»

IRobot predstavil robotsko kosilnico

IEEE Spectrum - Pri podjetju iRobot, izdelovalcih najbolj znanega robotskega sesalnika Roomba, so naposled pokazali robotsko kosilnico z imenom Terra, ki bo za razliko od drugih avtomatskih naprav te vrste za orientacijo uporabljala radijsko tehnologijo.

Vse odkar so Američani leta 2002 predstavili Roombo, so se vrstila ugibanja, kdaj bodo nadaljevali na zeleni trati pred hišo. Toda pri samodejnih kosilnicah se je firma močno obotavljala in prehitevale so jo druge z lastnimi rešitvami, tako da imamo robotskih urejevalnikov trate ta hip že kar nekaj. Vsi za zamejevanje področja delovanja uporabljajo žico, ki jo je potrebno ročno namestiti na mejah in robotu pove, do kam sme potovati. Tu bo iRobot s kosilnico Terra napravil korak naprej.

Terra bo za navigacijo uporabljala...

33 komentarjev

Najboljši posnetek neba v zgodovini iz Microsofta

Slo-Tech - Običajno nove posnetke neba in vesolja objavljajo NASA, ESA ali kakšna druga vesoljska agencija, a to pot moramo za trud in rezultate čestitati Microsoftu. Fantje v Microsoft Researchu so zbrali 1791 posnetkov neba, ki sta jih v zadnjih 50 letih posnela teleskopa Palomar v Kaliforniji in Schmidt v Novem Južnem Walsu v Avstraliji. Posnetki so bili zelo različne kakovosti, tako da so za souporabo terjali veliko preračunavanja in retuširanja. Z uporabo Microsoftovega HPC in programske opreme za paralelizacijo so iz njih sestavili najnadrobnejšo podobo neba, kot ga vidimo z Zemlje.

Dan Fay, vodja oddelka za Zemljo, Energijo in Okolje pri Microsoftu, pojasnjuje, da so...

10 komentarjev

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

Prvi večji trk dveh satelitov

Slashdot - V vesoljski terminologiji je že nekaj časa poznan termin vesoljske smeti (space junk), ki pa doslej ni povzročal večjih nevšečnosti. Gre za ostanke raznih nedelujočih satelitov, izgorelih raketnih delov in podobnega, kar ostane v orbiti in ne služi več nobenemu namenu.

To pot se je zgodilo prvo večje trčenje človekovih vesoljskih objektov v zgodovini (manjša oplazenja so se že dogajala). Komercialni satelit Iridium 33 podjetja Iridium, ki omogoča satelitske telefonske pogovore po celem zemeljskem površju, je trčil s starim in nedelujočim ruskim satelitom Kosmos-2251. Zaletela sta se na višini 790 kilometrov nad Sibirijo 10. februarja ob 17.55 po srednjeevropskem času, pri čemer Mednarodna vesoljska postaja naj ne bi bila ogrožena, medtem ko sta satelita povsem uničena.

Ameriški STRATCOM, ki nadzoruje nebo in beleži približno 18.000 predmetov v vesolju (delujočih in smeti), je takoj po trčenju začel raziskovati, kaj se je zgodilo, in je po 12 urah naštel več kot šeststo novih...

36 komentarjev

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024

Independent - NASA je objavila prve informacije v zvezi s postojanko na Luni, ki jo ima v načrtu zgraditi do leta 2024, poroča Independent. Gre za prvo oporišče s človeško posadko (na njej naj bi astronavti prebivali do 6 mesecev), ki bi služilo kot nekakšna vmesna postaja za polete globlje v vesolje, predvsem Mars. Amerika naj bi se tako vrnila na Luno, prvič po decembru 1972 (Apollo 17). Baza naj bi bila locirana na južnem polu, predvsem zarad obsijanosti s Soncem, ki traja kar 3/4 leta. Vrednost projekta se ocenjuje na nekaj sto milijonov dolarjev, sofinancirala pa ga bo tudi Evropa, Rusija, Japonska ter Kitajska.




Več si lahko preberete v izvorni novici, razpisal pa se je tudi Guardian.

Čez 30 let se bomo torej na nedeljski izlet odpravili na Luno.

