»

Oblačna shramba s šifriranjem Wuala se poslavlja

Slo-Tech - Še pred dvema letoma je v senci velikih ponudnikov hranjenja podatkov v oblaku uspevala švicarska Wuala, katere glavna prednost je bilo šifriranje podatkov, s čimer sta bila (vsaj v teoriji) prisluškovanje ali nepooblaščen dostop do podatkov onemogočena. Ko so se Google, Dropbox in Microsoft šele ukvarjali z vprašanjem, kako neprebojno zaščititi uporabniške podatke, je Wuala že vedela, da je edini način šifriranje, s čimer so od podatkov odrezali tudi sebe, predvsem pa organe pregona in obveščevalne službe. V poslovnem modelu je začelo škripati že lani, zato je podjetje pred letom dni ukinilo brezplačne račune in se osredotočilo na plačljivi dostop. Letos je zgodbe konec in Wuala bo konec septembra prenehala delovati.

Izklop bo...

24 komentarjev

Po treh desetletjih izšel pcc 1.0

Heise - Po več kot treh desetletjih bolj in manj intenzivnega razvoja je izšla prva stabilna verzija C-prevajalnika Portable C Compiler (pcc). Razvoj se je začel v 70. letih in čeprav pcc ni nikoli zlezel do stabilne različice, je dolgo časa predstavljal prvi izbor prevajalnikov za C-programe v Unixu. Mnogo kasnejših prevajalnikov v 80. letih je bilo osnovanih na pcc, dokler ga ni leta 1994 zamenjal GNU C Compiler (gcc), ki pa je bil izdan pod drugo licenco.

To je tudi ena izmed glavnih prednosti pcc-ja, ki je izdan pod licenco BSD in ne GPL. Poleg tega pcc odlikujejo tudi visoka prenosljivost,...

24 komentarjev

Izšel Dropbox 1.0

Dropbox podpira vse najpriljubljenejše operacijske sisteme

vir: TechSpot
TechSpot - Končno je izšla prva stabilna verzija programa Dropbox, ki ga v predverzijah uporabljamo že precej časa. Gre za zelo uporabno spletno storitev, katere je aplikacija Dropbox le lokalni podaljšek za uporabo na računalniku. Dropbox omogoča, da za poljubno mapo v računalniku označimo, da se ves čas sinhronizira z oblakom. Tako lahko imamo vse svoje datoteke zložene v oblaku, nato pa do njih dostopamo z več računalnikov, ki imajo nameščen Dropbox in se prijavimo s svojim geslom. Sistem sam skrbi, da je v oblaku ves čas najnovejša revizija, da nas obvešča o spremembah, in omogoča vrnitev v preteklo verzijo.

Novosti v verziji 1.0 so odpravljena cela zalega hroščev, med njimi težave z bolj eksotičnimi imeni datotek, čudne normalizacije z Unicode, nedostopnost Wordovih in Excelovih datotek pri...

52 komentarjev

Program za urejanje videa Lightworks bo izdan pod odprtokodno licenco

Lightworks

Slo-Tech - Lightworks je profesionalni program za nelinearno urejanje videa (deluje pod Linuxom), ki omogoča urejanje videa ne glede na resolucijo in kodek, ima podporo za številne efekte (vključno z njihovo uporabo v realnem času pri SD, HD in 2K ločljivostih), neomejeno multi-cam podporo, itd. (seznam zmogljivosti je na voljo na spletni strani izdelka).

Proizvajalec programa, podjetje EditShare, pa se je pred kratkim odločilo, da bodo program izdali pod odprtokodno licenco.

Lightworks bo tako v osnovni različici brezplačen, podjetje pa namerava tržiti dodatke zanj. Izvorna koda programa bo na voljo za prenos v tretji četrtini letošnjega leta. Vsi zainteresirani razvijalci pa se lahko prijavite v Lightworks Open Source Program.

Program je bil...

22 komentarjev

XtreemFS: še en odprtokodni distribuirani datotečni sistem

Slo-Tech - Kot kaže se odpirajo tudi oblaki, oziroma tehnologija, na kateri je oblake mogoče zgraditi. Prejšnji mesec so namreč razvijalci objavili različico 1.0 distribuiranega datotečnega sistema XtreemFS.

