»

Nov preobrat v tožbi RIAA proti Jammie Thomas-Rasset

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Najbolj znan primer zaradi kršenja avtorskih pravic v ZDA je dobil nov preobrat. Gre seveda za znamenito tožbo cehovske organizacije RIAA zoper Minnesotčanko Jammie Thomas-Rasset, ki je bila obtožena in obsojena nelegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Po več tožbah, pritožbah in razsodbah, ki so višino prisojene odškodnine postavljala na različne zneske od nekaj tisoč do nekaj milijonov dolarjev, je sedaj sodišče prisojeno odškodnino občutno porezalo na 54.000 dolarjev.

Spomnimo, leta 2009 je bila na drugem postopku (prvi je bil dve leti poprej razveljavljen zaradi procesne napake)...

111 komentarjev

Saga Jammie Thomas-Rasset dobila epilog

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
CNet - Primer Minnesotčanke Jammie Thomas-Rasset je zagotovo najbolj odmeven primer tožbe zaradi kršenja avtorskih pravic, ki jo je vložila RIAA. Sprva prisojena odškodnina za 24 skladb, ki jih je obtoženka nelegalno prenesla s spleta, je znašala 220.000 dolarjev, a je bila zaradi procesne napake sodba razveljavljena. V vnovičnem sojenju je porota dosodila pavšalno odškodnino (statutory damages) v višini dveh milijonov dolarjev, kar je sodnik pozneje znižal na znosnejših 54.000 dolarjev. RIAA je s tem dobila možnost pritožbe, ki jo je izkoristila, po tem ko je bila Thomas-Rassetova zavrnila velikodušno...

48 komentarjev

Astronomska odškodnina zaradi piratstva neustavna

Ars Technica - RIAA je lanskega avgusta zmagala v tožbi zoper doktorskega študenta Joela Tenenbauma, ki so mu očitali kršenje avtorskih pravic, ker je s spleta nelegalno prenesel 30 skladb. Slednjemu ni pomagala niti pravna pomoč slavnega harvardskega profesorja prava Charles Nesson; sodišče mu je naložilo plačilo 675.000 dolarjev odškodnine. Večina tovrstnih primerov se konča z izvensodno poravnavo, Tenenbaum pa jo je zavrnil in se boril do bridkega konca. Podoben primer je še Jammie Thomas-Rasset, ki bi bila morala plačati dva milijona dolarjev odškodnine, a jo je sodišče znižalo na le 54.000 dolarjev z uporabo instrumenta remittur. RIAA je tedaj ponudila celo poravnavo v vrednosti 25.000 dolarjev, ki je Thomas-Rassetova ni sprejela, zato se oktobra začenja nov proces.

Sodnica Nancy Gertner z okrožnega sodišča v Massachusettsu je pritrdila Tenenbaumu, da je dosojena odškodnina nesorazmerno visoka, in jo znižala. Po novem mora Tenenbaum plačati 67.500 dolarjev, kar je še vedno precej, a...

241 komentarjev

Primer RIAA proti Tenenbaum dobil epilog

Charles Nesson

Slashdot - Lanskega avgusta je RIAA dobila tožbo zoper Joela Tenenbauma, ki si je s spleta z uporabo programa KaZaA prenesel 30 skladb. Dosojena odškodnina je znašala 675.000 dolarjev. Zgodba je te dni dobila epilog z razsodbo, da bo kar nekaj tisoč dolarjev organizaciji RIAA moral plačati tudi odvetnik Charles Nesson. Poglejmo si ozadje.

Charles Nesson, profesor prava na Harvardu, je Tenenbauma zastopal pro bono. Odmeven primer je izkoristil tako za osebno promocijo kot tudi poskus nastrojenja javnega mnenja proti RIAA. Eden izmed manj logičnih podvigov je bila objava vseh skladb, ki so bile predmet tožbe, na internetu. Nesson je na svojem blogu objavil povezave do njih, tako da jih je s spleta lahko prenesel...

26 komentarjev

Piratu naložen poldrugi milijon dolarjev odškodnine

New Super Mario Bros

smh.com.au - Običajno pišemo o milijonskih tožbah zaradi nelegalnega prenašanja glasbe s spleta, kjer je v glavni vlogi vedno znova RIAA, a tudi založniki iger niso nič bolj razumevajoči. To je na lastni koži izkusil 24-letni James Burt iz avstralske zvezne države Queensland, ki je lanskega novembra na splet poslal igro New Super Mario Bros za konzolo Wii teden dni pred uradnim izidom. Nintendo naj bi zaradi predčasne dostopnosti igre izgubil na tisoče potencialnih strank, zaradi česar so Burta tožili. Postopek se je poravnal z izvensodno poravnavo, ki bo Burta stala poldrugi milijon avstralskih dolarjev odškodnine (950.000 evrov) in 100.000 dolarjev sodnih stroškov. Več o tem.

