»

Standard PCI Express 6.0 dokončan

Slo-Tech - Danes je PCI Special Interest Group (PCI-SIG) izdala končne specifikacije (1.0) standarda PCI Express 6.0, ki predstavlja naslednjo generacijo splošnega vodila za priklop internih naprav. Tri leta po sprejemu standarda 5.0, ki se v novih računalnikih šele pojavlja, vidimo, kaj bo prinesla prihodnost. PCI Express 6.0 bo omogočil hitrosti od 16 GB/s (x1) do 256 GB/s (x16 v obe smeri skupaj). Prve naprave pričakujemo sredi leta 2023, sprva v strežnikih.

Poleg višje prepustnosti, ki se približno vsaka tri leta podvoji, prinaša PCI Express 6.0 še nekaj drugih novosti, a še vedno zagotavlja tudi združljivost za nazaj v obeh smereh (torej stare naprave v novih ležiščih in nove naprave v starejših ležiščih), le da bodo hitrosti ustrezno nižje. Kot pojasnjuje Debendra Das Sharma iz PCI-SIG, je tehnologija za povezljivost uspešna, če zmore tri generacije povečanja prepustnosti v enem desetletju, kar je PCI Expressu več kot uspelo.

Višjo hitrost novi PCI Express dosega s tehnologijo PAM4...

2 komentarja

Prihaja PCIe 6.0

Slo-Tech - Medtem ko PCIe 4.0 šele resno prihaja na trg, je PCI-SIG, ki skrbi za standardizacijo, že konkretno v razvoju naslednika. Danes so najavili PCIe 6.0, ki bo dokončan leta 2021. Vmesni PCIe 5.0 je izšel minuli mesec.

Novi PCIe 6.0 prinaša še dvakrat višje hitrosti prenosa. Imel bo prepustnost 256 GB/s oziroma 64 GT/s, kar bo dosegel s frekvenco 64,0 GHz in enkodiranjem Pulse-Amplitude Modulation 4 (PAM4). PAM4 namesto NRZ (Non-Return-to-Zero) 128b/130b (ki je bil prisoten v PCIe 3.0-5.0) prinaša sprotno popravljanje napak (forward error correction) za višje hitrosti prenosa. To pomeni, da je PCIe 6.0 prva res velika sprememba bo verziji 3.0, saj sta naslednji verziji prinesli zgolj povišanje prepustnosti. PAM4 ni nov sam po sebi, a se je doslej uporabljal v...

42 komentarjev

Znane specifikacije PCIe 4.0

Slo-Tech - Konzorcij PCI-SIG, ki ga sestavlja skoraj 800 članov in skrbi za standardizacijo vodil PCIe, je sprejel končne specifikacije prihajajoče verzije standarda PCIe 4.0. Zadnji osnutek (0.9) smo dobili junija in od tedaj dosti sprememb ni bilo. Čeprav smo na PCIe 4.0 čakali precej dlje od obljubljenih štirih let, to ne pomeni, da se celotna časovnica zamika. PCIe 1.0 smo videli leta 2003, tri leta pozneje je prispel PCIe 2.0, leta 2010 pa PCIe 3.0. Štirica je tu šele sedaj, končna verzija specifikacij za PCIe 5.0 pa je obljubljena že za sredino leta 2019. S tem želi PCI-SIG poskrbeti, da PCIe ne bo več ozko grlo za razvijalce. PCIe 3.0 je to že postal, zato je Nvidia začela razvijati lasten NVLink.

Bistveno je, da bo PCIe 4.0 omogočal dvakrat večjo prepustnost kot...

11 komentarjev

CES 2015: Hitrostni rekorder Samsung SM951 SSD

Samsung - Današnji SSD-ji so hitri, če jih primerjamo z diski z vrtečimi ploščami, a Samsung je na CES-u pokazal nov SSD, ki konkurenco brutalno povozi. SM951 bere podatek s hitrostjo 1600 MB/s, zapisuje pa jih z zavidljivimi 1350 MB/s - če ga priključite na PCIe 2.0. Na vodilu PCIe 3.0 ti številki zrasteta na 2150 in 1550 MB/s ter 130.000 in 85.000 IOPSp pri naključnem branju.

Novi SSD se priključuje prek M.2 vmesnika na PCIe in prihaja v kapacitetah 128, 256 ali 512 GB (večina današnjih plošč žal še ne podpira PCIe 3.0 prek M.2, take so X99 iz Asusa, Asrocka in MSI ter Z97 iz Asrocka), obljubljajo pa tudi 1 TB. Ta format po eni strani zaradi samega vmesnika omogoča visoke hitrosti dostopa, po drugi strani pa pogon zavzame bistveno manj...

