»

Odklepanje AMD-jevih procesorjev nekoliko okrnjeno

Jedro Phenom II X4, X3 in X2

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ko je AMD izdal trojedrne Phenom II procesorje, ni trajalo dolgo, da so nekateri uporabniki odkrili, da jim je mogoče odkleniti še 4. jedro. Podobno se je zgodilo tudi s Phenom II X2 550 (in kasneje 555 ter 545), saj je celotna linija Phenom II zgrajena na štirijedrnih čipih, kjer je odvečno (ali odvečni) jedro zgolj izključeno (to seveda ne drži za šestjedrnike, a še niso dobavljivi). Ko se je celotno zgodbo raziskalo podrobneje, je skupnost prišla do ugotovitve, da je za odklepanje kriva povezava južnega mosta SB750 in procesorja, t.i. ACC (Advanced Clock Calibration), ki naj bi na prvih Phenomih serije 9xxx omogočil boljše navijanje.

AMD se je z odklepanje spopadel odlično, saj so uradno in javno izjavili,...

23 komentarjev

AMD ponovno v težavah s porabo

techPowerUp! - Procesorji Phenom II so za AMD prinesli veliko olajšanje, saj so zaradi zmanjšane porabe lahko dvignili frekvenco in veliko pridobili na zmogljivosti. A z avgusta prihajajočim procesorjem, Phenom II X4 965 Black Edition, ki bo nadomestil model 955, se ponovno vračajo na pota stare slave Procesor bo imel specificirano porabo do 140 W, podobno kot najhitrejši 65 nm Phenomom, X4 9950, ki je s TDPjem 140 W naletel na zelo omejen nabor plošč, ki so ga podpirale.

Procesor po vsej verjetnosti le rahlo presega 125 W najvišje porabe, saj je s frekvenco 3,4 GHz le 200 MHz hitrejši od modela 955, v prihodnosti pa bomo zahvaljujoč reviziji jedra prav verjetno ugledali tudi bolj varčno, 125 W različico, podobno kot pri Phenom X4 9950. A če je AMD že sedaj presegel mejo 125 W, to pomeni, da so počasi bližajo frekvenčnemu zidu, ki ga bodo...

60 komentarjev

Varnost elektronskih ključavnic s tipkovnico

Schneier.com - V nekaterih okoljih se za odklepanje vrat uporabljajo posebne elektronske ključavnice v obliki tipkovnic, kjer se vrata odpirajo s pomočjo vnosa pravilnega - praviloma 4-mestnega - PIN-a.

V primeru 4-mestnega gesla je na numerični tipkovnici 10.000 možnih kombinacij, njihovo preverjanje pa morebitnemu nepridipravu lahko vzame kar nekaj časa. Dokler se ne zgodi obraba tipkovnice...



Na takole obrabljenih tipkovnicah, katerih fotografije so objavljene na

20 komentarjev

Potrebuje AMD namizne šestjedrnike?

Phenom II X4 TWKR

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Čeprav je AMDjevo uradno stališče da zaenkrat še ne, pri X-Bit Labs menijo, da bi bil to najboljši način stopiti v korak z Intelom. Windows 7 s seboj prinaša Direct X 11 in močno izboljšano podporo večjedrnim procesorjem in upravljanja z nitmi na njih. Posledično bo že itak hitrejši Core i7 s Hyper Threadingom, ki omogoča računanje osmih sočasnih niti, v še večji prednosti pred štirijedrnimi Phenom II procesorji. Lani so sicer napovedovali hitre (4,4 GHz) FX procesorje, a o njih ni ne duha ne sluha, razen posebej izbranih, ekstremnim navijalcem namenjenih Phenom II X4 TWKR procesorjev.

S...

42 komentarjev

AMD dovoli odklepanje jeder

Srce vseh procesorjev Phenom II

vir: Expreview.com
Expreview.com - Zaradi napake v mikrokodi BIOSev je na vseh matičnih ploščah z ACCjem prišlo do zanimivega pojava pri uporabi tro- in dvojedrnih Phenom II procesorjev. Pri vklopu funkcije ACC so se namreč odklenila vsa štiri jedra, saj so vsi Phenom II procesorji, pa naj bodo štiri-, tro- ali pa dvojedrniki, fizično vseeno štirijedrniki. Sprva je AMD napovedal, da bodo od proizvajalcev matičnih plošč zahtevali popravek BIOSev, ki bo odklepanje jeder onemogočil, a so se očitno premislili. Pravijo, da je odklepanje jeder precejšna loterija in da jim je vseeno, če nekaj srečnih uporabnikov dobi dodatne zmogljivosti. To pravzaprav niti ni presenetljivo, saj je vso navdušenje in govor okrog odklepanja odlično brezplačno oglaševanje, ki bo morda prodalo...