76 komentarjev

Dvomilijonska odškodnina v primeru RIAA znižana

Ars Technica - Lani je veliko pozornosti vzbudil primer Jammie Thomas-Rasset, ki je izgubila tožbo proti organizaciji RIAA. Ta jo je tožila zaradi ilegalnega prenosa 24 skladb z interneta. Prva sodba je bila zaradi procesne napake razveljavljena, v drugo pa ji je porota prisodila plačilo odškodnine v višini 1,92 milijona dolarjev (80.000 dolarjev na skladbo). Obtoženka se je takrat kislo nasmehnila in založbam zaželela veliko sreče pri izterjavi.

Sodnik Michael Davis, ki je vodil postopek, je pokazal nekaj človečnosti in prisojeni znesek odškodnine znižal. Kot je dejal, je ogromna vsota mejila na strašno krivico, zato je uporabil institut remittitur ter 1,92 milijona dolarjev znižal na sprejemljivejših 54.000 dolarjev. Obenem je pripomnil, da je to še vedno visoka, morda previsoka vsota.

Thomas-Rassetova sicer ni bila zgledna obtoženka, a pravica velja tudi za manj simpatične, je poudaril sodnik. V postopku je namreč sprva vztrajala, da omenjene datoteke na njenem računalniku sploh niso mogle...

22 komentarjev

Za razpečevanje programske opreme 200 tisočakov

ComputerWorld - V ZDA je sodišče v Delawaru obsodilo Matthewa Millerja iz Newarka na plačilo 195.000 dolarjev odškodnine in dobrih 15 tisoč dolarjev sodnih stroškov zaradi razpečevanja nelegalne programske opreme. V postopku, ki se je sicer končal že maja, a so tožniki šele sedaj dobili dovolilo za njegovo obelodanitev, je BSA Millerju dokazala, da je na dražbeni spletni strani iOffer ponujal kopije programske opreme podjetij Adobe, Autodesk in Microsoft.

S spleta nelegalno preneseno programsko opremo je presnel na zgoščenke in jih prodajal za 8 do 12 dolarjev; skupno naj bi prodal 200 kopij (zaslužil je torej med 1600 in 2400 dolarji). Tatu so dobili, ko je preiskovalcu pod krinko poskusil za 52 dolarjev prodati programje v vrednosti 11.900 dolarjev - v končni fazi je izbarantal 45 dolarjev. BSA je v svoji izjavi zapisala, da se redko odločijo za pravno akcijo zoper posameznike, saj raje opozarjajo in izobražujejo javnost, a v tako kričečih primerih pač ukrepajo.

Zelo zanimivo je prisojeno...

169 komentarjev

RIAA spet zmagala

Ars Technica - RIAA je bojda nehala tožiti posameznike za nelegalno deljenje glasbe prek spleta, a kot so večkrat poudarili, že začetih postopkov ne kanijo opustiti. Te dni so dobili tožbo proti podiplomskem študentu Joelu Tenenbaumu, ki je kršil avtorske pravice pri 30 skladbah, ki jih je prenesel s spleta s pomočjo programa KaZaA. Sodnik mu je naložil plačilo odškodnine v višini 675.000 dolarjev oz. 22.500 dolarjev za posamezno skladbo.

Tenenbaum je začel pesmi z interneta nalagati leta 1999, uporabljal pa je kopico programov: Napster, KaZaA, AudioGalaxy in iMesh. Kot pravijo tožniki, ga je leta 2002 oče posvaril, da ga lahko doleti tožba, če bo s tem početjem nadaljeval. Leta 2005 je prejel uradno pismo odvetnika tožeče stranke, naj preneha s početjem, tožili so ga leta 2007, a je s svojim početjem ves čas nadaljeval. RIAA je z izplenom seveda zadovoljna, Tenenbaum pa je resignirano dejal, da je zadovoljen, da prisojena odškodnina ni znatno višja. Spomnimo, da mora Jammie Thomas-Rasset zaradi...

33 komentarjev

RIAA zmagala proti Usenet.com

CNet - Zadnja žrtev ameriške organizacija RIAA v boju proti nelegalnim razpečevalcem avtorsko zaščitenih vsebin je postala spletna stran Usenet.com. Ta teden je namreč ameriško sodišče razsodilo v prid stanovske organizacije glasbenikov, je ta zapisala na svojih straneh. Usenet.com je spletna stran, ki uporabnikom omogoča medsebojno izmenjavo datotek, seveda tudi glasbenih, za mesečno pristojbino 19 dolarjev. Za razliko od omrežij P2P pa je tu prenašanje omejeno na en sam strežnik.

