»

Firefox 16 umaknjen zaradi ranljivosti

vir: BBC
BBC - Le nekaj dni po izidu Firefoxa 16 ga je Mozilla zaradi varnostnih zadržkov umaknila s spleta. Razlog tiči v ranljivosti, ki zlonamernim spletnim stranem omogoča, da ugotovijo zgodovino uporabnikovih obiskov po spletu (URL-naslov in parametri, ki se posredujejo v isti vrstici). Luknjo so odkrili kmalu po izidu in Firefox hitro umaknili.

Popravek je že v izdelavi in naj bi bil na voljo danes ali najkasneje jutri zjutraj. Do takrat ostaja obvoz uporaba verzije Firefox 15.0.1, ki te luknje nima. Ker ima Firefox tudi možnost avtomatičnega nadgrajevanja verzij, se je marsikdo vprašal, ali se je Firefox samodejno nadgradil na inačico 16. Mozilla zatrjuje, da se to ni zgodilo, saj so hrošča še pravočasno ujeli. Se bodo pa verzije samodejne...

29 komentarjev

Firefox bo zaznaval nagib

Nagibanje vsebine brskalnika

vir: CNet
CNet - Prihajajoča posodobitev Firefoxa, različica 3.6, bo znala brati podatke iz vgrajenega akcelometra. Slednji so dandanes predvsem pogosti v mobilnih telefonih, najdejo pa se tudi v prenosnih računalnikih, saj je z njimi enostavno zaščititi trdi disk ob padcih prenosnikov. Firefox bo podatke uporabil na podoben način, kot se uporabljajo v mobilnih telefonih - za zaznavanje položaja naprave. Najbolj pogost način uporabe je za obračanje slike na zaslonu, pogoste pa so tudi igre, kjer se npr. kroglico upravlja z nagibanjem naprave. Prav to naj bi bil zaenkrat tudi namen implementacije v Firefoxu, saj bi to zaznavanje lahko razvijalcem prek novega APIja odprlo...

39 komentarjev

Razlog za vztrajanje pri Firefoxu 2.0

PC Pro - Čeprav je Mozilla izdala tretjo verzijo Firefox že pred več kot letom dni, natančneje lanskega junija, je znaten odstotek uporabnikov - približno 10 odstotek lisic - še vedno trmasto kljuboval prehodu in ostajal na Firefoxu 2. Maja so jih še enkrat poskusili prepričati, da vendarle stopijo v korak s časom s pozivnim oknom, ki jih je nagovarjalo k nadgradnji. Tiste, ki so zavrnili, pa je pričakal vprašalnik, kjer so lahko našteli vzroke za svojo odločitev. Rezultati so zelo zanimivi in človeški.

Največ...

45 komentarjev

Firefox prenesen milijardokrat

Milijarda

Ars Technica - Popularen brezplačen in odprtokoden brskalnik Firefox je včeraj dosegel pomemben mejnik, saj je bil s spleta prenesen že milijardokrat. Lanskega februarja so dosegli številko petsto milijonov, za podvojitev tega pa so torej potrebovali približno 17 mesecev. Pomembno vlogo pri pospešku je odigral izid Firefoxa 3.0 in kasneje Firefox 3.5, ko sta v prvem dnevu dostopnosti privabila osem oz. pet milijonov nalagalcev. Ti podatki skupaj z zadnjimi raziskavami trga, kjer ima Firefox 22,51-odstotni delež, kažejo na vedno večjo priljubljenost tega brskalnika, ki pridobiva predvsem na račun prebežnikov z IE-ja. Klik!

42 komentarjev

Firefox tretji najhitrejši brskalnik

Hitrost brskalnikov

vir: CNet
CNet - Predvčerajšnjim je izšla nova verzija Firefox, kar je seveda dovolj časa za prve teste. Ker se Mozilla hvali, da so izdelali neverjetno hiter brskalnik, je seveda prva stvar, ki nas zanima, kako hiter je v resnici. Rezultati kažejo, da precej. Različica 3.5 je v JavaScriptu dvakrat hitrejša od prejšnjega Firefoxa 3.0, v absolutni kategoriji pa zaseda dobro tretje mesto - takoj za Chromom in Safarijem 4. Klik!

