»

ION 2 že naročen?

Težavna povezava s standardom DMI

vir: DigiTimes
DigiTimes - Povezovanje nVidiinega veznega čipovja in procesorja Atom iz družine Diamondville ni bil problem, saj je bil procesor le procesor, brez pomnilniškega krmilnika in grafičnega čipa. Oboje bo dodano v novi generaciji Atomov, poimenovanih Pineview, zaradi česar se je predvidevalo, da naslednika platforme ION ne bomo ugledali, vsaj ne v kombinaciji s procesorji Atom. nVidia je že pred časom povedala, da si želijo izdelati platformo, na kateri bi bilo mogoče uporabiti tako procesorje Atom, kot VIA-ine procesorje iz serije Nano, ki so prav tako energijsko varčni. Po govoricah v industriji naj bi Acer že naročil pošiljko novih veznih čipovij, ki naj bi jih sparili s Pineview Atomi. Pomnilniški...

12 komentarjev

nVidia prekinja razvoj veznih čipovij

Vezno čipovje nVidia

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - nVidiini načrti, da bi izdelala vezno čipovje za podnožje LGA-1156, so očitno propadli. Ker jim Intel ni izdal licence za vodilo QPI, niso mogli izdelati veznega čipovja za zmogljivejše podnožje, LGA-1366, a so trdili, da že imajo licenco za vodilo DMI. Slednje je Intel že uporabljal za komunikacijo med severnim in južnim mostom na starejših platformah, Core i5 (in Core i7) procesorji pa že vsebujejo severni most. Logično je torej, da je Intel za komunikacijo procesorja s preostalim veznim čipom uporabil kar DMI.

Po besedah nVidie je Intel javnosti podajal napačne informacije, npr. da nVidia nima DMI licence. Zeleni zato menijo, da bi bilo skorajda nemogoče tržiti njihova vezna čipovja...

56 komentarjev

Kartica Fermi zgolj nedelujoča maketa

Odrezana tiskanina

vir: SemiAccurate
SemiAccurate - Pred dvema dnevoma predstavljene nVidiine kartice prihodnje generacije v preobleki Tesla so se izkazale za slabe modele. Dvoma v (ne)resničnost kartic ni, saj so dokazi za to neizpodbitni in popolnoma očitni.

Če začnemo na delu, kjer se ponavadi nahaja napajalno vezje, vidimo, da tako 8 kot 6-pinski priključek nista povezana nikamor. Poleg 6-pinskega priključka so sicer blazinice za prispajkanje 8-pinskega priključka, a je dejanski priključek postavljen drugam. Skozi luknjo pod 6-pinskim priključkom se vidi tudi nekaj belega, kar nakazuje, da je sicer črn priključek na tiskanino prilepljen. Obenem sta poleg blazinic za 8-pinski priključek še dve, ki bi bili lahko na daljši tiskanini namenjeni drugemu, 6-pinskemu priključku. Da...

60 komentarjev

GPU pospeševanje HD Flash videa

Youtube HD na HP Mini 311

vir: Liliputing
Liliputing - Adobe in nVidia sta se že v začetku leta odločila, da bodo omogočila strojno pospešeno dekodiranje videoposnetkov visoke ločljivosti v Flashu. Namera je zdaj obrodila tudi sadove, saj so demonstrirali predvajanje 720p posnetka na Youtube. Predvajanje posnetkov v popularnih zabojnikih (.avi, .mkv, itd.) v ločljivosti 720p sicer deluje zgolj z uporabo procesorjev Intel Atom, a zatakne se prav pri posnetkih v Flash predvajalnikih.

Na običajnem netbooku se je predvajanje močno zatikalo, medtem ko je bilo predvajanje na z IONom opremljenem HP Mini 311, ki je pravzaprav prvi ION netbook naprodaj, popolnoma gladko. Glede na informacije v videoposnetku, ki so ga posneli fantje pri nemškem Notebook Journal na zasebni predstavitvi in ki žal ni več na voljo, naj bi Adobe...

19 komentarjev

Novice iz nVidie

X-Bit Labs - O nVidii je trenutno moč slišati tri različne novice, ki so tako ali drugače povezane s poslovnimi rezultati. Začnimo s trenutno najšibkejšim oddelkom nVidie, veznimi čipovji. nVidia pravi, da za ta oddelek v prihodnjem letu ne pričakuje izgub. Trenutna klima v industriji je, da bo NVidia ta oddelek celo zaprla, a Jen-Hsun Huang (CEO) je analitikom svetoval, naj raje počakajo na veliko presenečenje med sporom o veznih čipovjih z Intelom. Kako bodo rešili to težavo, saj bodo z začetkom leta 2010 izgubili licenco za prodajo veznih čipov za procesorje Opteron ter linijo Core i3/i5/i7, ni bilo razjasnjeno. V drugi četrtini tega fiskalnega leta je, presenetljivo, prodaja veznih čipovij prinesla kar 31 % prihodkov celotne družbe, kar je 27 % več kot v istem obdobju lani. A na obzorju so druge težave, saj je od vseh prodanih čipov večina vsebovala grafično jedro, ki bo nepotrebno, ko bosta AMD in Intel le-tega vgradila v sam procesor. Torej, počakajmo na presenečenje.

Druga novica je, da...

