»

V Nigeriji prijeli glavnega internetnega prevaranta

Slo-Tech - Nigerijske spletne prevare so ene najstarejših internetnih prevar, o katerih čivkajo že ptički na vejah, a nepridipravi z nekaj modifikacijami svojih shem še vedno nabirajo milijone. Ena pozitivna novica vseeno prihaja iz Nigerije, kjer so prijeli kolovodjo več mednarodnih prevar, ki so navrgle več kot 50 milijonov evrov. Štiridesetletni Nigerijec, ki je poznan zgolj pod vzdevkom Mike, je bil aretiran v mestu Port Harcourt na jugu države. V akciji sta sodelovala Interpol in nigerijska Komisija za gospodarski in finančni kriminal (EFCC).

Mike je bil vodja obsežnih operacij, ki so potekale v Nigeriji, Maleziji in Južni Afriki, pomagače za pranje denarja pa je imel v Evropi, ZDA in na Kitajskem. V njegovih...

8 komentarjev

Nizozemski študent zbral 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov Googla

The Register - Nizozemski podiplomski študent Matthijs R. Koot piše doktorsko nalogo s področja zasebnosti na internetu in v okviru tega projekta je preiskal javno dostopne Googlove profile. Odkril je, da je 40 odstotkov profilov javnih, ki so poleg tega še shranjeni na strežnikih v tako prikladni obliki, da je zlahka pridobil 15 milijonov elektronskih naslovov uporabnikov in nekatere druge osebne podatke (poklic, delodajalca, izobrazba, kraj prebivališča in povezave do profilov na drugih socialnih straneh).

Na Googlovi strani je namreč imeniška datoteka profiles-sitemap.xml, ki imenuje povezave do profilov uporabnikov. Sodeč po podatkih v...

13 komentarjev

Lani Američani izgubili pol milijarde zaradi kiberprevar

Slo-Tech - Ameriški FBI je v petek objavil letno poročilo (PDF) o prevarah na internetu, ki so ga pripravili v Internet Crime Complaint Centru (IC3). V njem lahko zasledimo, da lansko leto za prevarante ni bilo nič recesijsko, saj so svoje delovanje več kot podvojili. IC3 je lani prejel 336 tisoč pritožb državljanov, ki so skupaj priglasili za 559,7 milijona dolarjev izgubljenega denarja zaradi goljufij. To je 22 odstotkov več pritožb kot predlani in kar dvakrat več izgubljenih dolarjev.

Največkrat uporabljena vrsta goljufije je izdajanje za FBI, s čimer nepridipravi skušajo od prejemnikov e-sporočil dobiti kakšne osebne podatke. Na drugem mestu med prevarami so neposlano blago, ki ga je kupec plačal, in obratno. Na tretjem mestu je ena izmed verzij nigerijske prevare 419, kjer...

13 komentarjev

Lani izgubljene 9,3 milijarde dolarjev zaradi nigerijskih prevar

Ars Technica - Včeraj smo pisali o intervjuju z nigerijskim prevarantom, ki je predstavil dogajanje pri prevari 419 s svojega zornega kota, danes pa si poglejmo nekaj statističnih parametrov o nigerijskih uspehih v letu 2009.

V poročilu (PDF), ki so ga pripravili v Amsterdamu pri podjetju Ultrascan Advanced Global Investigations, ugotavljajo, da je bilo preteklo leto še posebej plodovito. Dogajanje na tem področju spremljajo od leta 1996. Lani so naivneži izgubili kar 50 odstotkov več denarja kot leta 2008, kar je zaskrbljujoče, saj so tovrstne prevare dobro dokumentirane in znane že od 70. let prejšnjega stoletja.

