»

Celeron 1.7 za S478

The Tech Report - Celeron narejen za S478 sicer ni najnovejša stvar, je pa definitivno vredna ogleda, predvsem zaradi napovedi, ki se jih lahko nadejamo v prihodnosti.
Na The Tech Report so si malo, Pentiumu4 podobno plast silicija in kovine ogledali ter se poigrali s testi. Sicer se pozna, da ima Celeron Willamete le še 128k L2 predpomnilnika, toda je zaradi zelo nizke cene (pri nas nekaj čez 30 tisočakov) in dokaj visokega 400MHz vodila ter dokaj velike sposobnosti za navijanje (počakajmo le še na 0,13mikronsko tehnologijo in še enkrat več l2 "keša") zelo dobro ocenjen. Test najdete tukaj.

2 komentarja

Hladilnik za P4?

Digit Life - Na Digit-Lifeu si lahko preberete zelo obsežen vzporedni test trinajstih HSF enot za Pentium4 procesorje, osnovane za ležišče Socket-478. Hladilniki so dobro opisani, lepo poslikani ter kakovostno primerjani med sabo. V lepo razvidnih tabelah boste hitro odkrili, kateri hladilnik vam bo najbolj odgovarjal, saj si lahko pogledate zmagovalce v kategorijah učinkovitost/zvok, učinkovitost/cena ter funkcionalnost/cena. Za vse, ki se spravljate nakupovati P4 478, a ne veste, kateri hladilnik bi se kebru najbolj prilegel, brž na branje!

0 komentarjev

Pentium 4 2.53 GHz

FiringSquad - Pa je prišel Pentium 4, ki uporablja novo, 533 MHz, vodilo. Zgrajen je na 0,13 mikronskem Northwood jedru s 512 KB L2 predpomnilnika. Z 2530 MHz je tudi najhitrejši procesor, tako v megahercih kot v preformansah, ki si ga lahko kupimo danes. Seveda ima tudi slabe strani - največja je prav gotovo cena, saj za 673 zelencev, kolikor velja, dobimo najboljšega Athlona XP in še nam ostane denarja za kakšno osnovno ploščo. Intelov dirkač torej ostane tistim, ki hočejo najhitrejšo mašino in ki imajo dovolj denarja, da si ga lahko privoščijo, hkrati pa ne navijajo procesorjev (hehe, me zanima, koliko nas je takih tukaj? [>:D]).

2 komentarja

Kompatibilnost novih Athlonov

X-Bit Labs - Novi 0,13 mikronski Athloni naj bi bili povsem kompatibilni s starejšimi matičnimi ploščami, v katere smo lahko vtaknili 0,18 mikronske predhodnike s Palomino jedrom. Na x-bit labsih to sklepajo po tem, da se jedro novih XPjev ni spremenili veliko in po podatkih proizvajalcev matičnih plošč, ki trdijo, da ne bodo veliko spreminjali zasnove svojih plošč.

Edino kar bi lahko bil problem, je napetost jedra. Toda ker se večini matičnih plošč da le-to nastavljati, ne bi smelo biti problema. Sam mislim, da bo potreben samo flash BIOSa, ali pa še to ne. Abit ima celo že popravljene BIOSe za nove procesorje, tako da je vsaka skrb odveč. Celotna novica tukaj.

3 komentarji

Konec Socketa370

X-Bit Labs - Moram reči, da v bistvu to sploh ni tako pretresljiva novica. Zelo kmalu bo Intel prenehal izdelovati procesorje za Socket370 in v letu 2003 popolnoma prenehal s prodajo. Sredi maja bodo predstavili zadnji tovrstni model (Celeron 1,4 GHz Tualatin-256), ki bo še deloval v FCPGA2 matičnih ploščah, nato pa bo proizvajali samo še modele za Socket478 in Socket603. Tako bodo recimo Celeroni z višjimi frekvencami od 1,4 GHz temeljili na Willamette-128 jedru in bodo izdelani za Socket478.

Zadnji PIII je Pentium III-S 1,4 GHz, saj so načrtovani 1,53 GHz model odpisali. Ker pa se trudijo umakniti stare Celerone s polic trgovin, bodo 15. maja znižali cene le-teh, zato da jih ljudje pokupijo in se tako umaknejo iz prodaje. Cene se bodo spustile za $10 pri dražjih modelih, kar ni veliko, nekaj pa je vseeno. Izvirna novica tukaj.

