»

Huawei bo uporabljal TomTomove zemljevide

Slo-Tech - Huawei nadaljuje postavljanje alternativnega ekosistema in iskanje ponudnikov storitev za svoje telefone, ki bodo neodvisni od Googla. Zaradi prepovedi, ki jo imajo ameriška podjetja za sodelovanje s Huaweijem, Kitajci iščejo druge partnerje. Zemljevide bo odslej namesto Googla (Google Maps) ponujalo nizozemsko podjetje TomTom. Dogovor v resnici ni svež, a sta ga podjetji javnosti razkrili šele sedaj.

TomTom se je včasih ukvarjal z več področjih, od lani pa so osredotočeni na zemljevide in aplikacije za navigacijo (telematiko so prodali Bridgestonu). TomTomov tiskovni predstavnik Remco Meerstra je potrdil, da je dogovor sklenjen, in sicer že nekaj časa. Ni pa želel razkriti drugih podrobnosti. Ne vemo, kdaj lahko pričakujemo prve telefone s TomTomovi zemljevidi in kaj vse bodo nudili. Vemo pa, da zagotovo zemljevide, podatke o prometu ter navigacijo.

Pred časom so se pojavljale informacije, da bo Huawei izdelal lastno aplikacijo oziroma cel ekosistem za zemljevide in navigacijo....

46 komentarjev

TomTom z uporabniškimi podatki nehote pomagal policiji postavljati radarje

Ars Technica - Prodor pametnih telefonov je resno načel dobičke podjetij, ki izdelujejo specializirane naprave za navigacijo. Uporabniki lahko isto funkcionalnost dobijo z nakupom ustrezne aplikacije, zato vedno redkeje posegajo po samostojnih enotah. Da bi izdelovalci teh naprav pomagali svojim proračunom, prodajajo podatke o gibanju uporabnikov teh naprav državam.

Pri tem se je TomTom nehote znašel v nezavidljivem položaju, čeprav so vse izvedli po pravilih. Uporabniki jasno odkljukajo, ali želijo sodelovati v tem programu ali ne, TomTom pa nato podatke anonimizira in posreduje državam, s katerimi imajo pogodbo. Tako zberejo iz naslova prodaje podatkov kar 36 odstotkov vseh prihodkov. Države si te podatke želijo, ker dobijo z njimi dober pregled...

29 komentarjev

Tudi Kitajcem iPhone

Rdeče države imajo iPhone

The Wall Street Journal - Apple je sklenil dogovor z mobilnim operaterjem China Unicom, ki bo na kitajski trg pripeljal iPhone v prihodnjem četrtletju. Podrobnih podatkov o ceni, mogočih storitvah in podobnem niso razkrili, so pa dejali, da bo cena dostopna. V skladu s kitajsko zakonodajo bodo imeli telefoni izključeno funkcionalnost brezžičnega povezovanja Wi-Fi. China Unicom svojega dobička ne bo delil z Applom, ker bo iPhone kupil po tržni ceni, jih bo pa potem kupcem subvencioniral ob sklenitvi naročnine.

Doslej ima mobilni telefon okrog 687 milijonov uporabnikov na Kitajskem, Unicom si jih od tega lasti trenutno 141 milijonov. Podjetje upa, da bodo z novim izdelkom pritegnili premožnejši razred, ki jim bo še kako koristil v boju z največjim...

29 komentarjev

TomTom izdal navigacijsko aplikacijo za iPhone

Slashdot - Nizozemski proizvajalec navigacije, ki je pred časom zaslovel s tožbo zoper Microsoft - končala se je, kakopak, s poravnavo - je izdal težko pričakovano aplikacijo, ki na iPhone 3G in 3GS (podpora za starejše modele in iPod Touch je obljubljena kmalu) pripelje GPS-navigacijo. Sicer ima iPhone že vgrajen Google Maps, a temu do resnega navigacijskega pripomočka manjka kar dosti, saj nima glasovne navigacije, avtomatskega preračuna nove poti ipd.

Tu je svojo nišo izrabil tudi TomTom. Cenovna politika je zanimiva: na Otoku stane 60 funtov, pri nas 80 evrov, v ZDA pa 100 dolarjev - na voljo pa so tudi cenejše verzije z bolj okleščenimi zemljevidi. Napravo so si na Recombu.com že ogledali in bili z njo zadovoljni, moti jih le kar zasoljena...

7 komentarjev

WWDC 2009 - Apple Keynote

Četa petih različnih laptopov, ki jih trenutno ponuja Apple.

vir: Gizmodo
Gizmodo - Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
...

174 komentarjev

Stanford ponuja brezplačne tečaje programiranja aplikacij za iPhone

engadget - Ameriški Stanford po novem ponuja tečaje razvoja aplikacij za iPhone. Posebnost je, da so predavanja na voljo brezplačno komurkoli preko Stanfordovega iTunes kanala. Če se želite učiti programiranja za iPhone pa boste potrebovali nekaj predznanja o objektnem programiranju, dostop do Maca z Intelovim procesorjem ter poznavanje programskega jezika C. Prvega izmed predavanj, ki je že na voljo za ogled vodita dva izmed Applovih programerjev, kmalu pa bo sledilo še več predavanj, ki jih bodo vodili različni Applovi strokovnjaki. Če imate potrebno znanje in opremo, ter želite razvijati aplikacije za iPhone pa le brž odklikajte na spletno stran po prvo lekcijo.

2 komentarja

Microsoft in TomTom našla skupni jezik

CNet - Pretekli teden smo poročali o tožbi zoper Microsoft, ki jo je kot odgovor na februarsko tožbo iz Redmonda vložil nizozemski TomTom. Očitno sta podjetji le spoznali, da je tožarjenje nesmiselno - ali pa predrago. Sprejeli sta poravnavo, ki predvideva, da bo TomTom Microsoftu plačal za uporabo patentov, katerih kršitve so mu očitali, in iz njih izvirajoče funkcionalnosti odstranil v dveh letih. Poleg tega bo Microsoft dobil dostop do TomTomovih patentov, katerih kršitev mu je TomTom očital v nasprotni tožbi, za kar Microsoftu ne bo treba plačati ničesar. Veljavnost sporazuma je pet let, tako da sta se podjetji obvezali, da se v tem času ne bosta tožili zaradi istih patentov. Številk ni želela razkriti nobena stran. The Register.

23 komentarjev

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev

Apple iTunes na voljo tudi v Sloveniji

Slovenija na seznamu podprtih držav

vir: jabuk.si
jabuk.si - Od danes naprej lahko tudi slovenski uporabniki iTunes posežejo po svojih kreditnih karticah in opravljajo nakupe preko Apple-ove spletne prodajalne iTunes Store. Na precejšnjo žalost kljub pomembnosti dogodka v iTunes Store še ni zaslediti glasbe (še manj pa filmov), saj lahko kupujemo le iPhone in iPod Touch aplikacije, kar pa bi znalo podžgati nove govorice, da bo iPhone na voljo tudi na sončni strani Alp.

48 komentarjev