Sicer pa si je nov brskalnik s spleta preneslo že 5 milijonov ljudi v dobrih 24 urah. Približno četrtina vseh prenosov odpade na ZDA, na drugem mestu so z 12 odstotki Nemci, sledijo pa Japonci s sedmimi. Verzija 3.0 je leta 2008 v prvih 24 urah dosegla 7,7 milijona prenosov, tako da nova različica nekoliko zaostaja.

Statistike...

35 komentarjev

Izšel Firefox 3.5

Mozilla.org - Uradno je izšel Firefox 3.5 v končni različici. Prenesete si ga lahko z uradne strani v mnogih jezikih, poslovenjeno izdajo pa tudi s slovenske Mozilla strani. Kot vedno je na voljo za Linux, OS X in Windows sisteme.

Nadgradnja vseh uporabnikov starejše verzije Firefoxa je priporočljiva, saj je nova različica mnogo hitrejša. Razvijalcem je uspelo pospešiti predvsem nalaganje strani z veliko JavaScripta (lep primer je recimo GMail), kot že povedano je tudi prvi brskalnik s podporo lokacijskim oznakam (geotagging), ki samodejno izpolnijo temu namenjene vnose na straneh (recimo država, mesto, itd.), obenem pa prihaja tudi z nativno podporo zvočnim in video posnetkom v obliki OGG in Vorbis formatov, ki sta del specifikacij HTML 5.

Ob tej priložnosti so se na CNET poigrali s starejšimi različicami Firefoxa (0.8, 1.0, 2.0 ter 3.5 RC3), kjer so primerjali izglede posameznih verzij na Linux, OS X in Windows operacijskih sistemih. Omeniti velja še, da je z najavo Googlovega Native...

173 komentarjev

Firefox 3 je najbolj razširjen brskalnik v Evropi

Internet Explorer 7 je za vedno izgubil primat v Evropi

vir: Reuters
Reuters - Firefox 3 je v 13. tednu letošnjega leta z dobrimi 35 odstotki trga postal najbolj priljubljen brskalnik v Evropi. In to ni prvoaprilska šala! Kot ugotavlja StatCounter, ki spremlja več kot 3 milijone spletnih strani, je Internet Explorer po mnogih letih izgubil primat in pristal pri 34 odstotkih in pol. Natančnega števila let diktature Microsoftovega brskalnika do konca redakcije nismo uspeli izbrskati, je pa številka grozno visoka.

Zamenjavo vodstva smo sicer pričakovali nekaj tednov pozneje, a se je zaradi prihoda Internet Explorerja 8 delež njegovega predhodnika v zadnjem tednu zmanjšal nekoliko bolj občutno. Tak trend je pričakovati vsaj še nekaj mesecev, zato je Internet Explorer 7 prvo mesto skoraj zagotovo izgubil za vedno.

Ker ima Firefox...

43 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev

Kalvarije okrog plačljivih iskalnikov

CNN - AltaVista, LookSmart in AOL Search so le trije izmed številnih iskalnikov, katerim ne gre najbolj zaupati, saj so podlegli najnovejšemu trendu - plačaj in bolje boš iskan. Da ne bo kdo narobe razumel, tukaj gre predvsem za to, da iskalniki proti plačilu (da, $$$ [:\\] ) postavljajo stran na višje mesto. Sodeč po izjavah na CNN je ta sistem naletel na velika nasprotovanja, saj številni poudarjajo, da je vse skupaj namenjeno samo zavajanju končnih uporabnikov. In glede na to, da zadnje raziskave pokažejo, da se kar 60 % uporabnikom ne sanja, da številnim iskalnikom ne gre več zaupati, bi se kar strinja s prejšnjo trditvijo. Ne dovolite se zavesti. Uporabljajte Google, razen če tudi ta ni že podlegel najnovejšim "trendom iskanja" [:(].

0 komentarjev