Datotečni sistem, katerega razvoj je financirala EU, omogoča distribuirano upravljanje s podatki v omrežju (npr. oblaku) ter enostavnejši dostop do lokalnih datotek preko interneta. Datotečni sistem omogoča RAID 0 preko različnih računalnikov in podvojevanje (replikacijo) datotek preko omrežja. Omogoča tudi šifriranje podatkov ter kontrolo dostopa. Sistem je optimiziran za uporabo preko počasnih in ne povsem zanesljivih internetnih povezav.

Programska koda je izdana pod odprtokodno licenco GPL 2, teče pa v uporabniškem prostoru (ang. user space). Strežniški del sistema teče pod Linuxom ali Solarisom (razvijalci so pripravili tudi posebno Linux distribucijo XtreemOS) odjemalec pa je na voljo za Linux in Windows, podpora za Mac OS pa je v pripravi.

3 komentarji

Odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe

Ars Technica - O nevarnosti oblačnega računalništva smo že večkrat pisali, ena izmed večjih težav pri hrambi lastnih podatkov v oblaku pa je dejstvo, da so podatki v oblaku vedno vidni tudi ponudniku storitve oziroma točkam (ang. node) v omrežju oblaka. Šifriranje je sicer mogoče uporabiti, vendar v praksi večina ponudnikov oblačnih storitev ne nudi šifriranja.

A tem težavam se počasi bliža konec. Skupina razvijalcev je namreč razvila odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe-LAFS, ki ponuja tudi od ponudnika neodvisno varnost.

Gre za distribuiran sistem hrambe podatkov po različnih točkah omrežja. Sama tehnologija spominja na P2P, sistem pa je zastavljen dovolj robustno, da ohrani podatke tudi v primeru izpada več posameznih točk. Sistem je sposoben obnoviti podatke tudi v primeru delovanja samo 3 točk od desetih, omogoča pa izmenjavo podatkov (tim. friendnet) ali ustvarjanje navideznega skladišča (tim. hivecache).

Podatki so šifrirani (uporablja se AES), zato do njihove vsebine ponudnik...

6 komentarjev

Microsoft od sedaj med razvijalci Linux jedra

TechNet - V zadnjem času prihaja iz programskega giganta iz Redmonda vse več namigov, da želijo zakopati bojno sekiro proti odprtokodni skupnosti.

Že pred časom so napovedali integracijo popularne odprtokodne javascript knjižnice jQuery v VisualStudio, novi spletni iskalnik Bing pa uporablja odprto kodni distribuirani gručni datotečni sistem Hadoop.

Vsekakor je pa presenetljiva njihova zadnja poteza. Včeraj so namreč pod licenco GPLv2 izdali 20.000 vrstic kode. Gre za tri gonilnike, ki optimizirajo delovanje Linuxa na Windows Server 2008 Hyper-V virtualizacijskem strežniku, koda pa naj bi bila vključena v Linux jedro. Ekipa pod vodstvom Sama Ramji bo tudi skrbela za nadaljni razvoj odprtokodnih gonilnikov.

98 komentarjev

HP bo Advanced File System izdal pod GPL 2 licenco

Beta News - HP se je odločil, da bo izvorno kodo svojega datotečnega sistema Tru64 Unix Advanced File System (AdvFS) objavil pod GPL 2 licenco, kar bo omogočilo vključitev AdvFS v Linux jedro.

AdvFS je visoko zmogljiv datotečni sistem, ki z uporabo dnevnika (ang. journal) omogoča hitro obnavljanje datotečnega sistema ob zrušenju, izdelavo posnetkov diska (ang. snapshot) med delovanjem, upravljanje z datotečnim sistemom med njegovih delovanjem ter defragmentacijo v času, ko je datotečni sistem v aktivni uporabi.

HP bo na ta način omogočil še večji prodor Linuxa na 64-bitno platformo, predvsem na področje mrežnega računalništva (ang. grid computing).

7 komentarjev

Vojna datotečnih sistemov

LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

2 komentarja