V sodbi je sodišče zapisalo, da je spletna stran kriva za kršitve avtorskih pravic in da ne more zaprositi za zaščito kot v primeru Sony Betamax. Dodajajo, da podjetje ne more biti soodgovorno za kršitve avtorskih pravic, če za njihovo napravo obstajajo pomembni načini uporabe, ki ne kršijo avtorskih pravic (primer Sony). Pri Sonyju se s prodajo odnos podjetja do kupca prekine (razen za garancijo), medtem ko odnos z uporabniki strani Usenet.com traja ves čas uporabe.

10 komentarjev

Dva milijona dolarjev za 24 skladb

Jammie Thomas-Rasset

vir: CNet
Ars Technica - Pred dvema letoma je 32-letna Jammie Thomas-Rasset izgubila v tožbi, ki jo je zoper njo vložila RIAA zaradi kršitve avtorskih in sorodnih pravic. Šlo je za 24 pesmi, ki jih Američanka leta 2005 delila prek programa Kazaa - takrat so ji dosodili plačilo odškodnine v višini 222.000 dolarjev ali 9250 dolarjev na posamezno skladbo. RIAA je sicer že decembra lani obljubila, da ne bo vlagala novih tožb, v katerih bi od ljudi zahtevala astronomske odškodnine, a stare bodo vendarle dokončali. Prvotno sodbo je sodnik razveljavil, ker naj bi storil napako, ko je članom porote dejal, da je že zgolj dajanje...

108 komentarjev

Eksperiment Craigslist dobil epilog

Slashdot - Leta 2006 je bloger Jason Fortuny na spletni strani z malimi oglasi Craigslist izvedel svojevrsten eksperiment. Postavil je oglas, v katerem se je izdajal za privlačno in voljno žensko, ki išče ognjevitega moškega. Zanimalo ga je, koliko odzivov bo dobil v 24 urah. Bera je bila izvrstna, saj je prejel 178 odgovorov, od teh 145 s slikami v takšnih in drugačnih kočljivih položajih. Nato je vse, kar je prejel, javno objavil na spletu.

Leta 2008 je eden izmed nesrečnih respondentov anonimno vložil tožbo proti Fortunyju, v kateri mu je očital kršitev avtorskih pravic z objavo slike, ki jo je poslal, in vdora v zasebnost z javno objavo pisma. Zahteval je 75.000 dolarjev odškodnine. Fortuny se je pred sodiščem zastopal sam, kar mu očitno ni najbolj koristilo. Ker se naposled na sodišču sploh ni več pojavljal, mu je sodišče s kontumacijsko sodbo naložilo (PDF) plačilo 35.001 dolarja pavšalne odškodnine (statutory damages) za kršitev avtorskih pravic, 5000 dolarjev odškodnine za dejansko...

18 komentarjev

To pot na sodišču RIAA in založbe

Slashdot - Navadno smo poročali, da se je ameriška RIAA spravila nad kakšnega preveč vnetega prenašalca glasbenih datotek, potem pa se je RIAA konec preteklega leta odločila, da bo svojo politiko nekoliko sprostila. A stvari so se zasukale še za sto osemdeset stopinj. Prejšnji teden je RIAA objavila, da bo morala korenito skrčiti seznam zaposlenih, poleg tega pa se je znašla celo na drugi strani zatožne klopi.

Na sodišču v Severni Karolini Shahanda Moursy (ki jo je RIAA tožila) nazaj toži kopico podjetij, med katerimi so založbe Vivendi Universal, Warner Music in Sony BMG, Safenet in njihov Mediasentry, ki je založbam posredoval in razvozlaval lastništvo IP-naslovov, in RIAA. V tožbi jim očitajo zlorabljanje pravnega sistema v svojem boju proti piratstvu, nedovoljeno dostopanje do računalnikov in prevare, zarotništvo in zavajajoče trgovske prakse. Zapisali so, da namen tožb, ki so jih je vlagale RIAA in založbe, ni iskanje nadomestila, temveč zastraševanje in nadlegovanje uporabnikov, pri...

13 komentarjev

RIAA bo nehala tožiti posameznike

Prodaja glasbenih albumov

vir: The Wall Street Journal
CNet - The Wall Street Journal poroča, da bo ameriška RIAA, ki po lastnih besedah zastopa avtorje devetih desetin vse ustvarjene glasbe v ZDA, večinoma prenehala tožiti posameznike zaradi nelegalnega deljenja glasbenih datotek po spletu. Od leta 2003 so odprli približno 35.000 sodnih primerov proti uporabnikom, ki pa niso prinesli bistvenega izboljšanja položaja. Dobro jim je uspelo le poslabšati svojo...

21 komentarjev