»

Varnost mobilnih telefonov: nove študije na miškah in podganah brez dokončne sodbe

Slo-Tech - Vprašanje varnosti mobilnih telefonov je že od njihovega širšega razmaha pereča tema, ki kljub številnim študijam še ni dobila enoznačnega odgovora. Dosedanje raziskave niso pokazale, da bi bili mobilni telefoni pretirano škodljivi, a jih intenzivno uporabljamo šele kakšnih 20 let, zato daljših longitudinalnih študij še ni. Nasprotniki mobilnih telefonov pogosto poudarjajo, da četudi bi bilo tveganje izjemno majhno, se milijarde uporabnikov vseeno seštejejo v merljive posledice. Zagovorniki odvračajo, da že poletno sonce seva bistveno močneje od antene na mobilnem telefonu.

Ameriški Nacionalni program za toksikologijo (NTP) je izvedel dve obsežni...

84 komentarjev

Razvozlana komunikacija med mrežnico in možgani

PhysOrg.com - Znanstveniki na Weill Medical Collegeu, ki deluje pod okriljem Univerze Cornell v ZDA, razvijajo prostetično oko, ki bo slepim zaradi poškodb mrežnice omogočilo vrnitev dobršnega dela vida. Novo tehnologijo je predstavila nevrologinja in profesorica Sheila Nirenberg, ki vodi raziskave.

Pojasnila je, da se njena ekipa že dolgo časa ukvarja z razvozlavanjem jezika možganov. Ena izmed poti, ki vodi od tod, se konča tudi v očeh. Pri videčih posameznikih fotoreceptorji na mrežnici, ki sestojijo iz dveh vrst celic (paličic in čepkov), zbirajo svetlobne impulze. Posamezni fotoni povzročijo reverzibilno izomerizacijo 11-cis-retinala v trans-retinal, ki je aktivni del proteina rodopsina. To sproži zapleteno biokemično kaskado, po kateri se za mrežnico svetloba pretvori v električne impulze, ki jih...

28 komentarjev

Iskanje informacij na spletu sprošča dopamin

Slashdot - Na Slate lahko preberemo zanimiv prispevek, zakaj ljudi tako močno privlači brskanje za novimi informacijami po spletu, uporaba Twitterja in komuniciranje prek SMS-ov. Prve raziskave na področju mapiranja možganov je leta 1954 opravila ekipa Jamesa Oldsa na McGill University, ko so podganam v možgane zatlačili elektrode, ki so dovedle električni sunek, ko so se podgane zbrale v določenem kotu kletke. Ko so kasneje elektrode zasadili v lateralni hipotalamus, so podgane prožile sunke, dokler niso omedlele. Prva teorija je bila, da so odkrili center ugodnja v možganih, a so...

9 komentarjev

Z možganskimi skenerji uspeli predvideti gibanje osebe

Hipokampus

vir: Wikipedia
Wired Blog - Možganski center za spomin in orientacijo pri ljudeh je dolgo veljal za preveč neorganiziran, da bi lahko iz njega pridobili kakršnokoli uporabno informacijo. Raziskave na podganah so celo kazale, da so morda prostorski spomini hranjeni naključno, vendar je znanstvenikom iz londonskega University College-a vseeno uspelo ugotoviti lokacijo osebe v virtualni sobi na podlagi možganske aktivnosti.

Znanstveniki so se osredotočili predvsem na hipokampsu, del možganov, ki je odgovoren za obdelavo prostorskih relacij in kratkoročnih spominov - pomaga torej pri ugotavljanju kje smo.

Seveda so...

8 komentarjev

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek, 25. oktobra ob 19.00, bomo na Pipinem odprtem terminu spregovorili o Demokratičnem potencialu organizacije informacij v spletu:
Izgubljena priložnost?, predava dr. Gregor Petrič.

O demokratičnem potencialu interneta obstaja že nemalo razprav in raziskav, vendar te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije - neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo, ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče izoliranih...

3 komentarji

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek 31. maja (danes!) ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu predaval Gregor Petrič. Naslov tokratne teme je Demokratični potencial organizacije informacij v spletu: Izgubljena priložnost?

