»

Izšel LiVES 1.0.0

LiVES v akciji.

Slo-Tech - Prejšnji teden je po sedmih letih razvoja izšel LiVES 1.0.0. Gre za odprtokodni urejevalnik videa, ki omogoča tudi VJ-ing oziroma izdelavo in miksanje videa v realnem času.



Program je na voljo v okolju Linux, BSD, openMosix in Mac. Uporabniki okolja Windows lahko uporabijo dyne:bolic živi CD, za Ubuntu pa so na voljo že pripravljeni namestitveni programski paketi.

Mimogrede, za osnovno urejanje je v Linuxu na voljo program Kino, ki omogoča tako zajem videa iz digitalne kamere, kot tudi osnovno rezanje in lepljenje ter uporabo efektov pri prehodih. Zahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo po Kdenlive ali Cinelerri. Poskrbljeno je tudi za vse, ji želijo izdelati video DVD (tim. DVD...

19 komentarjev

Izšel VLC 1.0.0

Slo-Tech - Po dolgih letih razvoja je danes končno izšla 1.0.0. različica programa VLC (VideoLAN Client). VLC je odprtokodni predvajalnik multimedijskih datotek, ki poleg predvajanja različnih formatov datotek omogoča tudi oddajanje preko omrežja (ang. streaming) ter snemanje na disk. Nova različica podpira številne kodeke (tudi HD codeke, vključno z Blu-Ray, Real Video 3.0 in 4.0) ter številne datotečne formate.

Program je brezplačno na voljo za okolja Linux, Windows, Mac OS X, BeOS, Syllable, BSD, MorphOS, Solaris in Zaurus. Zagnati ga je mogoče tudi iz USB ključka (kot mobilno aplikacijo).

VLC je odličen odprtokodni izdelek, ki pravzaprav nima resne konkurence, zato ga lahko le priporočamo.

116 komentarjev

HAIP: EffecTV

Slo-Tech - V četrtek 19.10 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predstavitev projekta EffecTV. Predstavitev poteka v okviru širšega festivala HAIP.

EffecTV je video efektor v realnem času, ki omogoča gledanje televizije ali videa, spremenjenega z neverjetnimi efekti. Tako npr. efekt SloFastTV predvaja trenutni video signal v obratni smeri z nekonstantno hitrostjo: ko je medponilnik prazen se video predvaja s polovično hitrostjo, ko je medpomnilnik poln pa se predvaja z dvakratno hitrostjo dokler ne ponovno ujame prenosa v živo. To povzroči zastoj trenutne slike od nič do polovice sekunde. Premiki s konstantno hitrostjo tako najprej izgledajo počasni, potem pa zelo hitri.

Kentaro Fukuchi je asistent na...

8 komentarjev

Izšla je Cinelerra 2.0

Slashdot - Ena najboljših aplikacij za urejanje videa v Linuxu je dosegla naslednjo stopnjo v razvoju. Izšla je namreč različica Cinelerra 2.0.

Med novosti, ki jih prinaša, sodi tudi zmožnost kodiranja videa v H.264 in MPEG-4 brez plačila Quicktime pro licence s pomočjo Quicktime4linux. Nova različica omogoča tudi neposreden uvoz MPEG in IFO datotek.

Več o Cinelerri si lahko preberete na strani projekta Heroine Virtual Ltd., ki uporabnikom prinaša orodja za popolno urejanje videa.

13 komentarjev

POT: Audacity

Slo-Tech - Tokrat v Pipinem odprtem terminu 19. aprila ob 19.00 gostimo Barbaro iz Linza, ki bo predstavljala program za avdio montažo Audacity.

Gre za odprtokodni program, ki teče tako v sistemu Linux kot Windows in tudi Mac OSX: Audacity je prost odprtokodni urejevalnik zvoka za snemanje, urejanje in generiranje zvoka. Skozi leta se je iz malega programa za preprosto rezanje prelevil v uporabno orodje za obdelavo zvoka na radijskih postajah. Omogoča uporabo večih stez - podlaganje govora z glasbo in podobno. Kot prost program je izdan pod licenco GPL (splošna javna licenca). Je brezplačen in hkrati svoboden, saj lahko gledate in spreminjate njegovo izvorno kodo....

