»

Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0

Slo-Tech - Izšla je nova velika verzija priljubljenega orodja za virtualizacijo v okoljih Windows, MacOS, Linux in Solaris, tj. Oracle VirtualBox. Glavna novost je možnost izvoza virtualnih strojev neposredno v oblak Oracle Cloud, najprej pa bomo gotovo opazili prenovljen grafični vmesnik. Ta je preglednejši in zahteva manj kopánja po menijih, da bi našli ustrezne nastavitve. Ukinili so tudi podporo za 32-bitne gostitelje.

Poglejmo torej pobliže možnost izvoza virtualnih strojev. Kdor ima svoj račun pri Oracle Cloud Infrastructure, ga lahko doda v VirtualBox in uporabi funkcijo neposrednega izvoza. Resnici na ljubo je uporabnikov Oraclove oblačne infrastrukture...

57 komentarjev

Izšel VirtualBox 4.0

Slo-Tech - Poldrugo leto po izidu zadnje večje različice je izšla nova verzija virtualizacijskega programa VirtualBox. Program je namenjen poganjanju virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. Podpira tako 32-bitne kot tudi 64-bitne operacijske sisteme v vseh kombinacijah, torej kot gostiteljski ali gostujoči sistem.

Novosti v četrti inkarnaciji so reorganizacija v osnovni in razširjeni paket (pred tem sta bili na voljo odprtokodna in zaprtokodna različica, pri čemer je slednja podpirala več emulirane strojne opreme), predelava grafičnega vmesnika, ki se odslej imenuje VirtualBox Manager, podpora več kot 2,0 GB pomnilnika na 32-bitnih sistemih,...

50 komentarjev

Cyanogen ostaja

Cyanogen omogoča tudi efekte prosojnosti

vir: engadget
engadget - Prihodnost se je za Cyanogen, modificiran ROM za naprave, ki uporabljajo Android, zdela temna le za kratek čas. Googlu ni bilo všeč, da uporabniki skupaj s Cyanogenom dobijo tudi njegove zaprte aplikacije, ki na mobilnih telefonih omogočajo uporabo GMaila, YouTubea, Google Maps in podobnih Googlovih storitev. Zanimivo je, da vse ostale modifikacije, za katere bi predvidevale, da bodo predmet...

7 komentarjev

Izšla razvojna različica LiveAndroida za PC-je

LiveAndroid

Slo-Tech - Na spletni strani code.google.com se je pojavila ISO slika operacijskega sistema LiveAndroid.


ISO sliko je mogoče zagnati v virtualnem stroju (npr. VirtualBox) oziroma zapeči na računalnik in iz CD-ja zagnati LiveAndroid operacijski sistem ter si ogledati kako bo izgledal Android na vašem mobilnem telefonu. Gre za razvojno različico (.02) Googlovega operacijskega sistema za mobilne telefone, ki temelji na Linuxu.



Žal iz računalnika še ni mogoče klicati...

18 komentarjev

Acer za netbooke ne bo uporabil Androida

bit-tech.net - Nekaj dni nazaj je iz Acerja prišla novica, da preizkušajo in ocenjujejo Android, na Linuxu temelječ operacijski sistem za mobilne telefone, za uporabo na netbookih. Podobno razmišlja tudi HP, Android pa se je že izkazal za delujočega na EeePCju.

A vsem aktivnostim in zelo optimističnim napovedim na tem področju navkljub je sveža novica, da je Acer zavrnil možnost uporabe Androida. Po njihovih besedah naj bi netbooki omogočali (po)polno uporabo interneta, Androida pa enostavno ni mogoče predelati do uporabnosti v doglednem času, da bi te cilje izpolnjeval. Ker je veliko bolj primeren za komunikacije kot računalništvo, pri Acerju tam tudi ostaja, saj še vedno razvijajo pametni mobilnik, na katerem bo tekel prav Android.

Ima Linux, z očitno velikim odstotkom Oken na netbookih, sploh še kakršnokoli možnost na tem trgu?

