»

Thubanom se bo prilagajala frekvenca

AMD-jev strežniški šestjedrnik, Istanbul

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMDjevi prihajajoči namizni šestjedrniki s kodnim imenom Thuban, ki bodo javnosti bolj poznani pod imenom Phenom II X6, bodo, podobno kot Intelovi procesorji iz serij Core i7 in i5, podpirali avtomatično prilagajanje frekvence. Današnji procesorji imajo vedno več jeder, a programska oprema še vedno zaostaja za tem trendom in se v mnogo primerih obnese bolje z manjšim številom hitrejših jeder. Tukaj na pomoč priskoči Intelov Turbo Boost oz....

33 komentarjev

AMD pripravlja 12-jedrnike, mobilne Phenome

Mobilni Phenomi

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po nekaterih govoricah v industriji naj bi AMD 12-jedrne procesorje, poznane kot Magny-Cours ter namenjene za novo, 1944-pinsko podnožje (G34), izdal že marca. Poleg 12-jedrnikov bodo za podnožje G34 predstavljeni tudi 8-jedrniki, vsem pa bo očitno skupna dokaj visoka poraba in izdelava v 45 nm SOI proizvodnem procesu. TDPji naj bi se gibali od 85 W (verjetno pri varčnežih), prek 115 W (običajni 8-jedrniki?) ter vse do 140 W za najhitrejše procesorje z dvanajstimi jedri.

Serijo 6000 naj bi tako sestavljali vsaj trije običajni 12-jedrniki (1,9, 2,1 ter 2,2 GHz), varčen, HE procesor z 1,7 GHz ter posebna izdaja (SE) z 2,3 GHz. 8-jedrniki bodo seveda nekoliko hitrejši, saj bodo običajneži tekli z 2,0, 2,3 ter 2,4 GHz oz. z 1,8 ter 2,0 GHz v primeru varčnih verzij.

...

21 komentarjev

Phenomi tudi za prenosnike

Expreview.com - Čeprav je AMD dokaj spodoben konkurent Intelu pri namiznih računalnikih, pri prenosnikih bolj ali manj odpove. Njihova platforma se večinoma uporablja le v cenejših računalnikih kot alternativa Intelu, mešan uspeh pa imajo tudi s svojo varčno platformo Congo. Po drugi strani blestijo pri prodaji diskretnih grafičnih Čipov, sploh profesionalnih, kjer imajo celo večji tržni delež od nVidie.Situacijo kanijo izboljšati s predstavitvijo procesorjev Phenom za prenosnike. V drugem Četrtletju leta 2010 naj bi tako predstavili štiri- in trijedrnika, ki bosta, razen razlike v enem jedru, imela praktično enake specifikacije.

Predstavnika platforme Danube bosta podpirala DDR3 1333 MHz pomnilnik in se bosta z drugimi napravami povezovala s 3,6 GT/s Hyper Transport vodilom. Phenom II N820 bo imel 1,5 MB predpomnilnika, medtem ko bo štirijedrni Phenom II N920 verjetno imel polna 2 megabajta predpomnilnika, saj bo trijedrnik verjetno zgolj pohabljen N920. Phenom N820 bo imel največjo porabo do 35...

11 komentarjev

AMDjevi šestjedrniki za podnožje AM3

Na podnožju AM3 znan kot Thuban

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že nekaj časa se po spletu neuradno govori, da AMD za naslednje leto načrtuje izdajo šestjedrnikov, ki bi bili primerni za uporabo na namiznih ploščah s podnožjem AM3. To so zdaj potrdili tudi pri AMDju ter povedali, da čip lahko pričakujemo naslednje leto. A vseeno se bomo še načakali, saj je po trenutnih informacijah izid napovedan šele za 3. četrtletje. Špekulirali smo tudi že, da bodo novinci, skoraj zagotovo predstavniki družine Phenom II X6, del prihajajoče platforme, Leo, namesto trenutno obstoječe platforme Dragon.

Kakorkoli že, potrjeno je, da bodo procesorji s...

23 komentarjev

Phenom II X6?

Istanbul tudi za AM3?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - AMD v obliki serije Opteron že prodaja 6-jedrne procesorje za strežnike in delovne postaje, a le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo 6-jedrnike ponudili tudi za običajne uporabnike, v AM3 pakiranju. Žal ne bodo naprodaj letos, še več, glede na neuradne vire bodo na police prišli šele v tretjem četrtletju leta 2010, kar je več kot enoletni zamik za strežniškimi modeli. V katero platformo bo AMD vključil namizne 6-jedrnike, še ni znano. S tako poznim izidom bodo verjetno predstavljali del platforme Leo, ki bo nasledila trenutno aktualnega Dragona. Platformo Leo bodo...

