»

Boj med Microsoftom in i4i roma na vrhovno sodišče

Loudon Owen (levo) in Michel Vulpe iz i4i

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Zgodbo o patentih, ki jih domnevno krši Microsoft Word, bo prihodnje leto obravnavalo Vrhovno sodišče ZDA, so včeraj objavili v Washingtonu. Spomnimo, da je podjetje i4i avgusta lani dobilo tožbo zoper Microsoft iz leta 2007, v kateri so mu očitali kršitev patentov XML. Sodišče je takrat razsodilo, da mora Microsoft plačati 290 milijonov dolarjev odškodnine in prenehati kršite patente, to je prodajati Word. V Redmondu so seveda takoj vložili zelo pompozno pritožbo.

Microsoft je kmalu dočakal prvo malo zmago, saj je sodišče začasno do znanega izida tožbe umaknilo zahtevo po prenehanju prodaje Worda, a to je bilo tudi vse. Pritožbo je Microsoft izgubil, zato od letos prodajajo kopije...

9 komentarjev

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

ZDNet - Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na...

12 komentarjev

Microsoft izgubil pritožbo proti i4i

Extremetech - Spomnimo, da je avgusta sodišče izreklo prepoved prodaje Microsoft Worda, ker je kršil nekaj patentov podjetja i4i v zvezi XML. Microsoft se je na odločitev pritožil in navedel množico argumentov, zakaj bi imelo spoštovanje te odločitve katastrofalne posledice za kondicijo podjetja. Sodni mlini so premleli in ugotovili, da je pritožba neosnovana.

Zategadelj bodo vse kopije Worda in Officea 2007, ki bodo prodane po 11. januarju 2010, imele nekoliko pristrižene peruti, natančneje ne bodo imele XML-urejevalnika podjetja i4i. Podobno bodo storili tudi z beta verzijo Officea 2010, medtem ko že prodana programska oprema ne bo prizadeta; še vedno bodo nudili tehnično pomoč za XML-urejevalnik za obstoječe uporabnike. V podjetju i4i so nad razsodbo navdušeni in dodajajo, da ne bi mogli biti zadovoljnejši.

15 komentarjev

Microsoft tožen zaradi Genuine Advantage

Opozorilo WGA

TG Daily - Na washingtonskem sodišču se je pričela zanimiva skupinska tožba zoper Microsoft, kjer tožniki redmondskemu podjetju očitajo, da s programom Windows XP Genuine Advantage (WGA) kršijo pogoje, ki so veljali ob nakupu Windows XP. V tožbi trdijo, da bi moral Microsoft WGA označiti kot protipiratsko posodobitev programa in ne kot kritični popravek, brez nadaljnje razlage, kaj stori na računalniku po namestitvi. Nadalje podjetju očitajo, da so skrili in prikrili pravo naravo programa in njegove zmožnosti, saj je ta v nasprotju s kategoričnim zanikanjem Microsofta zbiral in v Redmond pošiljal privatne informacije. Microsoft namreč zatrjuje, da WGA z analizo sistema izdela unikaten ključ, ki se prebere ob nameščanju popravkov, a z njim ni moč...

57 komentarjev

Microsoftu začasna zmaga v primeru Word

CNet - Roko na srce, nihče ni pričakoval, da bo sodišče Microsoftu res prepovedalo prodajo Worda. Programski paket, katerega del je, je pač prevelik igralec v poslovnem svetu, da bi si to lahko privoščili - da, fraza too big to fail švigne skozi misli. Prizivno sodišče je včeraj ugodilo Microsofti zahtevi in začasno prekinilo postopek (motion for a stay), ki ga je avgusta zaradi domnevnih kršitev patentov XML v Wordu sprožil in na prvi stopnji tudi dobil tožnik, podjetje i4i.

Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da so zadovoljni z rezultatom in da se že pripravljajo na predstavitev vseh argumentov, kar bodo storili na naroku 23. septembra. Tožniki so dejali, da so trdno prepričani v svoj primer in da gre v tem primeru le za zastraševanje Microsofta.

12 komentarjev

Microsoft se je pritožil na prepoved prodaje Worda

The Register - Pretekli teden je sodišče v Teksasu Microsoftu naložilo, da mora v 60 dneh prenehati prodajati Microsoft Word zaradi kršitve patentov, ki se navezujejo na običajni XML in so v lasti podjetja i4i, in hkrati plačati 290 milijonov dolarjev kazni. Kot je bilo pričakovati, je Microsoftova pravna armada odgovorila (PDF), in to s skrajno zanimivimi argumenti.

V pritožbi so navedli, da bodo utrpeli nepopravljivo škodo, če bodo morali popraviti svoj Word. Zapisali so, da četudi jim pritožba uspe, ne bodo nikoli dobili povrnjenih stroškov zaradi spreminjanja Word in izgubljenih prodaj v času...

121 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Microsoft: Vrnite preveč plačano odpravnino

CNet - Microsoftu se je pripetila še ena nevšečnost, ki jim kvari ugled v javnosti. Pred kratkim so zaradi zmanjševanja stroškov odpustili 1400 zaposlenih in jim ob tem izplačali tudi ustrezne odpravnine. Ti so bili prejšnji teden nemalo presenečeni, ko jih je Microsoft pisno obvestil, da so storili administrativno napako in jim po pomoto izplačali preveliko odpravnino. Na spletu se je pojavil faksimile pisma, katerega avtentičnost je Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi že potrdil, nadaljnjih komentarjev pa se je vzdržal. Povedal je še, da je manjše število nekdanjih zaposlenih dobilo prenizke odpravnine, za kar bodo prav tako poskrbeli. Zanimivo, da slednjega spletne strani ne obešajo na veliki zvon. Napake se seveda dogajajo, a kaj ko krnijo ugled.

18 komentarjev

kickme.to vs BSA

The Register - Kar je razočaranje za BSA, je morda zmaga za preprosto kmečko pamet (...): BSA je zahtevala nalog za preiskavo na naslovu Maximiliama Andersena, administratorja priljubljenega servisa kickme.to, ki 200.000 stranem ponuja krajše naslove, kot jim jih je recimo dodelil zastonjski IPP. Prizivno sodišče na Švedskem je zahtevo zavrnilo, češ da so argumenti tožnika prešibki. Agencija za boj proti piratstvu trdi, da je Andersen odgovoren za vsebino strani, katerim je dodelil 'domene', bi pa z njim želeli sodelovati -- čemur pa on odločno nasprotuje, po tej tožbi (katero namerava vrniti!) pa je to še manj verjetno.

1 komentar

Nov poslovni internet?

Slashdot - Poslovnim glavam v ZDA se zdi Internet preveč nezanesljiv, da bi lahko iz njega 'kovali denar'. Nikakor se ne morejo sprijazniti s tem, da mrežo upravlja tisoče in tisoče akterjev, od velikih podjetij do univerz, šol in posameznikov. Ker je poslovni svet spodletel pri tem, da bi na veliko služil denar preko interneta (prodaja, storitve...), so začeli kritizirati samo filozofijo in tehnologijo na kateri sloni. Želijo namreč nekaj kar bi se dalo bolje nadzorovati in upravljati, po možnosti centralizirano. Zdi se, da je vedno več poskusov, ki želijo internet narediti čimbolj poslovnega (komercialnega), pri tem pa se vedno bolj pozablja na tiste osnovne stvari zaradi katerih je tako uspešen in prilubljen - svoboden pretok informacij, pluralnost, šolstvo in ne-reguliranost.
Kakšen internet pravzaprav hočemo?

8 komentarjev