Analizirali so 8503 primere v 152 državah in ugotovili, da je bilo zapravljenih 9,3 milijarde dolarjev. Najaktivnejši so še vedno Nigerijci, kjer se s tovrstno obrtjo bavi 250.000 ljudi, medtem ko je bilo nepridipravov iz drugih držav petkrat manj. Glavni razlog za bohotno rast je diverzifikacija, saj se prevarantje ne osredotočajo več le na ZDA in Evropo (kjer so jim orodja za...

29 komentarjev

Intervju z nigerijskim prevarantom

Slashdot - Nenehno opozarjamo pred prevaro 419, po kateri slovijo zlasti Nigerijci. Z njo poizkušajo od naivnih in pohlepnih ljudi izvleči čim več denarja pod takšno ali drugačno pretvezo, ki v prvem koraku vedno vključuje nakazilo določene vsote v Nigerijo za neke stroške. Vse o prevari si lahko preberete na spletni strani 419eater.com, mi pa si poglejmo intervju z enim obsojenim prevarantom.

Triindvajsetletni Nigerijec se predstavi s psevdonimom John in opisuje, kako je vodil prevare iz Lagosa. Kot pravi, najverjetneje že pokvarjeni učitelji mafijskim kolovodjem priporočijo učence z nadpovprečnim znanjem in talentom za angleščino. Johna so rekrutirali pri petnajstih letih. Najnižji člani bratovščine iščejo elektronske naslove po spletu in nanje pošiljajo uvodna sporočila. Približno odstotek sporočil dobi odgovor in z njimi se potem ukvarjajo višje postavljeni v verigi. Približno ena izmed dvajsetih komunikacij po elektronski pošti pa se konča z nakazilom denarja.

Delo je precej donosno,...

28 komentarjev

Recesija udarila tudi nigerijske prevarante

Washington Post - Manjša dostopnost denarja, vsesplošno varčevanje in krčenje stroškov so udarili tudi nigerijske prevarante, ki se morajo za enak izplen bolj potruditi, piše The Washington Post. Štiriindvajsetletni Banjo iz Nigerije priznava, da so najlažji plen Američani, a kaj ko ti zaradi finančne krize nimajo denarja, ki ga od njih poskušajo izvabiti Nigerijci. Felix, še eden izmed nadebudnih nigerijskih "poslovnežev", izračuna, da je v najboljših mesecih zaslužil 30.000 dolarjev, sedanji izkupički pa so za 40 odstotkov nižji. Kljub temu Američani še vedno izgubijo na stotine milijonov dolarjev letno zaradi teh prevar. Nigerijske oblasti zagotavljajo, da so do teh nepridipravov stroge, a kaj ko je ta prevara tako zakoreninjena v nigerijsko kulturo, da jo opevajo celo v popularnih skladbah. Vsekakor zelo zanimivo branje!

9 komentarjev

Trije prevarantje obsojeni na zaporne kazni

Ars Technica - Boj proti slavni nigerijski prevari 419 še vedno traja. Prejšnji mesec smo poročali o Nigerijcu, ki ga je domače sodišče obsodilo, ker je opeharil neko Avstralko za 47.000 dolarjev. Te dni so v ZDA na zaporne kazni obsodili dva nigerijska državljana in enega Francoza, ki so jih aretirali v začetku leta 2006 v Amsterdamu in kasneje izročili ZDA. Obtoženci so se izrekli krive v vseh točkah obtožnice, ki jih je bremenila zarotništva, bančnih prevar in poštne prevare.

Skupno so svoje žrtve uspeli okrasti za 1,2 milijona dolarjev, saj so se v skladu z nigerijsko prakso zelo potrudili. Žrtvam so poslali lažne dokumente, slike, celo poklicali so jih pod pretvezo, da imajo raka na grlu in da potrebujejo pomoč pri razdeljevanju 55 milijonov v dobrodelnem skladu. Vsakokrat so seveda prej ali slej zahtevali kakšno nakazilo za razne pristojbine, da bi lahko nato izplačali obljubljene milijone, ki jih nikoli ni bilo. En Nigerijec bo moral v zaporu presedeti 87 mesecev, drugi in Francoz pa 57...