35 komentarjev

AMD izdal varčen Istanbul Opteron

The inquirer - AMD je te dni izdal nov šestjedrni procesor serije Istanbul Opteron, ki je namenjen oblačnim okoljem. Nov Opteron 2419 EE je grajen predvsem z mislijo na porabo električne energije, tako da porabi v povprečju (ACP) le 40 W energije, kar je bistveno manj od dosedanjih šestjedrnikov. Pravijo, da zmore opraviti za 31 odstotkov več dela z isto porabo električne energije kot standardni štirijedrniki. To so dosegli z znižanjem frekvence na 1,8 GHz in napetosti na 1,125 V. Cena znaša 989 dolarjev na kos pri naročilih nad 1000 primerkov.

13 komentarjev

AMD s petimi novimi šestjedrniki

vir: TG Daily
TG Daily - AMD je že od začetka junija, ko so predstavili prve tri šestjedrne procesorje, vodilni v številu jeder. Svojo prednost so pravkar še razširili z dodatnimi petimi modeli, ki kupcem poleg običajnih procesorjev na izbiro dajo še varčnejše oz. bolj požrešne, a zmogljivejše modele. V tej kategoriji sta dva procesorja, Opteron 8439 SE, namenjen štiri- in osemprocesorskim sistemom, ter 2439 SE, namenjen dvoprocesorskim sistemom. Oba imata frekvenco 2,8 GHz in TDP 105 W, velika razlika pa se pojavi pri ceni. Seveda je dražji član družine Opteron 8000, za katerega je treba odšteti 2649 dolarjev, v primeru nakupa 1000 kosov. Drugi, Opteron 2439 SE, je precej cenejši s ceno le 1019 dolarjev na kos, prav tako pri nakupu tisočih kosov.

Ostali trije procesorji spadajo v novo,...

21 komentarjev

Potrebuje AMD namizne šestjedrnike?

Phenom II X4 TWKR

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je AMDjevo uradno stališče da zaenkrat še ne, pri X-Bit Labs menijo, da bi bil to najboljši način stopiti v korak z Intelom. Windows 7 s seboj prinaša Direct X 11 in močno izboljšano podporo večjedrnim procesorjem in upravljanja z nitmi na njih. Posledično bo že itak hitrejši Core i7 s Hyper Threadingom, ki omogoča računanje osmih sočasnih niti, v še večji prednosti pred štirijedrnimi Phenom II procesorji. Lani so sicer napovedovali hitre (4,4 GHz) FX procesorje, a o njih ni ne duha ne sluha, razen posebej izbranih, ekstremnim navijalcem namenjenih Phenom II X4 TWKR procesorjev.

S...

42 komentarjev

Šestjedrni Opteroni že na prodaj

AMD Opteron

vir: AMD
X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da so na Japonskem že začeli prodajati AMD-jeve šestjedrnike serije Opteron s kodnim imenom Istanbul. Ti so namenjeni strežnikom, ki imajo dvoje ležišč za procesorja, moč pa jih je namestiti tudi v ustrezne matične plošče delovnih računalnikov, ki podpirajo Socket F podnožje. Na Akibi PC Hotline se model 2427 z 2,20 GHz prodaja 60.690 jenov (455 evrov), 2431 z 2,40 GHz 93.240 jenov (700 evrov), medtem ko 2435 (2,60 GHz) še ni dobavljiv. Procesorji vsebujejo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni krmilnik DDR2 in sedejo v podnožje Socket F, za razliko od Shanghaijev pa imajo še HyperTransport Assist. Grajeni so v 45 nm-tehnologiji in porabijo do 75 W energije.

25 komentarjev

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji

Athloni XP se dobro prodajajo

AMD - AMD je na svoji spletni strani objavil vest o zelo dobri prodaji procesorjev Athlon v četrtem letošnjem poslovnem kvartalu. Prodaja naj bi tako krepko presegla načrtovano, po prvih ocenah kar za desetino. Na ostalih področjih gre AMD-ju malo slabše. Flash pomnilniki, AMD-jev drugi ključni proizvod, se še vedno ne prodajajo tako kot včasih. Tudi prodaja v zadnjem četrtletju naj bi bila relativno slaba, tako kot že dalj časa. Po napovedih naj bi vsi sestavni deli AMD pozitivno poslovali šele v drugem četrtletju leta, ki prihaja. Hvala, Koci

0 komentarjev