»

Aplikacije prodajajo lokacijske podatke tretjim podjetjem

Slo-Tech - Aplikacija Life360, ki jo zlasti čez Lužo starši radi uporabljajo za sledenje svojim otrokom in ima že 33 milijonov uporabnikov, zbrane geolokacijske podatke množično prodaja, piše The Markup. Industrija zbiranja, preprodaje in obdelovanja agregiranih osebnih podatkov, ki jih zbirajo različne aplikacije, je močno razvita in vključuje na desetine podjetij. To ni nezakonito, ker uporabniki z uporabo aplikacij dajejo soglasje za to početje, česar mnogokrat sploh ne vedo.

Life360 je eden izmed vodilnih virov podatkov, ki se tako zbirajo. Izvršni direktor in ustanovitelj Chris Hulls pravi, da tega ne more potrditi, priznava pa, da so podatki pomemben del poslovnega modela. Velik obseg teh podatkov pa potrjujejo nekdanji zaposleni v Life360 in inženirji iz X-Moda, ki je eno izmed podjetij za zbiranje teh podatkov. Eden izmed inženirjev iz Cuebiqa, ki prav tako zbira in prodaja podatke, je dodal, da brez Life360 sploh ne bi mogli obstajati. Life360 sicer podatke prodaja še več drugim...

12 komentarjev

Uhajanje podatkov aplikacijam na pametnih telefonih

Slashdot - Wall Street Journal je opravil raziskavo o posredovanju podatkov aplikacij na pametnih mobilnih napravah. Osredotočili so se na trenutno najpopularnejše pametne telefone, tj. iPhone in Android, in sicer so testirali 101 aplikacijo. Zanimalo jih je koliko od teh aplikacij posreduje podatke o uporabniku naparve tretjim stranem, kateri so ti podatki in ali je uporabnik aplikacije s tem seznanjen.

Rezultati raziskave so pokazali, da 56 aplikacij redno posreduje unikatni ID naprave tretjim podjetjem, medtem ko kar 47 aplikacij posreduje podatke o lokaciji telefona. Le pet aplikacij je zunanjim virom poslalo tudi starost, spol in ostale podatke. Nobena od teh aplikacij o tem ne obvesti uporabnika.

Popularna iPhone aplikacija za tekstovno sporočanje TextPlus 4, posreduje unikatni ID naprave osmim podjetjem, dvem od teh osmih pa še starost in spol uporabnika. Pandora, aplikacija za glasbo na iPhone in Android platformi, posreduje starost, spol, lokacijo in unikatni identifikator...

22 komentarjev

Vgrajeni GPS-čipi v telefonih prinašajo nove pasti

The New York Times - Novejši mobilni telefoni (iPhone, blackberryji, androidni, Palmovi ...) imajo vedno pogosteje vgrajene tudi čipe za GPS, ki omogočajo natančno prikazovanje lokacije in še marsikaj. Ena izmed manj znanih lastnosti je tako imenovan geotagging, s čimer se poimenuje vstavljanje podatkov o geografski lokaciji posnete fotografije v metapodatke datoteke s sliko. To je problematično v primeru, ko nevešč uporabnik takšno sliko objavi na spletu. Fotografije otrok na domačem vrtu, dragih...

18 komentarjev

Raziskava pokazala da pirati ne samo kradejo, pač pa tudi lažejo

"piratski" iPhone

ReadWriteWeb - Računalniški pirati pogosto trdijo, da različne vsebine in programe piratizirajo zgolj zato, da jih lahko pred nakupom ustrezno preskusijo.

Enak argument uporabljajo tudi vsi tisti, ki se na svojem iPhonu ali iPodu Touch poslužujejo tim. jailbreakinga, postopka, s pomočjo katerega lahko na svoje napravice nameščajo piratske različice programskih aplikacij. Konec koncev je za iPhone na voljo okrog 85.000 aplikacij in ker Apple ne omogoča preizkušanja, si je pred nakupom treba nekako pomagati, kajne?

