»

Yahoo uvaja šifriranje e-pošte in ukinja gesla

Yahoo News - Yahoo je na konferenci SXSW v Austinu v Teksasu napovedal, da bodo do konca leta uvedli šifriranje elektronske pošte od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), s čimer očitno želijo NSA in podobnim službam vsaj otežiti delo, kar so najavljali že lani. Do izteka leta bodo storitev razširili na vse uporabnike, že sedaj pa jo lahko preizkusimo z namestitvijo vtičnika za brskalnik. Yahoo je seveda kodo prosto odprl; dostopna je na Githubu, obsežno pa so sodelovali tudi z Googlom.

Vtičnik omogoča šifriranje, dešifriranje, podpisovanje in preverjanje pristnosti sporočil prek tehnologije OpenPGP, ki je že uveljavljen standard. Obenem sodi OpenPGP med tehnologije, ki tudi véliki NSA povzročajo obilico težav pri...

28 komentarjev

Takedown zoper Mafiaa Fire neuspešen

Logotip vtičnika Mafiaa Fire. Ime je parodija na ameriško združenje Mafiaa, ki predstavlja glasbeno in filmsko industrijo (brez heca, mafiaa.org) in Enoto za priseljence in carino (ICE, angl. led), ki na podlagi prijav založniške industrije izvaja zasege

vir: TorrentFreak
TorrentFreak -

O številnih zasegih domen piratskih spletnih strani - in občasno tudi povsem nedolžnih - smo že precej pisali. S tem se v ZDA na veliko ukvarja vseprisotna Enota za priseljence in carino (ICE) pri Ministrstvu za domovinsko varnost, kljub temu, da za to nimajo jasne pravne podlage (zakon je še v proceduri). Ideja za zasegi je širši javnosti znatno otežiti dostop do piratskih vsebin.

Zaseg domene že sam po sebi ni pretirano učinkovit, saj lastniki stran preprosto preselijo na alternativno domeno, njen naslov pa uporabniku hitro in učikovito sporočijo po že vzpostavljenih kanalih (twitter, facebook, žanrski forumi). Da bi bilo vse skupaj še lažje, je švedska civilna iniciative eZee.se sredi aprila objavila dodatek za brskalnik Firefox, imenovan Mafiaa Fire Redirector (na sliki, glej še razlago imena), ki vodi...

7 komentarjev

Skypebook?

The Register - Menda niste mislili, da se bo facebook združil z GoogleVoice-om.



Že nekaj časa se širijo govorice o morebitni združitvi dveh svetovno najbolj množično razširjenih aplikacijah. In seveda so resnične. Facebook in Skype bosta očitno združila moči in se prepletla med sabo.

Novica je opremljena z morebitno podobo novega Skypa. Gre predvsem za to, da bodo uporabniki Facebooka lahko pošiljali SMS sporočila in se klicali med sabo s pomočjo Skypa, uporabniki slednjega pa bodo dobili dostop do aplikacije Facebook Connect.

Razlika med Skypom in Facebookom je predvsem v načinu zaslužka. Skype služi predvsem z zaračunavanjem telefonskih klicev, medtem ko Facebook živi na račun oglasov. Kljub vsemu pa se obe aplikaciji ukvarjata s povezovanjem ljudi in bi načeloma lahko prav lepo sobivali.

Trenutno vsi stremijo k povezovanju identitet ljudi. Mnoge telefonske aplikacije se trudijo povezati vse uporabnikove identitete v eno uporabniško okolje. Tako se bo Yahoojev Messenger povezal z MSN-jem...

14 komentarjev

Izšel Inkscape 0.47

Inscape 0.47

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Vsi navdušenci nad oblikovanjem se bodo gotovo razveselili izida urejevalnika vektorske grafike Inkscape 0.47.

Nova različica Inkscapea, je na voljo za operacijske sisteme Linux, Windows in MacOS, prinaša številne novosti. Izpostavimo lahko samodejno shranjevanje, samodejno glajena vozlišča, nove zmožnosti orodju prilagajanja ter novi učinki poti (tudi šrafiranje), izboljšan izvoz v PS in EPS format, veliko novih razširitev ter še številne druge izboljšave.

14 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Izšel Pidgin 2.6.1 z audio in video podporo

Ubuntu.si - Te dni je izšel priljubljeni IM odjemalec Pidgin 2.6.1 (včasih se je imenoval GAIM), ki pa tokrat prinaša precejšnjo novost - podporo za audio in video klice. Žal je podpora trenutno na voljo samo za XMMP oz. Jingle protokol (uporabljata ga Jabber in Google talk), pa še to ne v okolju Windows, obljubljajo pa, da bo podpora ostalim protokolom sledila kmalu.

Pidgin sicer teče na Linux, Windows in številnih Unix sistemih (za Mac OS pa je na voljo Adium, ki sicer uporablja tudi Pidgin kodo), podpira pa protokole, AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo! in Zephyr. Za Pidgin so na voljo tudi številni dodatki, tudi za šifriranje, Skype IM in Facebook IM.

Razvijalci so odpravili še preko 200 hroščev in uvedli še številne druge spremembe, med drugim tudi podporo temam. Brezplačni prenos je na voljo na spletni strani www.pidgin.im.

47 komentarjev

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

GNOME 2.6

GNOME 2.6

OSNews - Sadovi šestmesečnega trdega dela hekerjev, vzdrževalcev, prevajalcev, preizkuševalcev ter ekip za uporabnost in dostopnost okolja GNOME so danes postali javno dostopni. V težkem razvojnem obdobju, ko so preminuli kar trije pomembni sodelavci projekta, je namizno okolje pridobilo predvsem na uporabniškem vmesniku, hitrosti, zanesljivosti in vgrajenem sistemu pomoči. Na voljo sta tudi prvi kritiki ( 1 in 2), kot vedno pa lahko več informacij najdete v opombah ob izdaji.

20 komentarjev