28 komentarjev

Naslednja generacija Radeonov bo združljiva s PCIe 3.0

Radeon HD 6950 - prvi okus južnih otokov?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Naslednja generacija Radeonov, poznanih pod kodnim imenom Southern Islands ter najverjetneje označenih kot Radeoni HD 7000 (po Radeonih HD 6000 oz. Northern Islands), je že težko pričakovana ter se je po nekaterih podatkih pričakovala že za prihajajočo jesen. To bi bilo po eni strani logično, saj je AMD v jeseni predstavil že prve kartice iz družine 5000, Radeona HD 5850 in 5870 (leta 2009), lani pa še neprava naslednika, Radeona HD 6850 ter 6870. Jesenski načrt so jim sicer pokvarili pri TSMC-ju, saj bodo Radeoni iz serije 7000 prvi, ki bodo izdelani v 28 nm-proizvodnem procesu. nVidia je konkurenčne izdelke na enakem procesu,...

3 komentarji

Še letos standard za dvakrat hitrejši PCIe 4.0

EETimes - Čeprav je bil standard PCI Express 3.0 dorečen šele pred kratkim, se njegov naslednik PCI Express (PCIe) 4.0 že pripravlja. Poleg tega, da bo kakor PCIe 3.0 na voljo tudi v zunanji izvedenki, nas seveda zanimajo specifikacije notranje variante.

PCIe 4.0 bo zmogel prenos do 16GT/s na vodilo, kar pomeni nekako 256 Gb/s za različico PCI Express x16. Še vedno bodo uporabljali bakrene vodnike, iz katerih se po besedah vodje razvojne skupine Ramina Neshantija, še da iztisniti ena nova generacija. Za zunanjo izvedenko se omenjajo tudi optični vodniki, a bomo videli, kaj bo iz tega. Bodo pa morali spremeniti proizvodni postopek in materiale, kar bo prva večja sprememba v vseh generacijah PCIe; priključek bo nazaj združljiv. Omejitev povezave bo zaradi višjih hitrosti strožja, in sicer na 20 do 30 cm, medtem ko PCIe 3.0 preživi tudi pol metra. Z repetitorji bo šlo tudi dlje.

Ekipa za razvoj standarda, v kateri...

17 komentarjev

Standard PCI Express 3.0 dorečen

Yahoo News - Organizacija PCI Special Interest Group, ki je pristojna za standardizacijo PCI Expressa, je včeraj objavila, da je končan in za člane dostopen standard PCI Express 3.0 (PCIe 3). Glavni novosti sta večja hitrost in večja učinkovitost, medtem ko je standard nazaj združljiv s PCIe 2. PCIe 3 ponuja 128- ali 130-bitno kodiranje in prenosno hitrost do osem gigaprenosov na sekundo; tako lahko eno PCIe 3 x16 ležišče zmore 32 GB/s. Prve naprave, ki bodo izkoriščale PCIe 3, bodo usmerjevalniki in stikala za 40-gigabitno omrežje. Testiranje se bo pričelo prihodnje leto, prvi izdelki pa naj bi bili na voljo že v prvem četrtletju.

7 komentarjev

USB 3.0 prihaja

Pričakovani tržni deleži različic 1.1 (svetlo modra), 2.0 (temno modra) in 3.0 (rdeča)

vir: TG Daily
TG Daily - Doba SuperSpeed USBja oz. USB 3.0 se nezadržno bliža, saj smo že dobili prve izdelke, ki uporabljajo hitrejši standard. Kot prvi je certifikat, da je skladen s standardom, dobil NECov xHCI krmilnik, ki bo skrbel za pravilno komunikacijo novih naprav z ostalim sistemom. Jeff Ravencraft, predsednik skupine USB-IF, ki skrbi za certifikate, je povedal, da so krmilnik temeljito stestirali ter tako zagotovili delovanje obilice naprav, kar bi moralo omogočati nemoteno delovanje. Povedal je tudi, da bo tekom IDFa predstavljenih še kar nekaj izdelkov s podporo USB 3.0, kot so Buffalo prenosni trdi disk, ExpressCard razširitvena kartica za prenosnike ter FujitsuSiemens prenosnik, z vgrajenim USB 3.0...

42 komentarjev

PCI Express 3.0 šele 2010.

X-Bit Labs - Posebna skupina, ki razvija standard PCI Express, PCI SIG, se je odločila, da bomo PCI Express 3.0 lahko začeli uporabljati leto pozneje, kot so sprva napovedovali. Da bi ohranili združljivost s PCIe 1.0 in 2.0, bodo potrebovali več dela, kot so pričakovali, zato bodo končne specifikacije standarda pripravili šele do sredine prihodnjeta leta. To avtomatično pomeni, da bomo prve izdelke, združljive s PCIe 3.0, videli šele leta 2011.

Tretja verzija standarda PCIe bo prinesla kar nekaj novosti, med njimi velja omeniti hitrost vodila 4.0 GHz in prehod na 128- in 130-bitne sheme kodiranja. Prejšnji verziji sta uporabljali 1,25 GHz- oz 2,5 GHz-vodilo, težava pa je sedaj to poenotiti. Poleg tega sta konec julija AMD in HP predlagala še nekaj dopolnil v PCIe 3.0, ki bo omogočila medsebojno združljivost PCIe, HyperTransporta, QuickPath Interconnecta in Etherneta za iste kartice. Drugi dodatek pa bi omogočil koprocesorjem ali drugim čipom komunikacijo prek sistemskega pomnilnika z uporabo...

