kupcem.
Disk Savvio 10k.4 tako doseže 2 milijona ur delovanja med posamezno napako (eng. Mean Time Between Failures) in le 0.44% možnosti napake v življenski dobi (eng. Annualized Failure Rate), kar pomeni da je prvi in edini disk, ki doseže tako dobre rezultate.
V Seagate pravijo, da je serija Savvio 10k.4, 20% boljša v primerjavi z...

15 komentarjev

Nov dvoterabajtni disk iz Seagata

TG Daily - Seagate je predstavil nov dvoterabajtni trdi disk, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom s potrebo po veliki kapaciteti in visoki hitrosti. Barracuda XT zato plošče vrti s 7200 obrati na minuto, pomaga pa si še s 64 MB predpomnilnika in novim priključnim vmesnikom SATA 6 Gb/s. Seagate prav zaradi več predpomnilnika predvideva hitrejše odzivanje v aplikacijah, kot so igre ali orodja za montiranje videa. Cena: 300 dolarjev.

31 komentarjev

Intel izdal nove procesorje

X-Bit Labs - Intel je te dni razširil družinico svojih procesorjev Xeon za strežnike. Seriji Xeon UP se pridružujejo štirijedrni X3380, ki teče pri 3,16 GHz, ima 12 MB predpomnilnika in porabi do 95 W energije, prav tako štirijedrni L3360, ki tiktaka z 2,83 GHz, ima 12 MB predpomnilnika, a porabi le do 65 W energije, in dvojedrni L3110 s 3,00 GHz, ki ima pol manj predpomnilnika in potrebuje 45 W električne energije. Vsi trije imajo 1333 MHz FSB. Cene za količine nad 1000 kosov znašajo 530, 369 oz. 224 dolarjev za najšibkejši model. Poleg tega so predstavili še 1,6 GHz Atom Z530, ki bo stal 70 dolarjev.

1 komentar

Tudi Seagate bo ponudil dva terabajta

ComputerBase - Kmalu za Western Digitalom je zgledu sledil tudi konkurent Seagate in napovedal svoj model dvoterabajtnega diska. Točnega datuma izida še niso povedali, so pa zagotovili, da lahko trde diske serije Constellation, ki bodo sicer namenjeni zahtevnejšemu (enterprise) trgu, pričakujemo letos poleti. Na voljo bo v 2,5- in 3,5-palčni različici, prav tako bo tudi priklop mogoč prek vmesnikov SATA ali SAS 2.0. Poleg največjega modela bodo na voljo še 160, 500 in 1000 GB. O ceni pri Seagatu niso želeli povedati kaj oprijemljivega, so pa zapisali, da se uporabnikom v zameno za prostornost za razliko od WD-jevega modela ne bo treba odpovedati hitrosti.

12 komentarjev

Novi diski za prenosnike

The inquirer - Hitachi je predstavil nove diske za prenosnike s hitrostjo vrtenja plošč 5400 obratov na minuto in podporo vodilu S-ATA. Novi diski bodo na voljo v velikostih od 40 do 100 GB, v prodajo pa bosta prišla dva modela. Modeli 5K100 so namenjeni bolj običajni uporabi v prenosnikih, medtem ko bi naj bili modeli E5K100 namenjeni zahtevnejšim uporabnikom. Diski bodo na voljo tudi v izvedbi P-ATA. Hitachijevo objavo za medije lahko najdete tukaj.

4 komentarji

Pamet premaga hitrost - vsaj pri trdih diskih

Neowin - Do pred kratkim so tako proizvajalci kot tudi kupci trdih diskov živeli v prepričanju, da potrebuješ za hitrejše delovanje diska večje hitrosti vrtenja in večji predpomnilnik, a so se motili. Tako je Seagate razvil NCQ tehnologijo s katero trdi diski s 7200 obrati/min delujejo hitreje kot konkurenčni trdi diski z 10000 obrati/min. Kaj torej NCQ počne? V bistvu je koncept relativno preprost: Večina današnjih trdih diskov bere in piše podatke glede na vrstni red zahtevkov, kar pomeni da bralno/pisalne glave "skačejo" in iščejo zahtevan podatek po celem disku.

NCQ pa naredi isto stvar, le da vse skupaj na malenkost pametnejši način: Vsi ukazi in zahtevki so shranjeni v posebni čakalni listi, kjer je lahko shranjenih do 32 zahtevkov/ukazov in če med izvrševanjem enega ukaza bralno/pisalna glava naleti na podatek, ki je zahtevan v enem izmed preostalih 31 zahtevkov/ukazov, bo najprej prebrala ta, pravkar najdeni podatek.

Rezultat? Seagatov trdi disk z NCQ in 7200 obrati/minuto je...

14 komentarjev

Nova ATI grafična kartica za zahtevnejše uporabnike

Slo-Tech - Podjetje ATI je predstavilo svoj nov izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Gre za model FireGL X2-256t, ki ima 25 % večjo zmogljivost od svojega predhodnika, kar so dosegli predvsem s povišanjem takta delovanja procesorja in pomnilnika. Zaradi tega so morali prilagoditi tudi razporeditev elementov na plošči. Za hlajenje skrbi hladilnik izdelan iz bakra, kartica ima 256 MB pomnilnika in, kar je redkost, kar dva digitalna priključka za priklop LCD monitorjev (DVI-I). Cena se bo gibala okoli 900 dolarjev, na voljo pa bo konec januarja. Več si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Testek GeForca II Pro 64 MB

GamePC - Na GamePC so objavili en lep testek nove grafične kartice, GeForce II Pro imenovane. Zadeva je dejansko geforce2 gts 64 mb kartica, kateri so ram navili na 400 mhz. Če bi bila kartica dražja od navadne gf2 gts 64 mb verzije, bi nakup vsekakor odsvetovali, saj se da skoraj vsaki navadni 64 mb verziji naviti ram na 400 mhz ("hjundajev" ddr ram caruje:), ker pa cena ostaja enaka in bo nova PRO različica bržkone zamenjala navadno verzijo (no, če ji lahko rečete navadna:) se nakup dejansko nekako izplača, če vam dinar da seve.[:D]

0 komentarjev