8 komentarjev

Trojedrnim Phenomom obudili četrto jedro?

The inquirer - Korejska spletna stran poroča, da so uspeli v AMD-jevem trojedrnem procesorju Phenom II X3 710 usposobiti tudi četrto jedro. Za zdaj jim je uspelo prepričati BIOS in diagnostične programe, kot sta Prime95 in 3D Mark, da procesor identificirajo kot štirijedrni in dejansko vsa štiri tudi uporabijo. Postopek je presentljivo preprost, saj zanj ne potrebujete niti svinčnika, kaj šele prevodne paste ali spajkalnika. Trik očitno deluje le na matičnih ploščah podjetja Biostar, kjer se v BIOS-u nastavitev Advanced Clock Calibration postavi na Auto in to je to. Glavno vprašanje, ki se postavlja, je, ali je to potegavščina.

...

32 komentarjev

Novi Phenomi II

AMD - Danes popoldne naj bi AMD uradno predstavil nove Phenome II AM3, a so ga nekateri prodajalci prehiteli in že objavili cene novih procesorjev na internetu. Tako so se na nizozemskem trgu pojavili Phenom II X3 710 2,6 GHz za 124 evrov, Phenom II X3 720 Black Edition 2,8 GHz za 143 evrov in Phenom II X4 810 2,6 GHz za 174 evrov, poroča The Inquirer. Vsi ti procesorji podpirajo seveda pomnilnik DDR3. Štirijedrnik temelji na jedru Deneb, medtem ko sta trijedrnika osnovana na jedru Heka.

Neodvisno od novih procesorjev sta se pocenila Phenom II X4 940 Black Edition, ki bo po novem stal 202 evra, in Phenom II X4 920, ki velja 176 evrov. Spomnimo, da ju je AMD nekoliko pocenil že 20. januarja, a očitno efekt ni dosegel pričakovanj, zato je ceni še malo prirezal.

10 komentarjev

AMD izdal nova Phenoma II

AMD - Po pričakovanjih je AMD včeraj na CES-u predstavil svojo novo družino procesorjev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji. Že lani je izšel Shanghai kot sploh prvi AMD-jev procesor v tej tehnologiji, sedaj pa se mu je pridružila skupinica Phenom II X4, ki smo jo prej poznali pod kodnim imenom Deneb. AMD od njih pričakuje dvajsetodstotno pohitritev v primerjavi s prvimi Phenomi, ki so bili zgrajeni v 65 nm, predvsem na račun višjih frekvenc, večjega 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, izboljšav v mikroarhitekturi in uporabe pomnilnika DDR3 (ki ga bodo podpirale šele različice za ležišče AM3, trenutni pa so AM2+). Štirijedrni Phenom II X4 940 Black Edition s 3 GHz bo stal 275 dolarjev, inačica X4 920 z 2,8 GHz pa 235.

AMD ju je za igričarje zapakiral v platformo Dragon, kjer sta poleg procesorjev še AMD-7 vezni nabor in grafična kartica serije ATI Radeon HD 4800, in ki bi morala stati manj kot 900 dolarjev. Veliki proizvajalci računalnikov, kot so Alienware, Dell in HP, so že...

54 komentarjev

Radeon X1800 GTO2

X1800 GTO2

Hartware.net - Po lanskem uspehu grafične kartice Radeon X800 GTO2, ki sta jo odlikovala odlična zmožnost navijanja in odklepanja cevovodov, bo Sapphire v kratkem tudi uradno predstavil grafično kartico Radeon X1800 GTO2. O (ne)odklepanju cevovodov na grafičnih karticah Radeon X1800 GTO smo že poročali, vendar cevovodov velike večine primerkov GTO ni moč odkleniti.



Pri različici GTO2 so ugibanja o možnosti odklepanja odveč, saj naj bi proizvajalec to možnost pri vsaki kartici posebej preveril. Tako naj bi bilo moč odkleniti štiri cevovode vsaki GTO2 grafični kartici. Po slikah, objavljenih na kitajskih spletnih straneh sodeč, ima X1800 GTO2 visok, dvoslotni hladilnik, poleg tega naj bi razpolagal...

37 komentarjev