»

Na Facebooku še vedno dostopne pred štirimi leti izbrisane fotografije

Ars Technica - Ponovno se dokazuje, da je potrebno biti pri objavljanju podatkov na internetu sila pazljiv, saj internet ne pozablja. Prav tako pa ne pozablja niti Facebook, četudi to od njega izrecno zahtevamo. Leta 2009 smo pisali o slikah, ki jih uporabnik izbriše s Facebooka, a so po poldrugem letu s poznavanjem neposrednega naslova še vedno dostopne. Leta 2012 se ni spremenilo nič, ugotavlja Ars Technica. Facebook se že tri leta ukvarja s problemom sprotnega in pravočasnega brisanja slik, a rešitve še vedno ni.

Facebookov predstavnik za stike z javnostmi Frederic Wolens je v petek v...

29 komentarjev

News Corp z veliko izgubo prodaja MySpace

Yahoo News - Večkrat smo že pisali o težavah MySpacea, ki se ne more izviti iz prijema upadanja obiska in oglaševalskega denarja, zaradi česar so odpustili že polovico zaposlenih. Lastnik News Corporation je za MySpace leta 2005 odštel 580 milijonov dolarjev, sedaj pa ne morejo najti kupca niti za drobec te vsote. To ni presenetljivo, saj je Facebook prehitel MySpace v velikem slogu, in mu odžrl spletni čas, uporabnike in oglaševalce.

Trenutno se v News Corp trudijo poiskati snubce po 100 milijonov dolarjev, saj se je šele pri tej ceni pokazalo zanimanje za stran. Interes za prevzem so pokazali skladi THL Partners, Redscout Ventures in Criterion Capital, kitajski internetni holding Tencent in prvotni soustanovitelj MySpacea Chris De Wolfe. Kaj bi kdo izmed potencialnih kupcev storil s stranjo po prevzemu, še ni jasno. DeWolfe in nekdanja uprava, ki so odšli leta 2009, imajo gotovo svoj načrt. Tencent ima že v...

4 komentarji

MySpace v težavah

Mashable - Socialno omrežje MySpace je v finančnih škripcih, zato razmišljajo o odpuščanjih in prodaji podjetja. Da bi se izognili najhujšemu, bodo verjetno odpustili polovico izmed svojih 1100 zaposlenih. Uradnih izjav o tem še ni, a slabo znamenje je že prisilni kolektivni dopust celoten zadnji teden decembra. Lastnik News Corporation razmišlja tudi o prodaji MySpacea.

Oktobra se je MySpace poizkušal vrniti na pota stare slave s temeljito prenovo strani in novim modelom, a jim ni najbolje uspelo. Tudi program Hijack, ki je omogočal aktivno sodelovanje zvezdnikov, ni pretirano pomagal. Pretekli mesec so celo omogočili prijavo v profil iz...

5 komentarjev

Facebook hrani izbrisane slike več kot poldrugo leto

Davno izbrisana slika, dosegljiva na: http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v10/158/75/13703945/n13703945_30332935_716.jpg

vir: Ars Technica
Ars Technica - Lani so na Ars Technici izvedli eksperiment, v katerem so raziskovali, kako dolgo izbrisane slike vztrajajo na družabnih omrežjih, kot je na primer Facebook. Takrat so ugotovili, da sta najbolj vestna Flickr in Twitter, ki sliko javnosti izbrišeta takoj in onemogočita tudi direktno povezavo nanjo, medtem ko sta Facebook in MySpace precej bolj površna. Če imate neposredni naslov slike, lahko do nje dostopate še precej časa po izbrisu. Facebook je dejal, da slike ostanejo v obliki varnostnih kopij na strežnikih še nekaj časa, medtem ko naj bi bile neposredno s spleta z direktno povezavo nedosegljive takoj (kar se je izkazalo za laž).

Leto je naokoli, a izbrisane fotografije še vedno niso...

51 komentarjev

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti...

38 komentarjev

MySpace prodaja uporabniške podatke

ReadWriteWeb - Popularna stran za druženje MySpace je napovedala, da bo začela prodajati uporabniške podatke podjetju InfoChimps, ki je znan posrednik pri nakupu osebnih podatkov. Med podatki, ki bodo naprodaj vsakomur, so seznami pesmi, podatki o razpoloženju, fotografije, blog, imena in poštne številke, medtem ko seznamov prijateljev za zdaj niso vključili. Danes sta žezlo najpriljubljenejših tovrstnih storitev sicer prevzela Facebook in Twitter, a MySpace še ni za odmet, saj vsak mesec zbere milijardo novih statusov uporabnikov, na trgu pa se poskuša uveljaviti kot glasbeno središče socialnih omrežij. Naprodaj je 22 setov podatkov, ki stanejo od 10 dolarjev (surovi neobdelani podatki) do 300 dolarjev (lepo strukturirani izvlečki).