20 komentarjev

Šifriraj, potrdi, zanikaj - nov protokol za varno uporabo sistemov za trenutno sporočanje

Slashdot - Znana berkleyska kriptologa Borisov in Goldberg sta pred kratkim razvila odprtokodni in brezplačni programski vtičnik za Gaim Off the Record Messaging.

Gaim je programček (na voljo je za Windows in Linux okolje), ki združuje različne kliente za trenutno sporočanje. Tako lahko uporabniki MSN Messengerja, ICQ-ja in še mnogih drugih IM sistemov namesto množice programov uporabljate samo enega, Gaim, ki omogoča povezovanje v vsa ta omrežja hkrati.

Off the Record Messaging pa ponuja še dodatno novost. Gre namreč za programski vtičnik (plug-in), ki omogoča šifrirano izmenjavo sporočil preko kateregakoli IM protokola, ki ga podpira Gaim (seveda mora imeti uporabnik na drugi strani nameščen enak vtičnik).
Poleg šifriranja sporočil pa omogoča tudi avtentikacijo, ki pa je mogoča samo ko je sporočilo poslano, kasneje pa ne več. Novost protokola, ki sta ga razvila je torej, da omogoča tudi zanikanje vsebine sporočila, potem, ko je bilo sporočilo uspešno poslano, oziroma tudi v primeru, če...

31 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0r3

OSNews - V času pričakovanja nove stabilne različice Sarge je izšla prenovljena izvedba sedanje stabilne različice distribucije Debian, ki je znana tudi pod imenom Woody. Že tretja izvedba Debiana 3.0 odpravlja varnostne pomanjkljivosti in tudi nekatere kritične napake. Če ste sistem nadgrajevali preko security.debian.org, ne boste občutili večje razlike. Za stabilne različice Debiana je značilno, da vsebujejo starejšo programsko opremo, ki je dobro preskušena in nadvse primerna za strežnike.

Demonstracija stabilnosti: KDE 2.2.2, Mozilla 1.0.0, Evolution 1.0.5, Gimp 1.2.3 ...

In še zanimiva pot do nameščenega Debiana.

9 komentarjev

Konec Motherboard Monitorja

MBM -

Alex Van Kaam, avtor vsem znanega odličnega programa za merjenje in opazovanje napetosti, temperatur in podobnih podatkov z osnovne plošče, se je odločil temu programu storiti konec. Prva verzija programa je izšla januarja 1998, sedaj pa se po sedmih letih razvoja program z različico 5.3.7.0 ukinja.

Avtor pravi, da so glavni razlogi za tako drastično odločitev sama industrija, ki je nerada dajala informacije o novih ploščah, pomanjkanje časa in navsezadnje tudi pomanjkanje motivacije, ki splahni po sedmih letih. Kljub ustavitvi razvoja, pa Alex Van Kaam pravi, da izvorne kode žal ne bo mogoče dobiti, ker bi s tem kršil preveč pogodb o varovanju podatkov (NDA). Program zaenkrat še ostaja na več mednarodnih strežnikih, tako da si ga prenesite, dokler še lahko.

Slava mu!

26 komentarjev

Slotech z bicikli na Mariborsko Pohorje!

Slo-Tech - Peklenska vročina še kar ne poneha, minister But bo septembra delil koruzo, Hrvati pa grozijo z uvedbo ekonomske cone na Jadranu. A mi se ne damo!

Da pa ne boste samo strmeli v ekrane med preizkušanjem najnovejše različice Slotech Linuxa, vas vabimo, da se nam zopet pridružite na kolesarskem izletu -- Slotech z bicikli čez drn in strn. V soboto, 30. avgusta, se bomo podili po Mariborskem Pohorju!
Za vse nejeverne Tomaže je na voljo tudi kratek (6 MB) filmček s povzetki ljubljanske ture in napovedjo mariborskega dogodka.

Vse dodatne informacije in obvestila obodo objavljena v

7 komentarjev

Ocene svežih Linux distribucij

OSNews - Na spletnih straneh OSNews so se pojavile prve ocene novih distrbucij Linuxa, ki smo jih pred dnevi omenjali tudi na Slo-Techu. Ogledali so si Yellow Dog Linux 3.0, priljubljeno distribucijo za Applovo arhitekturo, Ark Linux 1.0-0.alpha6.0, ki bo v prihodnosti morda ena priljubljenejših distribucij za domačo rabo in Mandrake Linux 9.1, ki uradno sploh še ni obljavljen. Obilo prijetnega branja!

0 komentarjev