144 komentarjev

Izšel VirtualBox 1.6.4

Slo-Tech - Po tem, ko je SUN na začetku leta kupil nemško podjetje innotek, ki je proizvajalo program za virtualizacijo VirtualBox, so se številni odprtokodni ljubitelji virtualizacije spraševali kako se bo VirtualBox razvijal naprej ter ali bo še vedno odprtokoden in brezplačen.

SUN se odprtokodni skupnosti ni izneveril in prvo večjo izdajo smo dočakali maja, VirtualBox pa so ponudili tudi za okolje Mac in Solaris (poleg okolja Linux in Windows). Pred kratkim je izšla že različica 1.6.4, za prenos pa je na voljo preko SUN-ove spletne strani pod imenom Sun xVM VirtualBox 1.6.

Več informacij o VirtualBoxu si lahko preberete na njegovem blogu, prenos je na voljo za vse glavne Linux distribucije ter še vedno pod PUEL (Personal Use and Evaluation License) licenco.

56 komentarjev

Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike

vir: ZDNet
ZDNet - Industrijski konzorcij LiMo bo na konferenci CTIA (1.-3. april) predstavil Linux operacijski sistem za mobilne telefone in dlančnike: LiMo Platform Release 1. Različica naj bi precej zaostajala za ostalimi sistemi, kot so Symbian, Windows Mobile, BlackBerry in tistim na iPhoneu, a bo hkrati tekmovala z Googleovim Androidom, ki ga razvija Open Handset Alliance.

ZDNet piše, da je LiMo korak v pravo smer, saj naj bi razvijalci že dolgo čakali na Linux operacijski sistem z enotno sredico, ki ga bo lažje prilagajati lastnim razvojnim usmeritvam.
Linux operacijske sisteme za mobilne telefone razvijajo tudi druge organizacije in podjetja: LiPS Forum (standardi), Gnome Mobile, Moblin.org ter

29 komentarjev

Napadi iz virtualnih strojev

Heise - Pri varnostnih analizah se pri zaganjanju potencialno ne-varne kode pogosto uporabljajo virtualni stroji. Virtualni stroji naj bi predstavljali varno okolje. A to drži le toliko časa, dokler zlonamerni programi ne znajo pobegniti na gostiteljski stroj.

Peter Ferrie iz Symantec Advanced Threat Research je v članku Attacks on Virtual Machine Emulators opisuje znane napade na virtualne stroje VMware in VirtualPC ter emulatorje Bochs, Hydra, QEMU in Xen.

Članek vsebuje tudi konkretno programsko kodo s katero je mogoče zaznati programje za virtualizacijo in emulacijo.

22 komentarjev

Smrt za pasje ovratnice

engadget - Pri PetsMobility bodo v začetku naslednjega leta na tržišče lansirali vodoodporni GPS z mobilnim telefonom namenjen živalim. Naprava z imenom PetCell omogoča več različnih funkcij: lociranje geografske pozicije, postavitev elektronske ograje, najditelju omogoča klic na vaš mobilni telefon itd. Seveda se s svojim ljubljenčkom lahko pogovarjate tudi na daljavo.

Za našo lokalno uporabo morda malce pretirano, a zna biti nadvse priročno za lastnike večjih rančev. Vprašljiva je tudi energetska potratnost oz. avtonomija, tako da verjetno, na vrat na nos, ni smiselno menjati "kravjih zvoncev" domači čredi. Bi bil pa verjetno smiseln razvoj tudi v to bolj masovno področje.

Prva podjetja se pa že pripravljajo na lansiranje storitve PetFinder.

20 komentarjev

Napišite odprtokoden program in zaslužite 4500 $

Google - Google je včeraj oznanil novo storritev, imenovano "Summer of code". Njen namen je pritegniti študente, da bi napisali kakšen uporaben odprtokoden program ali pomagali obstoječim sodelujočim projektom (Apache, Ubuntu, Mono, Gnome, Wine, SVN). Konec prijav je 14. 6. 2005. Takrat dobite 500$ in imate čas do konca avgusta napisati program. In ko ga pregledajo dobite še 4000$. Sodelujoče organizacije:

The Python Software Foundation
The Perl Foundation
The Apache Software Foundation
Ubuntu Linux
The Mono Project
The Gnome Foundation
The Wine Project
The Subversion Project
Google

Več
Prijava!

67 komentarjev