»

KDE dosegel milijon prispevkov programske kode

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je projekt KDE oznanil, da so dosegli milijonti prispevek kode.

KDE, je napredno in zmogljivo odprtokodno namizno okolje v katerega je svojo kodo prispevalo na tisoče prostovoljcev. Zanimiva je tudi rast prispevkov programske kode. Januarja 2006 je bilo v KDE prispevanih 500.000 kosov kode, decembra 2007 750.000, ta mesec pa je število prispevkov doseglo (in preseglo) milijon.

Podatki kažejo, da je KDE zdrav projekt, odprtokodni model razvoja pa deluje. Pri KDE tudi napovedujejo, da bodo za "zbiranje" kode v prihodnosti namesto Subversion pričeli uporabljati Git.

101 komentar

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Namizje v KDE 4.1

vir: KDE
KDE - Skupnost razvijalcev pri prostem in odprto-kodnem projektu KDE je izdala težko pričakovano različico KDE 4.1. V tej različici se je med drugim vrnil paket programov za upravljanje z zasebnimi podatki KDE PIM, namizna lupina Plazma je doživela ogromno izboljšav, dodanih pa je bilo tudi precej novih programov in funkcij za obstoječe programe. Namizno okolje in programi so v precejšnji meri prevedeni tudi v slovenščino. KDE 4.1 je druga izdaja namizja in programov iz serije KDE 4 in je prva, ki je namenjena tudi zgodnjim uporabnikom (early adopters) in ne samo razvijalcem.

Poleg vrnitve paketa programov KDE PIM za upravljanje z zasebnimi podatki (e-pošta, organizator, bralnik virov RSS,...

46 komentarjev

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Slo-Tech - V torek, 14. 11 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin kjer bo Andrej Vernekar predaval o prihajajočem KDE4.

V zadnjih mesecih je nastal vtis, da projekt KDE napreduje počasneje kot konkurenčni GNOME, saj je ta objavil več novih različic. V resnici pa je to le zatišje pred novo generacijo KDE 4.0, katere razvoj poteka že več kot eno leto. Šlo bo za velik preskok, kakršnega ni bilo že od KDE 1.0 dalje. Kaj nam bo torej prinesla nova generacija namiznega okolja? Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista in MacOS X 10.5? V tem predavanju bodo predstavljene nove tehnologije, ki so že v kodi KDE 4, in tudi nekaj tehnologij, ki šele prihajajo. Izognili pa se ne bomo niti spremembam v izgledu okolja, ki običajno sledijo novim generacijam okolja KDE.

Predaval nam bo Andrej Vernekar, vodja skupine za slovenjenje KDE v okviru društva Lugos.

31 komentarjev

KDE je star 7 let

PC Linux Online - 14. oktobra je minilo 7 let odkar je Matthias Ettrich objavil članek, v katerem je predstavil projekt, ki naj bi se ukvarjal z razvojem grafičnega namiznega okolja za operacijski sistem Linux. Sprva se je projekt imenoval Kool Desktop Environment, a se je kmalu preimenoval v K Desktop Environmet (Namizno okolje K), ki mu po domače rečemo kar KDE. Projekt je hitro zorel in danes je KDE najbolj razširjeno namizno okolje za Linux, deluje pa tudi na drugih sistemih. Nekaj tednov pred izidom različice 3.2 KDE obsega že 4,5 milijona vrstic izvorne kode. Vse najboljše!

5 komentarjev

IIS Lock down tool

Slo-Tech - Žiga nadaljuje tradicijo :) ... :

MS je izdal orodje za IIS 4.0 in 5.0, ki administratorju omogoča lažje upravljanje z nekaterimi varnostnimi nastavitvami, kot npr. onemogočanje strani asp, anonimnih prijav itd. Orodje ponuja dva načina dela: hitrega in naprednega. V prvem samo določi nastavitve za kar najvišji nivo varnosti, v naprednem pa ima aministrator možnost natančnejšega določanja varnostnih postavk. Programček sem preizkusil ter sem kot še neizkušeni spletni administrator več kot zadovoljen, podobno pa menijo tudi na ZDNet-u. Orodje naj bi prav tako naredilo strežnik imun na napade virusov kot npr. Code Red brez posebnih popravkov (čeprav njih namestitev še vedno priporoča). Pred namestitvijo priporočam ogled Microsoftove strani. Download tukaj.
Pa še nekaj: avtor novice nam je poslal tudi dve sliki iz opisanega programa, ki pa sta na žalost preveliki, da bi ju "prilepil" zraven novice, zato vam podajam linka, ki vodita v moj FTP predal, kjer imam spravljene slike -

0 komentarjev