»

Močnejša konkurenca

Guru 3D - Kot veste, Nvidia samo prodaja svoje grafične čipe in ne proizvaja kartic. ATI pa jih proizvaja sam in je zato v malo slabšem položaju kot Nvidia. To se bo spremenilo.
ATI bo namreč začel s prodajo svojih grafičnih čipov proizvajalcem grafičnih kartic. To je zelo dobra stvar za nas, uporabnike. S tem bomo dobili večjo izbiro tudi med ATI-jevimi izdelki. Večja konkurenca pomeni nižjo ceno in boljše izdelke. Ker pa vem, da vas (ne) zanima kdo so ti proizvajalci vam jih (ne) bom naštel.
Če vas seznam ne zanima nehajte brati! Če vas, nadaljujte z branjem. Torej proizvajalci so: A-Open, ASUS, MSI, Prolink, Leadtek, Gigabit (to ni Gigabyte!), Acer, DFI, FIC, USI(Škotska), LiteOn, Palit Germany, Super Greece, Club 3D (pravo ime PowerColor-ja). Sedaj torej veste katere firme se bodo potegovale za naslov najboljšega izdelovalca ATI produktov. Ali bo ATI ostal pri izdelavi svojih grafičnih kartic ali ne, še ni znano. ...

1 komentar

Prve Radeon kartice neodvisnih proizvajalcev

Akiba - ATI po vsej verjetnosti ne bo imel takšnih težav s prepričevanjem proizvajalcev o uporabi svojih grafičnih čipov, kot jih ima STM s Kyrom. Tako je, sodeč po Akibi, nekaj proizvajalcev že najavilo in predstavilo svoje Radeon kartice. Gre za FIC (Radeon VE), Jetway (Radeon 32MB DDR) in Xelo (Radeon VE), sicer ne gigante, toda nikakor ne majhna podjetja. FICova kartica naj bi se začela prodajati zelo kmalu, na ostali dve pa bo potrebno še počakati.

FIC

vir: Akiba

Jetway

vir: Akiba

Xelo

vir: Akiba

0 komentarjev

ATI v Nvidiinem zelju

X-Bit Labs - Lahko bi se reklo, da se vojna za prevlado na grafičnem trgu med ATIjem in Nvidio vse bolj zaostruje. Po odprti tekmi v performansah, ki se je začela s prihodom prvega Radeona, je sedaj ATI objavil namero, ki bo še temeljito spremenila današnji trg grafičnih kartic. Gre se namreč za to, da bo ATI svoje čipe začel prodajati tudi neodvisnim proizvajalcem grafičnih kartic. Velikan je do zdaj kartice izdeloval in prodajal sam (no, starejše čipe je po ultra nizkih cenah prodajal kitajskim proizvajalcem, toda to ni tako pomembno...), sedaj pa se bo lotil direktne konkurence Nvidii, ki je uspela ravno z modelom prodaje svojih čipov. Postavlja pa se vprašanje, kako se bodo odzvali proizvajalci, saj je splošno znano, da Nvidia precej pritiska na svoje partnerje in da od njih zahteva, da izdeluje Nvidia-only kartice. No, glede na to, da je ATI še vedno precej večji od Nvidie, se zna zadeva zanimivo zaplesti. Komaj čakam ....

1 komentar

ATI ceni

X-Bit Labs - Očitno se je kanadski gigant končno zavedal pojma konkurenčnost (v retail marketu...) in se začel hitreje odzivati na tržne spremembe. Posledica tega je tudi nedavno znižanje cen, po katerih so njihove kartice postale zelo privlačne in predvsem ostra konkurenca Nvidiinim stvaritvam v spodnjem in srednjem razredu grafičnih kartic. Kaj pa višji razred? No, ATI zaenkrat nima ustreznega odgovora na GF2 Pro in Ultra, pa tudi v bližnji prihodnosti ne bodo mogli odgovoriti na NV20, saj je izzid Radeona 2 postavljen na poletje. Vseeno pa mislim, da se je ATI resno prebudil in bo že pripravil ustreznbe strategije. Namreč, gre za nedvomno največjega proizvajalca grafičnih kartic z ogromno močjo, le usmeriti jo morajo v pravo smer... Pa še nove priporočene cene:
  • ATI Radeon VIVO 64MB: $199!!!
  • ATI Radeon 32MB DDR: $149
  • ATI Radeon VE Dual Display 32MB DDR: $99
  • ATI Radeon 32MB SDR: $99

1 komentar

Noname Radeoni

Akiba - Za ATIja je vedno veljalo, da gre za podjetje, ki svoje čipe ne prodajam OEM proizvajalcem, ter da sam skrbi za izdelavo kartic. Toda, že nekaj časa nazaj (z Rage 128 čipi) se je izkazalo, da temu ni tako, in da podjetje prodaja čipe na kitajsko, kjer se lotajo na kartice Noname proizvajalcev. Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z Radeon čipi, saj na Akibi lahko zasledimo, da so se začele pojavljati tako imenovano Radeon LE kartice, ki pa nimajo nobenega ATIjevega logota. Nasprotno: ATI ne ponuja nobene podpore ali gonilnikov za te kartice, saj jih je izdelalo neznano podjetje Althon Micro in na karticah ni nobenega ATIjevega znaka. To lahko potrdimo tudi s pogledom na slike, ki se nahajajo na Akibi... Kakorkoli, nas te stvari ne zadevajo preveč, saj teh kartic po vsej verjetnosti nikoli ne bomo ugledali v Sloveniji.

2 komentarja

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar

ATI najavil Radeona VE

X-Bit Labs - Po pričakovanjih je ATI najavil "dietno" različico Radeona, Radeon VE ( Value Edition ). Dotične kartice naj bi bile direkten tekmec Nvidiini megauspešnici GeForce2 MX, tako da se ne gre čuditi nekaj podobnim rešitvam. Radeoni VE bodo tako na voljo v okusih z 16 ali 32MB SDR/DDR pomnilnika. Seveda tudi ATI sledi ( slabemu? ) vzoru Nvidiie in je pomnilniško vodilo DDR pomnilnika le 64 bitno. Odgovor imajo pripravljen tudi na Nvidiino TwinView tehnologijo, tako bo mogoče Radeone VE dobiti tudi z dvema D-Sub ali DVI ( ali kombinacijo teh dveh ) izhodoma za monitorje.Sedaj še najpomembnejši vprašanji, cena in dobavljivost. Prva je dokaj obetavna, saj naj bi 32MB DDR kartica z vsemi dodatki stala okoli 129$, medtem ko je odgovor na drugo precej bolj črn. Dobavljivost teh grafikulj je postavljena na februar 2001, kar je zelo milo rečeno zelo zelo prepozno [:(].

4 komentarji