»

Nemci razvili simulator letenja za muhe

TG Daily - Nemški znanstveniki z Instituta Max Planck za nevrobiologijo poročajo, da so razvili "simulator letenja za muhe". Z njim bodo poskušali razumeti, kako lahko živali s tako majhnimi možgani, kot jih imajo muhe, izvajajo zapletene letalske manevre pri veliki hitrosti z dobro natančnostjo. Insekt tako z majhnim povodcem držijo pri miru, nato pa jim predvajajo različne vzorce, gibanja in senzorične simulacije, hkrati pa z elektrodami...

26 komentarjev

Prisluhnite dogajanju pod ledeno polico na Antarktiki

Wired Blog - Nemški znanstveniki so s pomočjo podvodnega mikrofona vzpostavili zvočni prenos dogajanja pod ledom na Antarktiki, ki naj bi pričaral zvočno podobo skoraj nedotaknjenega oceana. Hidrofon deluje s pomočjo vetrne in sončne energije iz observatorija Palaoa (Perennial Acoustic Observatory in the Antarctic Ocean) na Ekströmovi ledeni polici - podvodne zvoke pa naj bi prenašal ter snemal nekaj let.

Znanstveniki bi radi zabeležili čimveč posebnih načinov oglašanja različnih živalskih vrst, hkrati pa bodo preučevali tudi vpliv ladijskega prometa na njihovo obnašanje. Poslušalce prenosa opozarjajo na nenadne...

17 komentarjev

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

Samodejno hlajenje pločevinke - izziv za vodno hlajenje

Independent - Britanski časnik Independent poroča, da naj bi na tržišče kmalu prišle pločevinke, ki se same ohlajajo. Podjetje s Floride je take pločevinke že razvilo, na trgu pa bi lahko bile že letošnje poletje. Obračanje dna pločevinke poganja miniaturen hladilnik, vgrajen v pločevinko, ki bo lahko temperaturo tekočine znižal za najmanj 17 stopinj Celzija. Klik!

Kaj bi to pomenilo za nas v navezi nekaj pločevink in vodnega hlajenja našega mlinčka, si lahko že mislimo ... No, pa tudi možnost, da bo pivo vedno lepo hladno, ni od muh ...

12 komentarjev

Naravi prijazen eksploziv

ABC News - Tale novica sicer nima nobene zveze z računalništvom, vendar pa je vseeno zanimiva. Govori o naravi prijaznih eksplozivih za vojaške namene, ki so jih razvili nemški znanstveniki. Sam sem sicer kar malce čudno pogledal, ko sem videl naslov, vendar pa je ob končanem branju članka moje začudenje malce izginilo. Ko gledamo vsak dan, koliko raznega streliva "pokuri" vojska na vojaških vajah in ko premislimo, koliko naravi škodljivih snovi se zadržuje v strelivu in raznih eksplozivih, se človek kar malce prime za glavo. Nemški znanstveniki pa so se odločili, da razne eksplozive naredijo naravi prijazne in neškodljive. Morda je tak pristop res dober za eksplozive, ki so uporabljeni na vojaških vajah, vendar pa ima v vojnem času ekologija zadnjo besedo. Vsekakor zanimiv članek, ki si ga le preberite.

0 komentarjev

Nanozilla ---> Nxzilla

LinuxDevices - Gotovo vas večina še nikoli ni slišala za Nanozillo. Priznam, da tudi jaz nisem vedel za ta projkt vse do danes, ko sem si prebral to novico o preimenovanju Nanozille v Nxzillo. Že ime pove, da ima Nanozilla oz. Nxzilla neko povezavo z zelo znanim projektom Mozillo. Če ste tako sklepali, potem niste veliko zgrešili. Nxzilla je del družine open source programov, ki so v sorodu z Mozillo, za uporabo v internetnih, mobilnih in še kakih drugih napravah. Seveda pa Nxzilla ni projekt, ki bi bil usmerjen v samo en cilj. V okviru Nxzille programerji (tako kot pri Linuxu) delajo na različnih projektih. Kratke opise teh projektov prav tako najdete na isti strani.

0 komentarjev