»

Windows še vedno krepko vodi

ComputerWorld - Včeraj smo si pogledali, kakšno je stanje na trgu brskalnikov, danes pa vajo ponovimo še z operacijskimi sistemi. Pri Net Applications so namreč objavili statistiko decembra 2009, kjer ni videti nič kaj novega.

Na prvem mestu je še vedno Windows, ki zelo počasi drsi, a še vedno obvladuje 92,21-odstotni tržni delež. V primerjavi z mesecem poprej je izgubil tri desetinke odstotne točke. Na drugem mestu ostaja Mac z enakim rezultatom kot novembra, to je 5,1 odstotka. Tretji ostaja Linux, ki ima 1,02-odstotni tržni delež. Razčlenitev po verzijah pokaže, da se Vista (17,9 odstotka) in XP poslavljata na račun Windows 7 (5,7 odstotka).

59 komentarjev

Golob zmogel 4 Mb/s na 80 km

Winston

Daily Mail - Na našem forumu je pred leti potekala debata, kako doseči čim hitrejši prenos podatkov z nekonvencionalnimi metodami. Dokončnega odgovora nismo uspeli dobiti, se je pa visoko zavihtela samokolnica, naložena s 120 GB diski, ki jo potiska kit. Od muh ni bil niti tovornjak z nerazrezanimi rezinami flash čipov. V podobnem smislu so v Južni Afriki priredili zanimivo tekmovanje, kjer sta si nasproti stala 11-mesečni poštni golob s 4 GB SD-kartico po imenu Winston in povezava ADSL. Pot je bila dolga 80 km. Prepričljivo je zmagal ptič, ki je za pot porabil 2.06:57, kar znese približno 4 Mb/s, medtem ko je bil prenos prek spleta še vedno pri bornih štirih odstotkih.

61 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev

Imagine Cup - Visual Gaming

več strani - Kot sem že napisal v forum, tudi letos poteka ImagineCup - tekmovanje za dijake in študente, v devetih različnih kategorijah. Rok za prijavo, za kategoriji Visual Gaming in Rendering je bil podaljšan na: 1.4.2005. Visual Gaming je tekmovanje, kjer je na voljo igrica, vsak tekmovalec pa mora zanjo sprogramirati čim boljšo umetno inteligenco. Programira se v .NET platformi. Rendering pa je tekmovanje za najboljši kratki filmček.

Tekmovanje poteka preko interneta, najboljši pa se na koncu uvrstijo v finalno tekmovanje, ki bo letos na Japonskem. Poleg glavne nagrade, $8.000, že s prijavo dobite brezplačen MS Office 2003. Klik!

15 komentarjev

Velik tržni delež nVidie

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je nVidiin tržni delež na področju grafičnih kartic za osebne računalnike v drugem četrtletju znašal 64 odstotkov. Če pogledamo samo kartice s podporo DirectX 9.0, ugotovimo, da je v tej kategoriji nVidia posegla po treh petinah trga. Na področju integrirane 3D grafike je ta odstotek bistveno manjši, saj je z začetnih sedmih padel na borne tri odstotke. Detajlne informacije.

14 komentarjev

Kako do čim večjega števila točk v 3D Mark 2001SE?

VR - Zone - To se najverjetneje sprašujejo tudi prenekateri bralci Slo-Techa, ki si lastijo najsodobnejšo strojno in programsko opremo. Samo zanje in še za kakšnih par milijonov ostalih lovcev na točke je ponosni lastnik VR-Zonovega rekorda, ki trenutno znaša okoli 17200 točk, spisal članek o tem, kako doseči čim večje število točk. Kako se je treba tega lotiti, si lahko preberete tukaj, lahko pa kar takoj povem, da se modifikacijam voltaže, tekočemu dušiku in mrcvarjenjem računalnika do nerazpoznavnosti ne boste izognili [;)].

5 komentarjev