»

Naredi si sam lasersko pištolo

Hack A Day - Patrick Priebe se je naveličal zgolj gledati znanstvenofantastične filme, kjer se dobri in zli borijo z laserskimi pištolami, zato je sam izdelal svojo. Njegova naredi sam pištola meri 32 cm, tehta 850 gramov in, najpomembneje, sproži megavaten laserski žarek z valovno dolžino 1064 nm (infrardeči del spektra), ki traja 100 ns. Pulz laserske svetlobe se na razdalji tri metre razprši do 5 mm v premeru. Uporabljene so leče BK7 in laser Nd:YAG. Potrebno energijo zanj dostavijo kondenzatorji, ki se v približno štirih sekundah napolnijo iz štirih litij-ionskih baterij 14650. Z enim polnjenjem baterij moč ustreliti petdesetkrat.

Za gradnjo naprave, ki prežge plastiko in tanjše kovine, je Priebe porabil 70 ur. Sedaj gradi drugo, ki bo...

61 komentarjev

Apple se bori zoper jailbreaking

TG Daily - Znana praksa odklepanja Applovih iPhonov, ki lahko po posegu poganjajo tudi nepodpisane aplikacije iz nepreverjenih in nevalidiranih virov, tako imenovani jailbreaking, gre Apple vse bolj v nos. Kot poroča TG Daily, v Applu iščejo strokovnjaka, ki bo vodil ekipo, ki se bo ukvarjala predvsem z nalogo, kako ubraniti integriteto iPhona. Kandidat, ki ga iščejo, mora biti strokovnjak za področje varnosti in zaščite, od njega pa pričakujejo vodenje ekipe in domislice, kako rešiti stare probleme na nove načine, pri čemer nikjer eksplicitno ne omenjajo jailbreakinga.

Dosedanji poskusi zakleniti iPhone niso bili uspešni, saj se je prav za vsako revizijo sistema slej ali prej našla rešitev. Zadnja verzija 3.1.2 in baseband 5.11.07 je bila zlomljena to sredo, ko je serijski ključavničar iPhonov George Hotz objavil svoj crack. In verjetno res ne gre pričakovati, da bi komurkoli uspelo ustvariti nezlomljivo zaščito.

65 komentarjev

Uporabniki Macov premožnejši, ljubitelji tehnologije

Deleži govorijo v prid Applovcem

vir: Mashable
Mashable - Čeprav je recesija prizadela praktično ves svet, se ji je Apple nekako uspel izmuzniti. Glede na raziskave družbe NPD se je Applov delež prisotnosti v gospodinjstvih v zadnjem letu celo dvignil, z 9% v letu 2008 na 12% letos. A glede na raziskavo si kar 85% uporabnikov Applovih računalnikov lasti še vsaj en računalnik, na katerem je najverjetneje nameščena ena izmed izdaj Windows. Lastniki Macov so tudi tehnološko bolj razgledani, saj jih vsaj 66% živi v gospodinjstvu z vsaj tremi računalniki, medtem ko je delež članov gospodinjstev z več kot tremi računalniki, na katerih ne teče OS X, zgolj 29%. Applovci so tudi bolj mobilni, saj jih ima prenosnike skoraj tri četrtine, medtem ko je mobilna zgolj polovica uporabnikov PCjev. Deleži...

194 komentarjev

Varnostna luknja v Apple tipkovnicah

SemiAccurate - Na konferenci Blackhat, ki se je zaključila pred dvema dnevoma, je K. Chen pokazal, da imajo Applove aluminijaste USB tipkovnice resno varnostno pomanjkljivost. Tipkovnice vsebujejo 8 kB flash pomnilnika za shranjevanje firmwarea ter 256 bajtov dinamičnega pomnilnika, kar je več kot preveč za samo delovanje tipkovnice. V firmware jim je z nekaj truda uspelo vstaviti lastno kodo, ki je bila v demonstracijskem primeru preprost keylogger (za zadnjih 5 pritiskov tipk). Ker firmware porabi le 7 kB flash pomnilnika, keylogger lahko shrani kar nekaj pritiskov tipk.

Čeprav je opisan postopek popolnoma ročen, bi se ga dalo avtomatizirati do te točke, da bi se uporabniku tipkovnica nadgradila nevede, npr. prek okužene strani. Kar je najhuje, varnostna luknja nima nobene povezave z operacijskim sistemom, slednjega lahko na novo naložite petdesetkrat, a pri uporabi okužene tipkovnice to ne bo pomagalo.

Dodatno je pomagalo dejstvo, da Apple precej svojih izdelkov da na police z nedodelanim...

18 komentarjev

WWDC 2009 - Apple Keynote

Četa petih različnih laptopov, ki jih trenutno ponuja Apple.

vir: Gizmodo
Gizmodo - Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
...

174 komentarjev

Apple se podaja v razvoj čipov

TG Daily - To, da Apple velikopotezno najema razvijalce silicijevih čipov, še ne pomeni, da se bodo spet odrešili Intela. Poteza je dokaj razumljiva, saj bo zdaj Apple čipe za iPhone in iPode razvijal sam, tako pa ne bo več nezaželjenih izpustov informacij javnosti oz. tekmecem. Na tak način je namreč prišlo do (pravilnih) špekulacij večih prihajajočih izdelkov, Apple pa skrbi še, da so mnoge funkcije iPhoneov in iPodov preprosto skopirali tekmeci. Da mislijo resno z najemanjem so pokazali že z nakupom dveh bivših AMDjevcev (oba CTOja), Raja Kodurija in Boba Drebina.

Kljub popularnosti, ki jo zadnje čase zaradi nižjih stroškov in manj komplikacij ponuja centralizirano izdelovanje komponent pa Apple ni prvi s takšno potezo. Microsoft recimo že dolgo izdeluje svoja čipovja za tipkovnice in miši.

5 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev