»

FreeBSD 7.0 hitrejši od Linux-a v SMP

Slashdot - Novi FreeBSD 7.0 ima izboljšano podporo za SMP, kar naj bi v praksi pomenilo, da je po benchmark testih 15% hitrejši od zadnjega Linux kernel-a na 8 procesorjih, pri poganjanju PostgreSQL in MySQL. Čeprav benchmark testi niso točen pokazatelj dejanske hitrosti, lahko vseeno predpostavimo, da bo FreeBSD ponovno postal resen tekmec v boju za mesto hitrostnega prvaka. Pripadniki Linux tabora pa LWN pravijo, da ima zadnji kernel vklopljen Completely Fair Scheduler namesto Deadline Scheduler, kar naj bi negativno delovalo na hitrost Linux kernela.



Vir

5 komentarjev

Izpad

Slo-Tech - Danes smo ponovno nazaj na SMP sistemu, tako da bi stran morala delovati hitreje. Zaradi izpada, ki je posledica nepričakovanih komplikacij ob zamenjavi, se opravičujemo. Zahvala gre pa zagotovo tudi podjetju RedRat Store, ki nam je ta mesec in pol, ko je bila SMP plošča na popravilu, dostavilo zgleden nadomestek. Hvala!

10 komentarjev

AMD-jeve $$$ "strategije"

X-Bit Labs - Po nekaj dneh prisilnega dopusta vam lahko končno poročam, kaj bo naredill AMD glede precej neprijetnega dejstva, da celo Athlon XP in Duron procesorji brez problemov delujejo v večprocesorskih sistemih. Kot gotovo že veste, se Athlon XP in MP različica na papirju razlikujeta med sabo po ničemer, razen po tem, da so MP različice 50 $ dražje in omogočajo delovanje v večprocesorskih sistemih. Ker se je pozneje izkazalo, da to zmorejo tudi navadni Duroni in Athloni XP, se je AMD znašel v precej neprijetnem položaju, saj precej trpi prodaja dražjih MP izvedenk, poleg vsega tega pa je zaradi tega neprijetnega dejstva (da "navadni" procesorji podpirajo SMP) propadel tudi načrt o Duronih MP. Kakšna je torej AMD-jeva strategija za prihodnost? Običajnim Athlonom in Duronom porezati "SMP peruti", kakopak. To naj bi se sicer zgodilo šele pri novih Thoroughbred in Appaloosa jedrih, vendar ne dvomim, da se da procesorje prikrajšati za SMP tudi s kakšnim drugim trikom.
Če že kupujete...

0 komentarjev

SMP in igre

Tom's Hardware - Ja, prav vidite. Spet sem jaz. Odpisal sem še zadnje "popravne" eksterce, kar pomeni, da nimam več izgovora zakaj ne pišem novic. Ste me kaj pogrešali. Hotel sem, da bi bil moj "povratek" spektakularen, da bi vam torej natresel veliko novic, a sem se uštel. Vsi pisuni so se potrudili in vam včeraj napisali vse, ampak res vse dobre novice. Zato se danes ne bom toliko posvečal novostim, kot se bom raznim testom.
Vsi vemo, da je SMP (dva sinhrono delujoča procesorja) predvsem za zelo zahtevne operacije. Če naprimer načrtujete v CAD-u, je razlika med eno in dvo-procesorskim sistemom očitna. V igrah, ki SMP-ja ne podpirajo, ta razlika ni opazna. Quake3 pa, v povezavi z Windows2000, podpira SMP. Kako se le-ta obnese, preberite tukaj. Mimogrede, obnese se!

4 komentarji

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Fotografije Tualatin-a

PC Pop - Juhuhu! Spet sem tu. Končno mi je uspelo usposobiti svoj računalnik za zgledno delovanje. Sicer to ne bo občutno zvišalo števila mojih novice, ker so naslednji teden eksterci... Kar pomeni, da boste dobili velik zalogaj novic po ekstercih, v znak kesanja (mojega). Ker pa je danes nedelja in imam celo nekaj časa, vem bo nekaj novic le predstavil.
Zadnje dni se veliko govori o Tualatin procesorjih. Saj veste, Intelovih procesorjih na FC-PGA2 ležišču, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. No, tukaj, so se pojavile fotografije teh lepotcev.

8 komentarjev

SMP

Earth Web - Na EarthWebu so napisali informativen članek o računalnikih z dvema procesorjema. Zaključki niso nič kaj pretresljivi, menijo pa, da se za domačo uporabo in uporabo v pisarnah to definitivno ne izplača. Drugače je pri različnih grafičnih porgramih, pa tudi tukaj se za SMP sistem odločimo le, če nam dotični program podpira mulitprocesiranje in bomo s tem prihranili veliko časa.

3 komentarji

Intel, o Intel, kaj je s teboj?

ZDNet - Ko smo že preboleli, da bo novi Coppermine-T (Tualatin) imel slabše performanse, kot napovedano (256 KB cacheja namesto prvotnih 512 KB, pomanjkanje podpori DDR čipovjem), nas je zadelo še eno razočaranje iz logov Intela. Luni je včeraj napisal novico, v kateri je, s vsaj še malo upanja, navedel:
Če je ta poteza pametna ali ne bomo še videli, čeprav so nagibi jasni. Glavni Intelov procesor naslednje leto bo Pentium4, Tualatin s takimi zmogljivostmi pa bi ga zlahka prehitel po popularnosti. Po Intelovem načrtu namreč bi naj Tualatin v prihodnosti zamenjal Celerone, medtem ko bo Pentium4 tisti "ta pravi" procesor.
No, naj vas razočaram še enkrat. Danes se je razvedelo, da Pentium 4 ne bo podpiral SMP. Tako je, prav ta gigant, ki je poudarjal večprocesiranje kot nujnost za delovne postaje, je naznanil, da prvi procesorji P4 (1400 ter 1500 MHz) ne bodo imeli podpore večprocesiranju! Kaj naj rečem, žalostno... AMD pa, seveda, prehiteva......

0 komentarjev