1 komentar

Nigerijski spletni prevarant obsojen na 19 let

CNN - Nigerijci so pravi mojstri raznih spletnih prevar, saj so prav v tej afriški državi razvili in kasneje v podrobnosti dodelali prevaro 419. Slednja je celo svoje ime dobila po številki člena nigerijskega kazenskega zakonika. Kakorkoli, tovrstne prevare so se s preklopom s telefaksa na elektronsko pošto izjemno razpasle, tako da praktično ni človeka, ki ga kak nigerijski bogataš prek e-pošte še ne bi zaprosil za usluge pri prenosu milijonov čez mejo.

Končno se premika tudi v Nigeriji, kjer pri preganjanju teh nepridipravov niso bili ravno entuziastični. Tako mediji poročajo, da je sodišče v Ikeji v jugozahodni Nigeriji študenta Lawala Adekunia Nurudeena obsodilo na 19 let zapora, ker je opeharil 56-letno Avstralko. Slednjo je spoznal leta 2007 na spletu, ko je iskala partnerja prek spleta. Nurudeen se je pretvarjal, da je belopolti vdovec, britanski inženir, čigar žena in otrok sta pravkar umrla v prometni nezgodi. Kasneje ji je natvezil, da je zdravnik, in dejal, da se je noro...

20 komentarjev

Prevare 419 še vedno uspešne

The Register - Čeprav je bilo o prevarah 419, ki so jih v 80-letih prejšnjega stoletja začeli Nigerijci in jih z razmahom interneta dodobra izpopolnili in internacionalizirali, prelitega že ogromno črnila, se še vedno najdejo posamezniki, ki jim obljube o lahkem zaslužku zameglijo trezno presojo. The Register tako poroča o Kanadčanu, ki je na tak način izgubil 150.000 dolarjev.

Johna Rempla je leta 2007 pričakala elektronska pošta, v kateri ga je domnevni odvetnik iz Londona obvestil, da je v bombnih napadih na London preminuli David Rempel zapustil 12,8 milijona dolarjev Johnu, ker ni imel nobenih sorodnikov in je želel, da denar ostane pri nekom, ki se vsaj enako piše. Dvaindvajsetletni opeharjenec je odprl račun v Londonu, nanj položil 5000 dolarjev in plačal razne dajatve in davke na dediščino, ki so si jih prevarantje izmišljevali sproti, stroške za transakcije, letalske vozovnice ipd. Denar za pot v London si je celo sposodil od strica iz Mehike. Skupni zapitek je na koncu znesel 55.000 od...

48 komentarjev

Umor zaradi e-poštne prevare

Wired News - So vam znane vabljive finančne ponudbe iz Nigerije? Takšne igrice so se Nigerijci šli že v preteklosti, v časih pred elektronskim poslovanjem. Na naslove različnih podjetij so pošiljali različne prošnje za pomoč pri prenosu denarja iz njihove države v tujino z obrazložitvijo, da v njihovi državi vlada diktatura in bi radi denar spravili na varno. Prevarantje so bili precej spretni, saj so od (seveda podkupljenih) uradnikov na voljo dobili uraden papir in državne žige. Žrtev je odprla bančni račun in nanj nakazala neko manjšo vsoto ter Nigerijcem poslala dva prazna, a podpisana lista. Od pričakovanih milijonov, ki naj bi si jih razdelili kasneje, ni bilo seveda nič.

No, prišel je internet, prišla je elektronska pošta in e-poslovanje in Nigerijci so začeli pošiljati elektronska pisma. Prevara je znana kot 419 scam in marsikdo je tej prevari nasedel.
Tudi neznan 72-letni Čeh, ki je svoj denar -- tako kot mnogi drugi -- zaman skušal dobiti nazaj. Po poročanju Wired News je večkrat...

10 komentarjev