»

Šolnine in poprov sprej

Obkoljen policist si utira pot na svobodo.

vir: Los Angeles Times
Los Angeles Times - Uporaba poprovega spreja zoper mirne, a trdovratne in skrajno nadležne protestnike je v vidnem porastu. Po incidentu na ulicah New Yorka, ki si ga je konec septembra privoščil višji policijski svetnik Anthony Bologna [1], sta sprej minuli petek brez večjih zadržkov uporabila dva policista na ameriški univerzi UC Davis in to zoper ducat študentskih protestnikov, ki so sede na tleh in s sklenjenimi rokami nasprotovali odstranitvi s prostorov univerze. Do njih je pristopil policijski poročnik John Pike, dvignil kanister, jih vse poškropil po obrazu, nato pa dvema še na silo odprl usta in napolnil grlo. En fant je še po 40h minutah na mestu bruhal kri, nakar so vse končno popisali, aretirali in odpeljali v bolnišnico.

...

121 komentarjev

Podatki iz socialnih omrežij dostopni preko zakona US-PATRIOT

Slo-Tech - Na spletni strani Lousiana State University so objavili zanimivo zgodbo, ki kaže na nevarnosti pri uporabi blogov in programov za socialna omrežja.

Eden njihovih študentov je namreč na Facebook odprl uporabniški račun, kjer je objavljal različne prispevke in fotografije iz svojega "študentskega življenja".

Po končanem študiju se je želel zaposliti in preden je zaprosil za državno službo je podatke o sebi zaklenil samo za svoje prijatelje, saj ni želel, da se z vsebino neumnosti, ki jih je objavljal kot študent seznani tudi njegov potencialni delodajalec. Sledilo je vabilo na razgovor, tam pa šok - delodajalec je očitno poznal detajlno vsebino njegovega zaklenjenega profila. Potencialni kandidat za službo je najprej posumil, da je informacija pricurljala od kakšnjega njegovega "prijatelja", ki je imel dostop do zaklenjene vsebine. A izkazalo se je, da je njegov bodoči državni delodajalec do vsebine dostopil na podlagi Patriot Act-a.

Omenjeni študent je kasneje službo vseeno...

22 komentarjev

Vodič po nakupih

AnandTech - Začenja se novo šolsko leto, tako osnovnošolsko kot srednješolsko, kmalu pa tudi študentsko. Zato je že skrajni čas, da si priskrbimo vse potrebščine za nemoteno učenje skozi celo leto. Med slednje zagotovo spada tudi računalniška oprema, ki je nepogrešljiv pripomoček pri pridobivanju znanja. Pomembno pa je, da izberemo pravo, torej cenovno primerno za študenta, a hkrati dovolj zmogljivo.

Če pa vas vse to ne zanima, si oglejte vodič po nakupih računalniške opreme visoke kakovosti in še višjih cen. Klik!

[:D]

8 komentarjev

FDV in MS Word

Slo-Tech - Država se trudi uvajati odprtokodne reštve, kaj pa izobraževalne ustanove? Fakulteta za družbene vede zagotovo ni med njimi, saj daje prednost Microsoftu. V 14. členu pravilnika o diplomskem delu namreč piše, da mora študent diplomsko nalogo oddati v datoteki oblikovani z MS Word: "Študent/-ka odda diplomsko delo v štirih izvodih ter v elektronski obliki v referatu za študentske zadeve. V elektronski obliki naj bo shranjeno v eni datoteki, oblikovani z urejevalnikom MS Word 95 ali novejšim MS Word urejevalnikom.".

Očitno fakulteta ni pomislila na tiste študente, ki doma uporabljajo Linux, OpenOffice.org pod Okni ali pa kakšen tretji program za pisanje besedil. Hkrati tudi kot standard vsiljuje točno določen komercialen (in za študentski žep tudi predrag) produkt, čeprav se je za elektronske dokumente že uveljavil format PDF, za katerega so na voljo tudi brezplačne rešitve.

Bo študent samo zato, da bo lahko oddal diplomo v elektronski obliki moral za dobrih sto tisočakov kupiti...

29 komentarjev

Narod se upira

več strani - V Ljubljani se obeta strašno zabaven teden, upirali se bodo vsi po vrsti. V sredo bodo začeli bikerji, v četrtek nadaljevali študentje (webcam ne dela), potem pa so v soboto različne akcije napovedali še Amnesty International (nepreverjeno), Umanotera (nepreverjeno) in UZI. V Ljubljani so se pojavili tudi člani Greenpeaca, za afterpary pa nas čakajo še škofovske pridige in nedeljski referendum. Vsi po vrsti napovedujejo, da bodo svoja mnenja izražali povsem mirno, tako da kakšnih prometnih infarktov ali drugih problemov ni za pričakovat (samo policija poskuša vzpodbujat paniko in strah, da bi imela dober razlog za razgon ljudi).
No skratka, slo-techerje najbolj zanimajo študentske demonstracije (sodeč po odzivih na novico), zato bi malce razpredal o tem...

Zakaj se pri študentskih demonstracijah sploh gre? Problem je v tem, da naši državi manjka denarjev (tudi zato ker hočejo povečat vojaški proračun zaradi NATA), poleg tega pa ji za vrat piha Evropska Unija (v katero je vlada tako...

35 komentarjev

DOVOLJ NAM JE - študentske demonstracije 2001

100si - Hm, danes sicer nimam veliko časa in bom za ostale novice poskrbel pozneje, toda ta si zasluži takojšnjo objavo. Spisal jo je McLion, webmaster 100si spletne lestvice. Naj pove kar sam:

Mail, ki so ga dobili uporabniki KISS-a: "Se se spominjate brezskrbnosti in sproscenosti studentskih let? Danes je drugace. Idila studentskih let je le se spomin." Že resno razmišljam kako bo lahko obstajal potemtakem 100si.com, slo-tech.com, minet.si... To so strani, ki jih vzdržujejo pretežno študentje in dijaki. Če študentskega dela kot ga poznamo do sedaj ne bi več bilo, niti takih strani več ne bi bilo in res, ali bi delali polne urnike in študirali 10-12 let s pridno zasluženo šolnino ali pa bi samo delali, da bi preživeli (kar je bolj mogoče).

Oderuške stanarine, vse manj štipendij, še te iz leta v leto nižje, visoke cene bonov in vedno dražji študij jasno kažejo odnos naše oblasti do študentov.

Kot da ni dovolj, da država že vrsto let zanemarja študentsko problematiko in se kljub interesu po...

36 komentarjev