4 komentarji

nVidia z novo različico platforme Ion

bit-tech.net - Nova različica žal še ne pomeni izid pričakovane posodobitve platforme, Ion II, temveč manj zmogljivo in cenejšo različico. Ion podpira DirectX 10, ki pa v netbookih, ki uporabljajo skoraj izključno Windows XP, nima neke bistvene prednosti. To se bo sicer spremenilo s prihodom Windows 7, ki naj bi jih bilo moč uporabljati tudi na netbookih, a Vista je še vseeno neuporabna. Za netbooke oz. nasploh računalnike, ki uporabljajo Windows XP oz. ne potrebujejo tolikšne grafične moči, so zato izdali Ion LE, ki podpira zgolj DirectX 9.

Zmogljivosti v igrah se kljub pomanjkanju ene izmed ključnih lastnosti verjetno ne bodo kaj prida spremenile, saj je bilo grafično jedro za DirectX 10 način tako ali tako premalo zmogljivo. Zanimivo je, da so enostavno odrezali...

4 komentarji

Ion 2 s podvojenim številom senčilnikom

bit-tech.net - Znano je že, da bo druga generacija platforme Ion izdelana v 45 nm proizvodnem procesu, vsaj vezno čipovje. Ne ve se še točno, s katerim procesorjem bo to čipovje sparjeno, saj nVidii kaže slabo, da bi Intel omogočil povezovanje z drugo generacijo procesorjev Atom, stare pa bodo verjetno kmalu prenehali izdelovati. Najbolj verjetna možnost je tako VIA Nano, o katerem se je že govorilo, da ga bo druga generacija podpirala skupaj z s procesorji Atom.

A pustimo to za konec leta, ko naj bi prenovljena platforma tudi izšla. Zdaj imamo namreč nove podatke o zmogljivostih, saj naj bi kar podvojili število senčilnikov v grafičnem jedru. nVidia trenutno uporablja vezni čip GeForce 9400M, v katerem je 16 senčilnikov oz. t.i. stream procesorjev. Poleg večje grafične zmogljivosti oz. hitrejšega delovanja iger 32 senčilnikov pomeni tudi več zmogljivosti pri splošnem računanju na grafičnem jedru (CUDA, stream processing), le-to pa netbooki izkoriščajo predvsem za dekodiranje HD video vsebin....

0 komentarjev

Ion II na 40 nm

nVIAdion?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po novem čipu nižjega razreda, namenjenem proizvajalcem zapakiranih računalnikov, se nVidia pripravlja na pomanjšanje še enega potencialno pomembnega, zagotovo pa zanimivega čipa. Ion II, ki bo zaradi zaklepa druge generacije procesorjev Atom morda primoran poseči po VIA Nano procesorjih, bo prav tako izdelan v 40 nm proizvodnem procesu. A se poraba vseeno morda ne bo znižala, saj bo manjše grafično jedro vsebovalo več stream procesorjev in teklo pri višji frekvenci. To seveda pomeni tudi več zmogljivosti, ob morebitnem parjenju z novimi procesorji Atom pa še boljši sistem za vsakodnevno uporabo. Novo vezno čipovje naj bi bilo predstavljeno še pred koncem leta, do takrat pa bomo tudi vedeli, s katerimi procesorji bo sparjeno.

10 komentarjev

Lenovo s prvim Ion netbookom

vir: engadget
engadget - Po nettopu in matični plošči je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo predstavljen še prvi netbook, v katerem se bo poleg procesorja Atom skrivalo vezno čipovje GeForce. Prav to, prvi ion netbook, je Lenovo IdeaPad S12, 12 palčnik, ki po definiciji Microsofta pravzaprav ni netbook, niti CULV (CULV so se spomnili pri Intelu), vseeno pa prinaša obilo zmogljivosti. Zaradi velike diagonale zaslona prihaja z nepomanjšano tipkovnico (sicer stalna praksa pri netbookih), poleg že omenjenega procesorja in grafično-veznega čipa pa pride opremljen še z gigabajtom DDR2 pomnilnika, 160, 250 oz. 320 GB trdega diska, z LED osvetljenim zaslonom z resolucijo 1280 x 800, poleg treh USBjev, Bluetootha, mrežnih zmogljivosti, čitalca kartic in VGA izhoda pa je na boku moč...

22 komentarjev

Novi Catalyst 7.10 gonilniki bi naj prinesli precejšnje izboljšave v zmogljivosti

Daily Tech - ATI obljublja, da bo po namestitvi novih Catalyst 7.10 gonilnikov za Visto (poimenovali so jih "Shoot Em Up") veliko grafičnih kartic pridobilo več ali manj mišične mase. Povečanje zmogljivosti bi se naj pokazalo tako v samostojnem delovanju kot tudi v Crossfire načinu. Napovedi so zelo konkretne:
  • Battlefield 2142: 5 do 23 odstotno izboljšanje v zmogljivosti Crossfire navez Radeonov HD 2600, HD 2400 in X1300/1550 serije.
  • Call of Duty 2: Do 6,7 odstotno izboljšanje v samostojnem in Crossfire načinu za Radeone HD 2600 in HD 2400.
  • Call of Juarez (DirectX 10): Do 42 odstotno izboljšanje za Crossfire način in do 34 odstotno povečanje zmogljivosti za samostojno delovanje serije HD 2000.
  • Company of Heroes (DirectX 10): Zmogljivost v Crossfire načinu za serijo HD 2000 bi se naj povečala vse do 80 %, za samostojno delovanje pa do 31 %, pri čemer slednje velja za Radeone HD 2900 in HD 2600.
  • Enemy Territory: Quake Wars: Do 23 odstotno izboljšanje zmogljivosti naveze dveh Radeonov iz serije...

31 komentarjev