»

Univerzitetna knjižnica v Bathu izmenični tok zamenjala za enosmernega

Slo-Tech - Iz zgodovinskih razlogov danes uporabljamo za prenos električne energije izmenični tok. O tem se je odločalo ob koncu 19. stoletja, ko je Edisonova struja zagovarjala enosmerni električni tok, medtem ko sta Nikola Tesla in George Westinghouse podpirala izmenični tok. Na koncu je prevladala uporaba izmeničnega toka. Razlogov je bilo več, odločujoči korak pa je bila odločitev podjetja Niagara Falls Power Company, ki je zgradilo hidroelektrarno, da izbere Westinghousovo podjetje.

Uporaba izmeničnega toka...

257 komentarjev

Širokopasovni internet po električnih kablih

engadget - Čeprav ideja ni nova, je širokopasovni internet, ki za medij uporablja električne kable končno dobil nekaj močno potrebnega zagona. IEEE, ki skrbi za vse elektronske tehnologije, je izdal prvi osnutek standarda za medmrežno komunikacijo po električnih kablih. Pot do sprejetja standarda je seveda še zelo dolga, saj je le-ta za standard IEEE 802.11n trajala kar dve leti od druge različice osnutka, a zdaj je vsaj realno razmišljati o internetu po električnih kablih. Delovna skupina novega standarda pričakuje hitrosti, večje od 100 Mb/s po kablih z izmeničnim tokom. Že sedaj je sicer mogoče kupiti opremo, ki električno napeljavo v hiši spremeni v lokalno mrežo, a so zmogljivosti te opreme večinoma daleč pod oglaševanimi. kako se bo tehnologija obnesla tukaj, bomo pa še videli.

20 komentarjev

Standard IEEE 802.11n končno standarden

Od septembra naprej brez 'draft'

vir: engadget
engadget - Osnutek 6. nadgraditve standarda IEEE 802.11, ki skrbi za brezžično komunikacijo domačih omrežij, 802.11n, je v stanju druge različice osnutka že približno dve leti. Temu bo končno konec septembra, ko bo osnutek zaključen in sprejet kot polnopravni standard. Počasno sprejemanje le-tega seveda ni ustavilo proizvajalcev brezžične opreme, ki so izkoristili višje hitrosti in kakovost signala osnutka ter ga v drugi verziji implementirali tudi v svojo strojno opremo. Uporabniki so večinoma zadovoljni s precej višjimi hitrostmi in mnogo višjo kakovostjo signali in/ali dometom dostopnih točk oz. usmerjevalnikov. Prav na srečo teh uporabnikov pa so pri Wi-Fi Alliance, ki za standard skrbi, povedali, da ne bo težav s komunikacijo 802.11n in draft-n naprav, saj je slednjih že več kot 600 različnih modelov. V končni standard bodo dodali...

20 komentarjev

Gigabit na Švedskem

Slo-Tech - Švedski ponudnik interneta Labs2 je na Švedskem kot prvi na svetu pričel ponujati gigabitni širokopasovni internet za fizične osebe. Pokritost prebivalstva je približno 1 %, trenutno pa je internet s tako hitrostjo na voljo le v Lundu.

Cena za ta prestiž je skromnih 850 švedskih kron oziroma nekaj manj kot 95 € (približno 23 naših tisočakov) na mesec. Klik (švedsko)! [:D]

Slin ... se že selimo.

64 komentarjev

IEEE 802.11g uradno potrjen

IEEE - Pri IEEE-SA (Institute of Electrical and Electronics Engineers - Standards Association) so včeraj objavili, da so uradno ratificirali IEEE 802.11g standard. Gre za naslednika že dobro poznanega IEEE 802.11b, ki je bil v uporabi predvsem na področju tehnologije brezžičnih omrežij (WLAN). Glavna prednost novega standarda je večja prepustnost, saj prvotno hitrost 11 Mbps poveča na 54 Mbps. Za vse uporabnike obstoječih omrežjih je razveseljivo tudi dejstvo, da je novi protokol združljiv tudi s svojim predhodnikom. Uradna najava.

7 komentarjev

3D Mark 2003

Futuremark - Končno je tu 3D Mark 2003 -program za testiranje naših abakov in posebej naših grafičnih kartic. Minimalne zahteve za testiranje vašega abaka so: 1000 MHz procesor, grafična kartica s polno podporo DirectX 7.0 in 256 MB pomnilnika. Program je velik kar 171 MB, torej tisti s počasno povezavo žal danes še ne boste testirali, temveč raje počakajte na kakšne CD izdaje. Tisti pa, ki imate širokopasovni internet pa hitro na FutureMark-ovo stran! A opozarjam - strežniki so tako zasedeni, da boste imeli srečo, če boste sploh prišli na vrsto, kaj šele, da bi downlodali z veliko hitrostjo. Download stran.

54 komentarjev

Odtrgano

Slo-Tech - Kaj vse si ljudje ne izmislijo... Kabel-ključavnica. Jao meni... Novico je posredoval OZZY.
SafetyCable ali varnostni kabel je ideja Norveškega podjetja SafetyCable AS. SafetyCable je, kot že ime nakazuje, kabel, ki služi kot zaščita pred krajo za vaš računalnik ali druge električne naprave. Pri nakupu dobite kabel v majhnem paketu in navodila na eni strani. Saj je samo kabel si rečete a je še več. Namestitev kabla je prav preprosta in logična. En konec kabla vtaknete v vtičnico, drugega pa v računalnik. Ker ima 'cable lock'(ključavnico), ki preprečuje da bi bil kabel na silo izdrt, je potrebno malo več sile, da ga spravite v računalnik. Cable lock je jeklen zaskoček, ki popolnoma onemogoča, da bi bil kabel izpuljen. Če ga pa hočete izpuliti, morate najprej vnesti osebno kodo, nato pa odviti zatič. Vgrajena baterija se bo pri prvi uporabi popolnoma napolnila v 48 urah. Ko kabel vtaknemo v vtičnico, vnesemo največ 6-mestno kodo. Nameščenih ima namreč 6 gumbov in sicer številke od...

8 komentarjev