»

Windows XP dopolnil 10 let

Slo-Tech - Microsoftov operacijski sistem Windows XP je danes dopolnil 10 let. Čeprav je bil dokončan in poslan proizvajalcem računalnikov (program RTM) že 24. avgusta, smemo za njegov rojstni dan šteti 25. oktober 2001, ko je prišel Windows XP tudi na prodajne police in s tem postal dostopen vsem kupcem (retail availability). V desetletju se je zgodilo marsikaj, a Windows XP je kljub dvema novima verzijama še vedno obdržal pomemben delež na osebnih računalnikih.

Windows XP je bil prva verzija operacijskega sistema Windows, ki je odpravila razlikovanje med linijama NT in 9x. To bi sicer sprva moral storiti že Windows 2000 (ki je v razvoju dolgo časa nosil oznako Windows NT 5), a je po njegovem izidu februarja 2000 Microsoft istega leta izdal še...

52 komentarjev

Nova verzija Symbiana in nova telefona iz Nokie

ComputerWorld - Nokia je včeraj izdala novo verzijo operacijskega sistem Symbian^3 in napovedala dva nova telefona, ki poganjata novo verzijo operacijskega sistema. S tem želi Nokia pokazati, da Symbian še ni mrtev, čeprav se o tem špekulira že dolgo časa. Nova verzija Symbiana se imenuje Anna in med drugim prinaša hitrejši spletni brskalnik, virtualno tipkovnico QWERTY v pokončni orientaciji telefona, bolj gladko premikanje po spletnih straneh (scrolling), izboljšano iskanje in nove zemljevide Ovi Maps. Skupaj je vseh novosti okoli 50.

Anno najdemo na Nokii X7, ki ima procesor ARM 11 680 MHz, 4-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo 640 x 360, kamero z osem tisoč točkami, podporo HSDPA, mere 119,7 x 62,8 x...

14 komentarjev

Windows Mobile 7 in Zune Phone še letos poleti

Zune Phone

TG Daily - Viri blizu Microsofta so potrdili, da bo nova verzija operacijskega sistema za telefone Windows Mobile izšla še to pomlad. Najnovejša verzija 6.5 je bela deležna sila medlega sprejema, zato delo na Windows Mobile 7.0 poteka s polno paro.

Če bo šlo vse po načrtih, ga bodo predstavili v Barceloni na prireditvi Mobile World Congress, ki bo potekala tretji februarski konec tedna. Končno različico pa pričakujemo poleti.

Druga novost, ki jo pripravljajo v Redmondu, se imenuje Zune Phone. Šlo bo za napravo na Windows Mobile, ki se bo lahko povezala z Zunom in drugimi uporabniškimi storitvami, ki jih bo Microsoft nudil. Še več pa bo znano na Mix10, ki bo marca v Las Vegasu.

21 komentarjev

Izid Windows 7 potrjen za sredino jeseni

engadget - Govorili smo že, da so pri Acerju po nesreči napovedali oktobrski izid Windows 7, zdaj pa je to tudi uradno. Microsoft je namreč potrdil, da bo nova verzija operacijskega sistema naprodaj pred nakupovalnim obdobjem za ameriški Thanksgiving day (praznujejo na četrti četrtek novembra). Obenem bo naprodaj tudi končna verzija Windows Server 2008 R2, ki je prav danes dosegla status kandidata za izid (RC).

79 komentarjev

SiOL komunikator na voljo

vir: SiOL
SiOL - Pred kratkim se je tudi SiOL odločil zapluti v vode programov za hipno komuniciranje ( instant messaging). Tako so se odločili prirediti Eyeball messenger, ki je pod SiOL-ovimi barvami ugledal luč dneva kot SiOL Komunikator.



Sporočilnik se zna povezati z omrežji MSN Messenger, AIM, Jabber, Google Talk ter Yahoo Messenger. Prav tako pa lastniki SiOL paketov Duo in Trio dobite brezplačno zunanjo številko, za vsako dodatno pa boste plačali poldrugi evro mesečne naročnine. Naročniki ostalih SiOL-ovih paketov bodo morali plačati mesečno naročnino za vsako njihovo zunanjo številko, medtem ko tisti, ki nimajo s SiOL-om nobene pogodbe, ne bodo mogli...

42 komentarjev

Nova verzija Trillian-a

Slo-Tech - Novico je prispeval Matej Spiller.

Včeraj je izšla nova verzija programa Trillian za "instant messaging", ki podpira 5 protokolov v enem samem programu (ICQ, AOL IM, MSN Messenger, Yahoo! Messenger in seveda IRC). V novi 0.70 verziji je dodana podpora za File transfering, User profiles, Proxy support, SkinXML, ... . Vsekakor dobra alternativa ICQ-ju, seveda brez reklam :) . Snamete si ga lahko tukaj.

1 komentar

Novi načini spletnega oglaševanja

CNet - Na kaj pomislite, ko vam nekdo omeni 'bota'? Verjetno na kolega, ki bi si na kanal rad postavil bota, pa ne ve, da mora zato imeti dostop do neprenehoma v splet povezane mašine?

Bot, o katerem imam govoriti v tejle novički, pa je malce drugačne nravi. Za komunikacijo ne uporablja irca, pač pa programje za 'instant messaging'. Microsoft je to storitev na svojem že napovedal, Intel pa je svojega bota pravkar postavil na AOL in Yahoo messengerjih.

In kaj je tako posebnega? I, to, da sta prijazna do uporabnikov! Šalo na stran: 'Yourdigitalbuddy', kakor se reč imenuje, se doda na uporabnikov seznam 'buddyev', nakar pa lahko prinaša novice (recimo o novih Intelovih čipih), uporabnik ga lahko povpraša o digitalni fotografiji, pa mu bo v prijaznem jeziku interesantno področje razložil, po možnosti pa dodal še kaj spletnih povezav. Klik!

0 komentarjev

Windows Messenger

ComputerUser - V novi verziji operacijskega sistema Windows, Windows XP, bo tudi nova verzija t.i. "instant messaging" programčka, imenovanega Windows Messenger. Ta program bo med drugim omogočal tudi glasovno in video komunikacijo med uporabniki, izmenjavo datotek, omogočal pa bo tudi dostop do drugega računalnika.
Windows Messenger bo vključen v Windows XP predvsem zaradi Microsoftove konkurence na tem področju, AOL-a in Yahoo Messenger-ja.
Več informacij o tem si lahko ogledate tudi na Microsoftovi uradni strani.

13 komentarjev