»

T-2 draži dostop do interneta

T-2 - Slovenski ponudnik telekomunikacijski storitev T-2 je napovedal, da bo s 1. februarjem dvignil cene svojih storitev. Podražil se bo internetni dostop prek optičnega omrežja in VDSL-omrežja, in sicer vsi paketi razen najdražjih.

Zapisali so, da se bodo cene za osnovne hitrosti dostopa do interneta povišale za en evro, cene za nadstandardni dostop pa za dva evra. Primerjava starih cenikov (VDSL, optika) z novimi (VDSL, optika) pokaže, da je osnovna hitrost za T-2 le 10/10 na optiki in 1/256 kb na VDSL, vse ostalo pa štejejo kot nadstandard. V številkah to pomeni sledeče. Najpogostejša paketa prek optike bosta odslej stala 23 evrov (10/10, prej 22 evrov, +5 odstotkov) oziroma 29 evrov (100/10, prej 27 evrov, +7 odstotkov). Pri dostopu prek VDSL, če je ta polno ali skupno razvezan, se bo večini...

94 komentarjev

Google Fiber na voljo končnim uporabnikom

Ars Technica - Prva izmed sosesk v Kansas Cityju v zvezni državi Kansas ima dostop do svetovnega spleta prek Googlove optične povezave. Google je v Hanover Heights začel s priklapljanjem stanovalcev na storitev, ki za 70 ameriških dolarjev na mesec ponuja dostop do spleta z do gigabitom na sekundo, ponujajo pa tudi IPTV z možnostjo obilice dodatne strojne opreme (snemalniki z 2 TB prostora, Nexus 7 kot upravljavec snemalnika in televizije, možnost nakupa Chromebooka, itd.). Pri Googlu se trudijo, da bi priklop opravili čim hitreje in s čim manj težavami, zatrjujejo, da bodo sami pospravili ves nered, glavno pa jim je, da vse opravijo v enem obisku in dom naročnika zapustijo s polno delujočo internetno povezavo.



Pri Ars Technici so se pogovorili z...

85 komentarjev

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

T-2 pocenil optiko

Nove cene pri T-2

T-2 - September je tu in z njim novosti, ki so jih za svoje uporabnike obljubili pri ponudniku dostopa do interneta T-2. Po uvedbi paketa asimetrične optike 100/10 Mbps za 20 evrov so sedaj še nekoliko znižali cene nekaj svojih paketov. Na forumih se je o tem šušljalo že nekaj dni prej, sedaj pa so tudi na svoji spleti strani zapisali nove cene. Paket 50/50 Mbps bo po novem stal 30 in ne več 50 evrov, 100/100 Mbps pa se je s 100 evrov pocenil na 40 evrov. Cena najšibkejših paketov ostane nespremenjena. Paketi brezčasna optika so imeli doslej na izbiro le hitrosti 10/10 ali 100/100, po novem pa so dobili še vse vmesne - 20/20 za 44, 50/50 za 46, 100/10 za 36 in cenejših 100/100 Mbps za 56 evrov. Novi paketi bodo na voljo od 1. oktobra.

91 komentarjev

Nov paket optike pri T-2

Cenik optike pri T-2

vir: T-2
T-2 - Z današnjim dnem bo slovenski ponudnik dostopa do interneta prek optike ali VDSL-ja T-2 ponudil nov širokopasovni optični paket, ki bo razveselil uporabnike, ki terjajo veliko hitrost prenosov k sebi. Po novem je moč naročiti asimetrično optiko 100/10 Mbps za 20 evrov. Najcenejši paket ostaja simetrični 10 Mbps za 14 evrov, medtem ko simetričnih 100 Mbps stane 100 evrov. Neuradno se za 1. september obljubljajo še nekatere novosti, o katerih vas obvestimo brž, ko bo kaj znanega.

184 komentarjev

Acid3 test brskalnikov spet dal misliti razvijalcem

Web Standards Project - Organizacija Web Standards Project, ki se trudi za merila, ki bi poenotila in pocenila razvoj spletnih strani, je predstavila rezultate testa različnih spletnih brskalnikov Acid3.
Na svoji spletni strani so zapisali, da so minila tri leta, odkar so izdelovalcem brskalnikov dejali, da bi jih radi videli nasmejane, zdaj pa bi jih raje prijeli za roko in potolažili. Čeprav je Acid3 test osnovan na 4 leta starih standardih, ga ni uspešno opravil niti eden od trenutnih brskalnikov, ki so prisotni na trgu. Takšni naj bi bili pričakovani rezultati testa:



Da opravi test, mora brskalnik uporabljati privzete nastavitve, animacija mora biti gladka, točkovanje pa se mora zaključiti z vrednostjo 100/100. Zadnja stran mora...

38 komentarjev

Nov Sharpov Twin Blue Ray Disc/DVD snemalnik s trdim diskom

Slo-Tech - Na današnji dan so pri Sharpu na Japonskem tržišču lansirali snemalnik BD-HD100 Twin Blue Ray s 160 GB trdim diskom in prvi na svetu z izhodom HDMI. Snema na trdi disk ali na enoslojni BD-RE (Blue Ray Rewriteable), DVD-R in DVD-RW. Poleg omenjenih nosilcev medjskega zapisa predvaja še CD, CD-R, CD-RW (audio in JPEG). Ker Blue Ray zagovarja nadaljno podporo MPEG2 in posledično večje medije (25 GB) lahko zaman pričakujemo, da bi podpiral MPEG4 ali vsaj MP3 ;(

Na trdi disk spravi tako do 13 ur in 50 minut programa HDTV ali od 32 ur in 20 minut do 58 ur (SP) klasičnega TV-programa, oz. do 303 ure snemanja glasbe z radia. Na Blue Ray disk s 25 GB lahko posnamemo 2:15 HDTV oz. 5 do 9 (SP) ur klasičnega TV-formata.

Je prvi na svetu z izhodom HDMI (High...

3 komentarji

IEEE 802.11g uradno potrjen

IEEE - Pri IEEE-SA (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Standards Association) so včeraj objavili, da so uradno ratificirali IEEE 802.11g standard. Gre za naslednika že dobro poznanega IEEE 802.11b, ki je bil v uporabi predvsem na področju tehnologije brezžičnih omrežij (WLAN). Glavna prednost novega standarda je večja prepustnost, saj prvotno hitrost 11 Mbps poveča na 54 Mbps. Za vse uporabnike obstoječih omrežjih je razveseljivo tudi dejstvo, da je novi protokol združljiv tudi s svojim predhodnikom. Uradna najava.

7 komentarjev