150 komentarjev

Najdi.si zemljevid

Slo-Tech - Na portalu Najdi.si so po uvedbi iskanja po video ter zvočnih datotekah lansirali novo storitev Najdi.si Zemljevid. Aplikacija omogoča iskanje po krajih, ulicah ter podjetjih. Zemljevid je trenutno v preiskusnem stadiju vendar že sedaj podpira 5.895 krajev, 15.195 ulic, 501.378 naslovov in 173.479 podjetij. Prikaže pa tudi nekaj (2.330) interesnih točk.

Storitev bo v prihodnosti prinesla iskanje po različnih zemljepisnih pojmih, interesnih točkah, računanje razdalj in poti med kraji ipd.

42 komentarjev

Yahoo ponudil boljše zemljevide

Google News - Yahoo je javnosti predstavil beta različico storitve Yahoo Maps, direktno konkurenco Googlovim Zemljevidom, ki naj bi bila natančnejša pri pregledovanju ozemlja. Poleg satelitskih posnetkov si lahko pobliže ogledamo tudi nepremičnine in njihove osnovne podatke, zmogljivost aplikacije pa je zaradi drugačne spletne implementacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevidov. Uporabniki bodo lahko Yahoojevo storitev uporabili tudi na svojih spletnih straneh, s čemer jo želijo avtorji popularizirati.



Kateri zemljevid bomo uporabljali sedaj?

10 komentarjev

NASA izstrelila Auro

Aura

vir: NASA
Overclockers Australia - NASA je danes s tridnevno zamudo vendarle izstrelila Auro, satelit, ki bo šest let preučeval ozonsko plast, atmosfero in podnebje na Zemlji. 785 milijonov dolarjev vreden satelit so izstrelili dve minuti čez poldne po slovenskem času iz kalifornijske Vandenberg Air Force Base, krožil pa bo na višini 705 kilometrov. Gre za doslej tretji satelit, ki ga je NASA izstrelila kot del Earth Observing Satellites programa. Prvi je bil Terra iz leta 1999, ki je meril povezavo med površjem in podnebjem, drugi pa Aqua izpred dveh let, ki se ukvarja s kroženjem vode. Klik!

10 komentarjev

Humvee z laserjem

New Scientist - Ne, naslov novice ni hec. Na Humveeja so ameriški znanstveniki namestili močan laser, njegova naloga pa bo uničevanje min na bojnem polju. Testirati naj bi ga začeli kmalu, malo daljši tekst pa si lahko preberete tukaj.
Hehe, me zanima, kdaj se bodo naši politiki odločili, da če so že naročili Humveeje, lahko zraven naročijo še 'en par' takihle laserčkov[>:D].

0 komentarjev

NASA zopet preseneča

BBC - Da NASA ne zapravlja denarja za povsem nepotrebne stvari, lahko opazimo že pri zelo zanimivo zastavljenih projektih. Poleg takih cvetk, kot so razvijanje vesoljskega bombnika, s katerim bi bombardiranje dobilo povsem nove razsežnosti, se njihovi znanstveniki ukvarjajo tudi s takimi projekti, kot je izdelava najbolj natančnega 3D zemljevida in najbolj natančne karte zemeljskega površja. No, če je prvi zaenkrat še vedno v izgradnji, pa je drugi ravnokar končan. Za izdelavo le-tega so morali narediti kar 1000 satelitskih posnetkov, rezultat pa je kar lep, saj so se končno lahko znebili "podvojenih ozemelj", ki tako rada nastanejo ob robovih zemljevida, pri prenosu slike Zemljinega površja na ravnino. Več o vsem tem si lahko preberite tukaj.

2 komentarja

NASA pripravlja 3D zemljevid

Slashdot - Stari zemljevidi resda prikažejo celotno površino sveta, vendar še vedno niso dovolj natančni, saj so bili posneti s starejšo tehnologijo. Pri ameriški Nasi si se zato odločili, da začnejo izdelovati najbolj natančen zemljevid, kar jih je bilo kdaj narejenih. Vendar tukaj ne bo šlo za navadne zemljevide, ampak za prave 3D pokrajine. Da, prav ste slišali, NASA namerava celotno Zemljino površje prenesti v 3D, kar pa bo kar zahtevna naloga, saj na celotnem površju kar mrgoli raznih dolin in dolinic. Prvi zemljevid izdelan z novo tehniko, bo zemljevid Severne Amerike, ki bo izdan konec leta 2002. Kdaj pa bomo videli še ostali svet, pa zaenkrat še ni znano.
Kot zanimivost naj še povem, da Slovenci pri slikanju površja nismo bili ravno zapostavljeni, saj smo si...

1 komentar