A kot je pokazala analiza podjetja Pinch Media, v okviru katere so sledili 4 milijone Applovih odklenjenih napravic, je mantra "try before you buy" zgolj mit oz. navadna laž.

V okviru...

233 komentarjev

Symbian in Windows Mobile nazadujeta

Deleži mobilnih operacijskih sistemov

vir: CNet
CNet - AdMob morda res nima najbolj natančne slike tržnih deležev operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone, a so po drugi strani morda le-ti nekoliko bolj reprezentativni. Pametni mobilniki so multimedijske naprave in so mišljeni tudi za ogled spletnih strani. AdMob svoje statistike sestavlja glede na oglase, ki so prikazani mobilnim telefonom. Mnogo je verjetno uporabnikov, ki imajo pameten mobilnik, a nikoli ne zaženejo spletnega brskalnika. Nekoliko logično je torej sklepati, da bi isti uporabniki lahko preživeli tudi z neumnim, oz. feature telefonom, saj je vprašanje, če sploh izkoriščajo prednosti, ki jih pametni mobilniki prinašajo.

Kakorkoli že, avgust je, sploh v primerjavi z letošnjim februarjem, postregel z...

62 komentarjev

Aplikacije Pinch Media za iPhone vohunijo

ComputerWorld - Prejšnji teden se je na spletu bliskovito razširila vest, da operacijski sistem WebOS, ki teče na Palmovih dlančnikih Pre, zbira podatke o geografski lokaciji in uporabniških navadah lastnikov. Kdor je podrobno prebral licenčno pogodbo ob namestitvi (EULA), je to vedel, vseeno pa je občutek, da vas Palm lahko ves čas nadzoruje, neprijeten.

Danes pa je završalo med lastniki iPhonov, saj so podobne aplikacije tudi v njihovem svetu. Odkrili so, da kopica aplikacij vsebuje knjižice podjetja Pinch Media, ki prav tako zbirajo podatke o vašem trenutnem položaju in jih posredujejo avtorjem. Ker je vse skupaj odobrena aplikacija, tega seveda ne more početi skrivoma, tako da pred prvim javljanjem uporabnika pozove, naj dovoli uporabo svoje lokacije. Če odkloni, bo isto vprašanje sledilo čez minuto in tako naprej, dokler se uporabnik končno ne vda.

Kot kaže, se v lokalni podatkovni bazi SQLlite zbirajo sledeči podatki: ID in model telefona, verzija OS, verzija aplikacije, podatek, ali je...

25 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

Google Earth prilagojen za iPhone

The Register - Peter Birch na svojem blogu sporoča, da je Google prilagodil svojo aplikacijo Google Earth tudi za uporabo na iPhonu. Google Earth je že od leta 2005 na voljo uporabnikom namiznih računalnikov, preneslo pa si ga je že prek 400 milijonov uporabnikov, odslej pa bo brezplačno na voljo tudi lastnikom iPhona. Mobilna inačica vsebuje še osem milijonov panoramskih posnetkov atraktivnih lokacij in funkcijo My Location, ki prikaže trenutni položaj uporabnika na zemljevidu. Ne nazadnje velja omeniti še funkcionalnost iz Google Maps, ki na zaslonu pokaže položaj naslovov, podjetij in znamenitosti.

Google je že tu, počakati moramo le še na...

3 komentarji

Ah, ta EULA

The Register - EULA - End User Licensing Agreement, na katere postavke se moramo strinjati, če inštaliramo Microsoftove programe je zopet vzbudila zanimanje, saj so v njej našli postavko, ki dovoljuje MSju, da dostopa do informacij o našem sistemu in ga avtomatično popravlja in obnavlja. Ta dodatek so našli v Service packu 1 za WindowsXP in SP3 za Windows2000.

Sporno v EULA je po novem to, da si Microsoft dovoljuje pregled posodobitve vašega sistema in ga avtomatično obnovi, če je le-to potrebno. Sicer WindowsUpdate poznamo vsi, toda zakaj so ga dali v EULA se sprašujejo na The Registerju. Upravičena opazka ali pikolovstvo? Odločite se sami.

2 komentarja