Je napočil čas za izbris...

15 komentarjev

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev

Ropar se je izdal s Facebookom

Slashdot - Odvisnost od Facebooka je za rešetke spravila tatu, ki se skušnjavi ni mogel upreti niti na delovnem mestu. Devetnajstletnemu Jonathanu G. Parkerju se je ta teden začelo sojenje zaradi tatvine, ki jo je zagrešil 28. avgusta v Pensilvaniji. Vlomil je v neko hišo in odtujil dva diamantna prstana v vrednosti 3500 dolarjev. Policija ni imela težkega dela pri iskanju krivca, saj se je Parker med akcijo prek žrtvinega računalnika prijavil na Facebook, preveril svoj status in se pozabil odjaviti. Z le nekaj intervjuji so ga izsledili, tako da mu sedaj grozi kazen do 10 let zapora.

31 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev

Facebook začasno izgubil desetino fotografij

ComputerWorld - Facebook, spletna stran za navezovanje in vzdrževanje kibersocialnih stikov, je včeraj objavila, da so zaradi odpovedi diskov začasno izgubili kar desetino fotografij, ki so jim jih v hrambo zaupali uporabniki. Kot so zapisali v obvestilu za javnost, jim je v petek zvečer ob rednem remontu poslušnost odpovedalo kar nekaj diskov, zaradi česar so 10 do 15 odstotkov slik v albumih zamenjali vprašaji. Kaj natančno je izpad povzročilo, še raziskujejo, saj so take hkratne zatajitve redek slučaj. Facebook uporabnikom zatrjuje, da so vsi njihovi podatki varno shranjeni še kje drugje (o tem sploh ne gre dvomiti), le da bo nekaj časa trajalo, da jih obnovijo iz varnostnih kopij. In ne, ne bo se treba vnovič potagati.

8 komentarjev

10 nasvetov za zaščito zasebnosti na Facebooku

Slo-Tech - Na All Facebook, so objavili deset nasvetov za zaščito svoje zasebnosti za tiste, ki Facebook res morate uporabljati.

Uporabnikom tako svetujejo kako uporabljati sezname "prijateljev", kako se odstraniti iz iskalnih rezultatov Facebooka in spletnih iskalnikov, kako se izogniti označevanju svojih fotografij s strani "prijateljev", kako skriti svoje kontaktne podatke in še veliko več.

Praktično in uporabno.

30 komentarjev

Namesto digitalnih nebes

Slo-Tech - Če računalnikarji v šali podatke radi pošljejo v digitalna nebesa, smo sedaj vsaj odkrili, kje se nahaja ena ekspozitura nebes. V Seattlu!

Seattlski programer Chet Faliszek je namreč že leta 2000 med kupom drugih odbitih domen registriral tudi donotreply.com, na kateri je vzpostavil poštni strežnik za zasebno rabo. Vsaj tako je mislil. Sčasoma je namreč ugotovil, da veliko podjetij v svojih e-poštnih sporočilih, na katera se ne da odgovarjati, nastavi povratni naslov na domeno donotreply.com, s čimer želijo neukim uporabnikom dopovedati točno to - ne odgovarjajte. Ker malokdo dejansko bere povratne naslove pred odgovarjanjem, se je Faliszeku nabralo na tone raznoraznih sporočil. Večinoma sicer reklam, a neredki so tudi zelo kočljivi podatki, ko naprimer bančni detajli in faksi iz Iraka. Klik!

9 komentarjev

27-letnica ostala brez diplome zaradi fotografije na MySpaceu

Washingtonpost - Stacy Snyder, študentka na Millersville University si je vse življenje želela postati učiteljica. S šolanjem ni imela težav, saj je bila tik pred prejemom diplome, a univerza jo je v zadnjem trenutku zavrnila in ji povedala, da ne bo postala učiteljica. Razlog za to je bila ena od fotografij, ki jih je Stacy objavila v svoji predstavitvi na MySpaceu, po besedah predstavnikov univerze naj bi na njej propagirala mladoletniško pijančevanje. Vse skupaj morda zveni še nekako...

107 komentarjev

Slike NV20?

NvNews - No pa se je spet začelo z ugibanji o NV20. Tokrat je PC Reporter objavil tri slike te kartice. Če so te slike resnične ali ne se ne ve. Možno je, da gre za kakšne referenčne kartice, ki jih je NVidia poslala programerjem ali pa slike iz sistemov XDK (X-Box Development Kit), ki jih je Microsoft zopet poslal programerjem. Če so slike resnične pa presodite sami...

Linki by IceMan.

6 komentarjev