5 komentarjev

Razlike med Palominom in Thoroughbredom

X-Bit Labs - Gotovo že veste, da je Intel pred kratkim začel svojo agresivno oglaševalsko kampanjo, ki oglašuje 0.13 mikronske Northwoode kot procesorje, ki bodo končno dobili vojno proti vedno neugodnemu nasprotniku AMD-ju, ki že dolgo časa preseneča kupce s svojimi Athloni. AMD trenutno nima kakšnega posebnega odgovora na Northwoode, saj se Palomini počasi bližajo kritičnim hitrostim, ki jih jedro Palomino ne bo več zmožno prenesti. AMD-ju tako ostane samo še čakanje na izid 0.13 mikronskega jedra Thoroughbred. To jedro pa na žalost pride v proizvodnjo šele proti koncu prve četrtine v letu 2002. Po nekaterih podatkih se od Palomina ne bo razlikovalo po ničemer, razen po tem, da bo izdelano v 0.13 mikronski tehnologiji. Vendar to še ne pomeni, da bo procesor popoln podn proti trenutno vodilnemu Northwoodu, saj AMD-jevci pravijo, da bo jedro še manjše, kar pomeni, da bo za njegovo izdelavo potrebnega manj silicija in bo zaradi tega cenejši, poleg tega pa tudi hladnejši. Prvi 0.13 mikronski...

0 komentarjev

Slike McKinley in Northwood procesorja

Akiba - Intel še vedno dokazuje, da še zdaleč ni za v staro šaro, ampak še vedno aktivno razvija nove procesorje. Kaj nam ima Intel novega pokazati, so nam izdali pri Japonski Aikibi, kjer itak dobijo na vpogled ves hardver svetlobna leta pred drugimi stranmi. Tokrat se bahajo s slikicami najnovejših Intelovih procesorjev, kot so 0.13 mikronski Northwood (Pentium4) in McKinley (naslednik Intaniuma). Najbrž gre za inženirske primerke, ki jih Intel pošilja naokoli, seveda pa je vprašljivo, če ti primerki sploh delujejo. Je pa vseeno zanimivo pogledati, kako bodo izgledali Intelovi procesorji v prihodnje (saj bi priložil slike, vendar trenutno ne deluje dostop do mojega Slo-techarskega predala, kjer shranjujem slike;/).

0 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Več Socket478 Pentium 4 procesorjev

X-Bit Labs - Po podatkih na X-bitih sodeč, bomo kmalu ugledali nove Pentium 4 procesorje, ki bodo združljivi s Socketom 478. Prve Northhwoode (Pentium 4 v 0.13 mikronski izdelavi) bomo videli šele konec leta (Q4 2001), delovali pa naj bi s frekvencami nad 2 GHz. Intel se trenutno ukvarja s prenosom Willamette procesorjev na Socket 478. Ker proizvajalce matičnih plošč skrbi, da bi se Socket 478 matične plošče trenutno preslabo prodajale, namerava Intel v bližnji prihodnosti še povečati proizvodnjo Willamette procesorjev. Kaj je znanega o Northwoodu? Trenutno nič zanimivega. Znano je le, da bodo procesorji zaradi 0.13 mikronske izdelave precej dragi in da bodo bistveno dražji, kot tisti na Willamette jedru. Ravno zaradi tega, so v skrbeh nekateri proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo izdati veliko plošč na i845 (Brookdale) čipovju. Ti proizvajalci so mnenja, da zaradi visoke cene Northwood procesorjev ne bo noben kupec niti povohal Brookdale plošč, ampak se bo raje odločil za plošče, ki...

0 komentarjev

Intel razpošilja Northwood primerke

več strani - Sodeč po tej novici z EBNja, je Intel vodilnim proizvajalcem matičnih plošč že razposlal 0.13 mikronske Northwood P4 primerke. Po nekaterih navedbah naj bi Intel dotične primerke imel pripravljene že 6 tednov nazaj, kar vsekakor priča o tem, da podjetje nima težav z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave.
Proizvajalci dotične primerke rabijo predvsem za preizkušanje svojih i845 matičnih plošč, ki so bile masovno najavljene ravno na Computexu. Te bodo namreč brez izjeme narejen s Socket478 podnožjem in čeprav bodo prvi Socket478 procesorji osnovani na Willamete jedru (Socket478 Willameti se bodo pri 2GHz pojavili avgusta), se morejo proizvajalci prepričati, da bodo plošče pravilno delovale...