O demokratičnem potencialu interneta obstaja sicer že nemalo razprav in raziskav, vendar pa te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije – neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče...

5 komentarjev

Nadgradnja spomina - tokrat v vaših možganih

Wired News - Ne samo, da morate sedaj vsake toliko časa nadgraditi spomin v računalniku, temveč ga boste počasi morali začeti nadgrajevati tudi pri sebi.

Znanstveniki pod vodstvom Theodora W. Bergerja so si na Centru za živčni inženiring na kalifornijski univerzi zadali nalogo izdelati tak čip, ki bi v možganih uspešno oponašal glavni center za spomin. Če bi jim to uspelo, bi lahko s temi čipi nadomestili naravni center in tako pomagali bolnikom, ki imajo težave s spominom.

Trdijo, da vprašanje že zdavnaj ni več "če" ampak je zdaj prava vprašalnica "Kdaj?". Na svojem prototipu tega čipa delajo že več kot deset let in sedaj je napočil čas, da ga bodo javno predstaviji na sestanku Združenja za nevrologijo, ki se začne to soboto. Sicer omenjajo, da prototipa še niso preizkusili na živih poskusnih živalih, njihove raziskave na delih podganjih možganov pa kažejo, da kos silicija svojo dolžnost opravlja s 95-odstotno natančnostjo.

Največji izziv do sedaj je bilo dejstvo, da niso vedeli kako naj...

26 komentarjev

Mind control?

Slashdot - Zanimivo novičko so objavili na Slashdot-u: Znanstveniki so uspeli podganam v možgane vsaditi elektrode s katerimi lahko, zaenkrat zelo uspešno, nadzorujejo njeno gibanje. Ja, dejansko jo premikajo naprej, nazaj, levo, desno in še kam [:D]. Kot pravijo sami, samo še vprašanje časa je, kdaj se bo to izvajalo na ljudeh.
Za celoten članek pa sem: Klik!

15 komentarjev

gamepad z elektrošoki

Slashdot - Če sem se še pred kratkim pritoževal nad pomanjkanjem novic, sem na Slashdotu našel pravo poplavo zanimivosti. Ena izmed zelo izvirnih novic govori o igralnem ploščku (gamepadu) Bioforce Controllerju. Pač pravite nič posebnega, še običajen gamepad. No temu na srečo ni tako. Proizvajalci so v ta gamepad vključili elektrode, ki si jih igralec prilepi na roko. Ko igralec igra akcijske igre ali pretepaičine, ob vsakemu prejetemu udarcu ali strelu prejme v roko elektrošok. No, vse skupaj je drugače precej neboleče, (da ne boste pričeli misliti na kake električne stole iz zaporov, ali podobne pripomočke za mučenje ljudi), razen pri največji intenzivnosti, ko človek že začne čutiti krčenje mišic v roki. Nekaj podobnega sem imel v mislih že sam, ko sem bolj iz dolgočasja sanjal o simulatorju navidezne resničnosti, ki bi vključeval tudi elektrode (in s tem tudi elektrošoke). Skratka samo čakal sem, kdaj se bo kaj podobnega spomnil eden izmed proizvajalcev igralnih pripomočkov. Na podobno...

4 komentarji

The MAN!

vir: BBC
BBC - Temu prašičku pa bi res marsikdo lahko zavidal. Tipček po imenu Sooty je na farmi, kjer imajo tudi morske prašičke, pobegnil iz svoje kletke. Vzdrževalci so ga iskali dva dni, nakar so ga našli v kletki s samičkami. Snooty je s samičkami preživel dve burni noči in jih, eno po eno, temeljito... ekhm... obdelal [:))]. Ko so ga vzdrževalci našli, je ubogi Romeo popolnoma izčrpan spal v kotu, po vrnitvi v svojo kletko pa je v njej spal kar dva dni. Ni kaj, vse samičke so ga temeljito izčrpale [:D]. Celotno zgodbo lahko preberete tukaj.

13 komentarjev