»

Microsoft po novem ne mara DRM-ja

The inquirer - Na Inquirerju so objavili zanimivo novico, v kateri pravijo, da Microsoft svojega prihajajočega MP3 predvajalnika, naslednika Zune-a, ne bo iznakazil s sistemom za digitalno obvladovanje avtorskih pravic. Dodajajo še, da so potezo pripravljali že dolgo, saj se zavedajo potreb kupcev in poskušajo doseči dogovore z založbami, po mnenju piscev izvirne novice pa vse skupaj smrdi po ponavljanju za Apple-om, ki je v navezi z založbo EMI (glej povezane novice) pred nekaj dnevi storil podobno potezo. Sam ne nameravam obsojati nikogar, saj je zadeva v končni fazi lahko le pozitivna za nas, kupce.

1 komentar

Microsoft in AOL z roko v roki

News.com - Microsoft in AOL Time Warner sta sklenila dogovor, po katerem bo prvi drugemu plačal 750 milijonov USD v zameno za umik tožbe, ki jo je januarja 2002 proti Microsoftu vložil Netscape Communications, podjetje v popolni lasti družbe AOL. Dogovor pa se ne omejuje zgolj na omenjeno tožbo, saj med drugim podjetju AOL omogoča sedem let veljavno licenco za uporabo Internet Explorerja in dolgoročno uporabo Windows Media Playerja. Glede na to, da ima AOL po svetu okoli 32 milijonov naročnikov, si je Microsoft ponovno zagotovil velik kos pogače na trgu brskalnikov in multimedije.

Očitno je vojna brskalnikov za nami. Toda, saj veste, prvi svetovni vojni je sledila druga. Mozilla, Netscape, Opera, Safari, Konqueror, Galeon in drugi počasi, toda vztrajno sklepajo zavezniško koalicijo proti Internet Explorerju.

11 komentarjev

Kvantiteta

X-Bit Labs - The Inquirer se je dokopal do informacij o tem, koliko matičnih plošč je 8 največjih tajvanskih proizvajalcev izdelalo.
  • ASUS=6.76 miljonov
  • Elitegroup=6.72 miljonov
  • MSI=4.91 miljonov
  • Gigabyte=4.625 miljonov
  • ABIT=1.265 miljonov
  • DFI=1.027 miljonov
  • Chaintech=0.793 miljonov
  • BIOSTAR=0.557 miljonov
Kot vidite je razlika med ASUS-om in Elitegroup-om minimalna. Ti dve podjetji se bosta v prihodnosti še zelo borili za prevlado na tržišču. Enako minimalna razlika je med zdej že večnima tekmecema MSI in Gigabyte, katerih boj za tretje mesto je postal že konstanta. Prihonji meseci bodo odličilni, saj se bodo podjetja lahko izkazala (ali pa popolnoma pogorela) z izdelavo matičnih plošč na Brookdale in VIA P4X266 čipovjih. Tisti, ki bodo trenutek ugodno izkoristili in naredili dobre matične plošče, ki bodo kupcu všeč, se jim obeta svetla prihodnost. No ja, vsaj do naslednjega čipovja.

0 komentarjev

Microsoft in AOL spet za pogajalsko mizo

Slo-Tech - O prvih pogovorih teh dveh gigantov je poročal že minmax, toda zadeve so se nekje vmes še dodatno zapletle. Kot poroča CNet, sta velikana vmes prekinila pregovore, sedaj pa so spet za pogajalsko mizo. Dve podjetji, ki se borita za prevlado na internetu namreč poskušata doseči dogovor o skupnem sodelovanju, toda interesi so pač preveč podobni, da bi lahek dogovor bil mogoč. Še vedno je namreč v sporu veliko stvari, od RealPlayer vs MediaPlayer zadeve do instant messaginga. Me prav zanima, kako se bo vse skupaj razvilo. Thnx Matej.

0 komentarjev

Bakreno ohišje in P4

Akiba - Hehe, AKIBA nam spet prinaša malo azijske eksotike. Že pred nekaj časa so kazali slike popolnoma bakrenega ohišja, sedaj pa se je zadeva pri njih dejansko začela prodajati. V to zanimivo ohišje vgrajujejo P4 sisteme, moram pa priznati, da zadeva izgleda precej bolje, kot na prvih slikah. V prvih debatah smo se spraševali, kako je ohišje iz bakra sploh lahko dovolj trdno za podpiranje celotnega sistema. Odgovor je preprost: ogrodje je iz aluminija. Kakšna je dejanska prednost bakra (razen cool izgleda do začetka oksidiranja...) mi sicer ni jasno, toda zadeva ni zato nič manj zanimiva. Več tukaj!

vir: Akiba

3 komentarji