0 komentarjev

O Intelu

AnchorDesk - AnchorDesk se je poglobil v to, kako bo Intel že spet postal naš najljubši proizvajalec procesorjev. Najprej so se ustavili ob nam že zelo znanem dejstvu, da so Pentiumi 4 narejeni v 0.18 mikronski tehnologiji, ter da Intel vanj ni mogel vgraditi vseh novosti, saj bi bili fizična velikost čipa ter poraba energije enostavno preveliki. Dejstvo je tudi, da se je Intel preprosto zaklal z takratno neomajno podporo Rambusu, saj P4 delujejo le s RDRAM pomnilnikom, ki je še vedno pregrešno drag. Kako se misli Intel rešiti? Tranzit misli Intel narediti s čipovjem Brookdale, ki naj bi naredil Pentiume 4 združljive z nam dobro znanimi SDRAM pomnilniškimi moduli. Toda prihodnost naj bi ležala v Northwoodu, razvojnem imenu "novega" Pentium 4 procesorja. Northwood bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, bo dosti manjši, porabil bo manj energije ter imel v sebi vgrajene vse manjkajoče tranzistorje, ki so jih morali Intelovci v prvotnem Pentiumu 4 zaradi fizične velikosti izpustiti. Frekvenca naj...

6 komentarjev

Intel in DDR

EBN - Da je v DDRju prihodnost, kaže tudi ta EBNjeva novica, po kateri sodec po Intel pospešil predstavitev svojega DDR P4 cipovja. DDR razlicico Brookdale cipovja bomo tako namesto v prvi cetrtini leta 2002 videli že letos oktobra, oziroma ko bodo na voljo prvi 0.13 mikronski Northwood Pentiumi4. Seveda se postavlja vprašanje, kaj se bo potem zgodilo s Tehama-E cipovjem, Northwood i850 razlicico, ki podpira Rambus pomnilnik in je po teh nacrtih sodec skoraj popolnoma nepotrebna. Vseeno je zelo verjetno, da bo Intel predstavil tudi to cipovje, saj si ne želijo nakopati jeze sedanjih uporabnikov Rambusovega pomnilnika...
Na splošno je DDR Brookdale zelo obetavno cipovje, saj bo podpiralo do 3GB pomnilnika, ECC preverjanje, 6 USB 2.0 portov ter mogoce celo integrirano graficno jedro. 0.13 mikronski Northwood cip s 512KB predpomnilnika je v kombinaciji s tem cipovjem zelo zelo privlacen in videli bomo, kako bo AMD odgovoril na to novo grožnjo.

0 komentarjev

Prvi primerki Brookdalea že na voljo!

EBN - Očitno je Intel spet v polnem zagonu in dela prave poteze. Za eno takih bi lahko označili tudi pospešen razvoj Brookdale čipovja, ki bo Pentium4 procesorjem prineslo podporo SDRAMu (pozneje, oziroma kakor hitro bodo lahko, pa tudi DDR SDRAMu). Sodeč po tej novici na EBNju, so največji tajvanski proizvajalci že dobili prve primerke veznih čipov in so trenutno v fazi testiranja na matičnih ploščah. Vse skupaj pomeni, da bo Intel lahko Brookdale izdal prej, kot je bilo načrtovano, mogoče že kar v drugem četrtletju. Seveda je vse odvisno od njihovega interesa in cen RDRAMa. Če bodo le-te ostale tako visoke, bomo Brookdale ugledali po hitrem postopku, če pa se bodo spustile na raven ostalega pomnilnika pa bo izid Brookdala po vsej verjetnosti preložen.

1 komentar

AMD načrtuje novo tovarno

EBN - Sodeč po tej novici na EBNju, se AMD pripravlja na izgradnjo nove tovarne. Imenovala se bo Fab 35, po vsej verjetnosti pa bo del skupnega vlaga, saj so stroški in tveganje preveliki za AMD sam. V tovarno naj bi vložili kar 4 milijarde $, delovala pa bo s 300mm rezinami silicija. Na vprašanje, ali se mu zdi, da se bo povpraševanje po računalnikih dvignilo, je Hector Riuz, predsednik AMDja odgovoril, da se bo po vsej verjetnosti precej dvignilo v drugi polovici tega leta. Računalniški trg je namreč letos precej zasičen in povpraševanje po novih računalnikih je zelo padlo.

6 komentarjev

Težave z 0.13 mikronsko tehnologijo

X-Bit Labs - Z novimi tehnologijami vedno prihajajo določeni problemi in očitno niso imuni niti največji proizvajalci. UMC in TSMC, največja proizvajalca polprevodnikov na svetu, sta nenačrtovano preložila začetek proizvodnje v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami med elementi. Zaenkrat še ni večjih podrobnosti o razlogih, velikana trdita le, da gre za težave z materiali in opremo. Tako naj bi se 0.13 mikronska proizvodnja začela komaj v zadnjem četrtletju tega leta. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bo to prekrižalo načrte marsikaterem proizvajalcu (recimo VIAi), ki so že naročili 0.13 mikronske čipe in so pričakovali začetek proizvodnje že v 2. ali 3. četrtletju.

2 komentarja