7 komentarjev

Phenom z grenkim priokusom

Slo-Tech - Težko pričakovana nova generacija AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike Phenom je končno zagledala luč sveta. Žal so se uresničile črnoglede napovedi glede frekvenc procesorjev, tako sta danes uradno predstavitev doživela Phenom 9500 s frekvenco 2,2 GHz ter Phenom 9600 s frekvenco 2,3 GHz. Cena novih procesorjev je nižja od napovedane in znaša 170 oziroma 190 evrov.

Po prvih testih sodeč nova štirijedrnika v veliko testih zaostajata za Intelovimi konkurenčnimi procesorji. V testih, ki jih najdete na Anandtechu, Legit Reviews, pisci niso mogli skriti razočaranja nad AMD-jevimi novimi procesorji.

Poleg novih procesorjev so predstavili tudi nove vezne nabore 790FX, 790X in 770 s podporo HyperTransport 3.0 in PCI Express 2.0, okoli katerih so zgrajene nove matične plošče s podnožjem AM2+.

Več o tem v AMD-jevem sporočilu za javnost.

21 komentarjev

nVidia G70 v mobilni izdaji

techPowerUp! - Na techPowerUp so objavili 26 slik nVidiine predstavitve novega grafičnega procesorja za prenosnike, G70 Go, v kateri so navedene funkcije in specifikacije novega čipa. Podatek, najbolj vreden omembe, je prav gotovo zmogljivost na watt, saj se je glede na kartico 6800 Go Ultra skoraj podvojila. Prav tako je ostala enaka tudi razporeditev pinov na čipu in širina pomnilniškega vodila, tako da je čip združljiv s tiskanimi vezji, namenjeni za 6800 Go kartice. Omenimo naj še, da G70Go podpira vse funkcije 7800 GTX grafične kartice (razen SLI), torej pixel shaderje 3.0, HDR osvetljevanje itn., uporablja pa PCI Express povezavo.

11 komentarjev

Povečanje prodaje PCI-Express grafičnih kartic

Tom's Hardware - Podjetje Gigabyte razmišlja in ugotavlja, da se novi standard PCI-Express letos še ne bo prijel tako močno. Nekaj časa bo še ostal vodilni AGP, saj se bodo prvi produkti PCI-Express množično začeli pojavljat šele v četrti četrtini leta 2004, ko bodo tudi pri Gigabytu začeli tržiti matično ploščo ki bo podpirala novo nVidiino tehnologijo SLI. Le-ta vklučuje podporo za multiprocesorske grafične kartice in kartice vezane v dvojice (kot Voodoo2 SLI). V intervjuju na Tom`s Hardware so povedali tudi, da je standard AGP še daleč od izumrtja, a bo vseeno počasi odpeketal v pozabo. Klik na orginalno novico. | Še nekaj o SLI in multi GPU grafičnih karticah. | Članek o PCI-Express na TH. | Informacije o PCI-Express.

2 komentarja

PCI Express kmalu masovno

X-Bit Labs - PCI Express kot tehnologija nove generacije in znanilec večjih sprememb na področju osebnih računalnikov je pripravljena za masovno preplavitev trga. Začne se z velikimi proizvajalci, ki v svoje umotvore zmečejo najnovejšo tehnologijo in jo pošljejo po svetu, sledijo pa jim manjša podjetja in tako se v kratkem času zgodi obrat.

Kaže, da bo Dell sprožil PCI Express, vodilo prihodnosti, če malce pretiravam. Dell je namreč pri svojemu dobavitelju grafičnih kartic MSI-ju že naročil kartice s tem vodilom. Junija letos Dell namreč namerava te računalnike poslati na trg, ne ve pa se še s čim bo MSI začel proizvodnjo - nVidio ali ATIjem. Pripravljena sta baje oba. X-bit labs.

1 komentar

Nov standard

X-Bit Labs - PCI je star. No, vsaj relativno. V računalništvu, kjer je vse, kar ni popolnoma novo... staro je PCI že dedek. Zato ga mora zamenjati vnuček. AMR in CNR sta sicer uporabni stvari (verjetno), ampak nikoli ne bosta razširjeni tako kot je (bila) ISA in trenutno je PCI. Delno tudi zato, ker ju bo (verjetno) premagal Arapahoe.
Gre za I/O vodilo, katerega pravo ime je Arapahoe/3GIO. Njegov namen je zamenjati PCI povsod. V desktop računalnikih, prenosnih računalnikih, strežnikih,... Širina vodila je od 1 - 32bit-ov. Na začetku bo prenos enega "pina" 2.5Gbits/sec, kar se lahko spremeni s prihodnjimi verzijami. Prve primerke tega novega standarda bomo videli šele v drugi polovici leta 2003 (H2 2003). Arapahoe pa ni samo zamenjava za PCI, ampak tudi dopolnilo k InfiniBand, IEEE 1394b, USB 2.0, serial ATA in 10/100-Gbit Ethernet tehnologijam. Arapahoe je namreč kompatibilen z vsemi. Pojavljajo se tudi govorice, da bo podpiral AMD-jev HyperTransport, čemur Intel zelo ugovarja. Ker pa razvoj...

2 komentarja