»

Konec aprila dokončno slovo storitve Google Video

Slashdot - Google je leta 2009 pošteno okrnil svojo storitev Google Video, saj je po nakupu YouTuba postala nepotrebna. Ukinili so možnost nalaganja novih videoposnetkov, tako da je stran obstala kot katalog že vnesenih. Te dni so v Googlu napovedali, da Google Video ne bo več niti to. Google Video bo preprosto umrl.

Od 29. aprila letos si ne bo več mogoče ogledati oziroma predvajati videoposnetkov, ki gostujejo na Google Video. Uporabniki so zato dobili možnost, da si v formatu FLV (Flash Video Format) svoje posnetkov prenesejo na disk z dodano možnost Prenesi. Ta možnost bo delovala do 13. maja 2011, ko bo Google Video onemogočil prenos in predvajanje vsebine na svojih strežnikih. Na internetu so se ljudje že organizirali v iniciativo, ki poizkuša arhivirati celoten Google Video, preden ga Google zapre.

5 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev

Google predstavlja Goggles za Android, blokira Navigation izven ZDA

engadget - Google je znan po revolucionarnih izdelkih oz. revolucionarnih spremembah pri ponujanju že obstoječih stvari (Wave, GMail s takrat nepredstavljivim gigabajtom prostora). Google Goggles torej zgolj sledi ustaljenim tirnicam pri Googlu. Aplikacija za telefone z Androidom, ki je zaenkrat na voljo le za ameriški trg, omogoča iskanje informacij s pomočjo slik. Kot primer pri Googlu navajajo sliko knjige, med rezultati pa se npr. znajdejo povezave na spletne trgovine, kjer knjigo prodajajo, in recenzije knjige. Skenirati je mogoče tudi vizitke, kjer Goggles omogoča neposredno kontaktiranje (npr. s klicem) oz. shranjevanje kontakta v imenik. Goggles pomaga tudi pri zbiranju informacij za slavne slike (ime in avtor slike, tehnika, itd.) in...

22 komentarjev

Google image search s filtrom avtorskih pravic

vir: CNet
CNet - Googlovo iskanje slik je precej uporabno orodje če... iščete slike. A do sedaj je bila težava, da marsikatera slika ni bila namenjena kasnejši uporabi oz. se je to delalo protizakonito, brez vednosti kateregakoli od uporabnikov. Pri Googlu so se zato odločili vgraditi dodatno opcijo, pri kateri lahko uporabniki izberejo, kakšno politiko uporabe uporablja slika. Opcija se nahaja v naprednem iskanju slik, poleg velikosti, vsebine, tipa datoteke in iskanja po domeni, poleg opcije, da ne pregleduje tipa licence pa ima še 4 opcije, licencirano za vnovično uporabo, za komercialno rabo ter opciji za vnovično in komercialno rabo s spreminjanjem vsebine slike.

Ker Google prej ni imel informacij o avtorskih pravicah oz. filtriranja po njih, so se nekateri uporabniki odločili...

4 komentarji

Google predstavil sodelujoče pri Chrome OS, ušle prve slike bete

vir: engadget
engadget - Čeprav je do izida Chrome OS še vsaj eno leto (izide v drugi polovici leta 2010), to ni ustavilo Googla pri poimenovanju prvih družb, ki sodelujejo oz. pomagajo pri projektu. Vključeni so proizvajalci računalnikov, procesorjev in programske opreme. Slednji je sicer le en, Adobe, a to pomeni, da je podpora za Flash praktično zagotovljena. Med proizvajalci čipov so Freescale, Qualcomm in Texas Instruments, ki jim je skupna proizvodnja procesorjev, ki temeljijo na arhitekturi ARM. Tukaj se seveda najbolj pogreša Intel, a z razširjenostjo sistemov z Atom procesorji in dobro podporo x86 arhitekturi Linuxa to verjetno ni težava.

Med proizvajalci računalnikov bodo na pomoč priskočili HP, Acer, Asus in...

332 komentarjev

Google namerava izdati lasten operacijski sistem

Sundar Pichai, podpredsednik razvoja produktov med najavo Chrome OS

vir: New York Times
New York Times - Google, za katerega se je dolgo govorilo, da bo izdal lasten operacijski sistem, je danes tudi uradno objavil takšno vest. Nič kaj presenetljivo bo operacijski sistem temeljil izključno na brskalniku Chrome, tako da bo vsaj na začetku Chrome OS primarno namenjen netbook-om, si pa kasneje obetajo razširitev tudi na preostali trg. Google bi naj delal skupaj z več OEM partnerji, tako da naj bi prve netbook-e z Chrome OS ugledali že v drugi polovici leta...

97 komentarjev

Google Earth uporaben za tatove krapov

TG Daily - Domišljija nepridipravov ne pozna meja, nove tehnologije pa jim še razpnejo krila. Angleška policija svari pred novo modo tatvin, kjer si tatovi pomagajo z Google Earthom. To pot so na udaru -- ribe. Res je, prebivalci so prijavili že dvanajst primerov, ko so zlikovci ukradli ogromne krape, vredne več sto funtov. Nekemu moškemu so zmanjkali štirje krapi in drage vodne lilije, drugemu pa trinajst krapov in oprema za filtriranje vode v ribniku. Policija pojasnjuje, da si lopovi prek Google Earth ogledajo, katere hiše imajo velike ribnike na svojih vrtovih, in jih kasneje napadajo. Google odvrača, da nepridipravi prav tako uporabljajo zemljevide, telefone in avtomobile, a nihče ne krivi teh tehnologij za zločine. Enako bi moralo biti z njihovimi satelitskimi posnetki. Na začetku letošnjega leta so nekega Britanca obsodili na osemmesečno zaporno kazen, ker je s pomočjo Google Eartha z zgodovinskih stavb ukradel za več kot sto tisoč funtov svinca.

V Ambrusu že nalagajo Google Earth.

34 komentarjev

Piratska stranka bo ropala po Evropi

The Register - Švedska piratska stranka ne zastopa nelegalnega kopiranja datotek, se pa med drugim bori proti okostenelemu pogledu megakorporacij na avtorske pravice. Svoje predstavnike namerava do leta 2009 razširiti po vseh evropskih državah in mešati štrene drugim političnim opcijam kot libertarna stranka, saj imajo dejansko pripravljen celoten politični program -- legalizirana izmenjava datotek je zgolj ena od stvari, za katere se borijo. Menijo, da so DRM tehnologije le metoda velikih založb, s katero se skušajo izogniti bolj svobodnjaškim državnim zakonom, po lastnih besedah pa so s svojim gibanjem dosegli že precej uspeha. Sedeži v parlamentu so sicer še cilj za prihodnost, jim je pa uspelo spremeniti mnenje drugih politikov o omenjeni, trenutno aktualni tematiki, piše Register.

9 komentarjev