»

Izšel Flash Player 10.1

Že beta verzija Flasha 10.1 je bila manj požrešna

AMD - Po več mesecih alfa in beta verzij ter kandidatov za izid je Adobe naposled izdal stabilno verzijo Flash Playerja 10.1, ki je na voljo za uporabnike Windows, Linux in Mac OS X. Običajno vas o podverzijah na prvi strani ne obveščamo, a ta prinaša nekaj zelo pomembnih novosti.

Poglavitna je kakopak podpora za strojno pospeševanje z grafični čipi (GPU) in procesorjem (CPU), ki bo napravila brskanje po s Flashem nasičenih spletnih straneh gladkejše. Druga pomembna novost se vključuje v Firefoxov način anonimnega brskanja (kar se tiče lokalno shranjenih podatkov) Private Browsing, ki na računalniku ne shranjuje nobenih podatkov o obiskanih straneh, piškotkih in podobnega (neslani jeziki ta način imenujejo porn mode). Sedaj tudi Flash omogoča zasebno brskanje, a le v navezavi...

34 komentarjev

BitBlinder novo anonimizacijsko omrežje, ki deluje na P2P principu

Slo-Tech - Pred kartkim se je na spletu pojavilo novo anonimizacijsko orodje - BitBlinder.

Gre za orodje, ki sicer temelji na anonimizacijskem sistemu Tor (in je tudi odprtokodno in brezplačno), zahteva pa registracijo, saj so vsi uporabniki sistema hkrati tudi vmesne in izhodne točke v omrežju. Sistem namreč deluje po P2P principu, uporabniki pa dobijo takšno prepustnost omrežja, kot jo omogočajo ostalim.

Avtorji poudarjajo, da je s pomočjo BitBlinderja mogoče anonimno prenašati datoteke preko BitTorrent omrežja, seveda pa je mogoče tudi brskati po spletu oziroma uporabljati ostale storitve interneta.

Večina programske kode BitBlinderja je enaka programski kodi anonimizacijskega programa Tor, avtorji pa upajo, da bo prepustnost njihovega omrežja večja od prepustnosti omrežja Tor. Sicer avtorji Tora že dlje časa razmišljajo o podobnih načinih povečanja prepustnosti Tor omrežja, vendar pa P2P princip delovanja anonimizacijskega omrežja, ki ga uporablja BitBlinder prinaša nekatere...

30 komentarjev

Varnostna analiza TorFoxa pokazala številne pomanjkljivosti

Slo-Tech - Po tem, ko smo pred nekaj dnevi poročali o novem anonimizacijskem orodju TorFox (gre za program, ki združuje Tor in Firefox), je raziskovalec Kyle Williams danes objavil varnostno analizo tega orodja.

Žal se izkaže, da je v produktu polno pomanjkljivosti. Tako niso onemogočeni dodatki (Flash, Adobe Reader, itd.), poleg tega pa je pravi IP naslov uporabnika TorFoxa mogoče razkriti še na nekaj drugih načinov, kar bi bilo sicer mogoče preprečiti že z namestitvijo dodatka TorButton. Kot kaže avtor TorFoxa ni opravil niti osnovnih testiranj (npr. JanusVM testa in Decloak testa). Celotno testiranje TorFoxa je sicer na voljo na internetu.

Očitno TorFox trenutno ni primeren za resno uporabo, pač pa zgolj za testiranje. Glede na to, da avtor TorFoxa uporabnike preusmerja na svojo spletno stran, ki prikazuje Google oglase pa gre morda celo za precej neresen poskus služenja denarja.

Mimogrede, dva bistveno bolj kvalitetna produkta za anonimno brskanje po internetu sta sicer Tor Browser...

15 komentarjev

TorFox

Slo-Tech - Vsi, ki sta jim pomembni zasebnost in anonimnost na internetu, lahko za njuno zaščito odslej uporabijo tudi aplikacijo Torfox.

Gre za program, ki združuje Firefox in Tor in sicer na tak način, da so vse povezave Firefoxa v internet usmerjene preko Socks4 povezave na anonimizacijski program Tor, prav tako pa so tudi vse DNS poizvedbe usmerjene v Tor omrežje.

Program je trenutno na voljo samo za okolje Windows, a avtor obljublja da bo ob ustreznem zanimanju javnosti program razvijal naprej in ga razširil tudi na druge platforme.

Vsekakor zanimiva in zelo uporabna ideja. Morda pa bodo razvoj programa podprli tudi v novo nastajajoči Piratski stranki?

33 komentarjev

Strojni dodatek za anonimno surfanje po internetu JanusPA

JanusPA

Slo-Tech - Kyle Williams in Martin Peck, avtorja programske opreme za anonimno uporabo spleta JanusVM (gre za virtualni stroj, ki deluje v okolju Windows (2000/XP/2003) in Linux), sta se lotila še bolj univerzalnega projekta.

Razvila sta namreč napravo Janus Privacy Adapter.

Gre za majhen usmerjevalnik, ki ves TCP promet preusmeri na Tor omrežje ali OpenVPN strežnik (na njega preusmeri tudi UDP, ICMP, itd.). Vsebuje dva mrežna priključka, napaja pa se preko adapterja ali dveh USB priključkov.



Naprava je sicer še v razvoju, vendar že deluje, po besedah avtorjev pa manjka le še ustrezna dokumentacija, privlačno ohišje ter nekaj malega optimizacije programske kode, kar vse avtorja že pridno dopolnjujeta.

Očitno je JanusPA prva...

46 komentarjev

Izšel Incognito 2008.1

Incognito 2008.1

Slo-Tech - Pred časom osnovana skupina anonimnih razvijalcev in uporabnikov Tor omrežja je danes izdala Incognito 2008.1. Gre za tim. živi CD, ki omogoča enostavno uporabo Tor omrežja za anonimno brskanje po spletu, klepetanje in pisanje elektronske pošte, temelji pa na Gentoo Linuxu.

Incognito lahko zaženemo iz CD-ja ali v virtualnem stroju (npr. VmWare, QEMU, VirtualBox,..), lahko pa ga tudi skopiramo na USB ključ na katerega nato lahko shranimo lastne nastavitve (npr. za e-pošto). Za kopiranje na USB ključ lahko uporabimo vgrajeno orodje, ki poskrbi za izdelavo zagonskega USB-ja, ustvarjanje kriptiranega domačega (/home) razdelka, sam korenski imenik pa je priklopljen samo za branje.

Incognito...

22 komentarjev

Na voljo Ubuntu skladišča za Vidalio in Mixminion

Slo-Tech - Anonimizacijsko omrežje Tor deluje tako, da promet uporabnika naključno preusmerja po anonimizacijskih strežnikih Tor omrežju do izstopne točke. S tem naj bi dosegli anonimizacijo uporabnika, saj je sledenje prometa med točkami v Tor omrežju izredno težko izvedljivo. Kljub temu, da anonimizacija ni povsem zanesljiva, pa je uporaba Tor omrežja skupaj z dodatkom za Firefox TorButton precej priljubljena med vsemi, ki želijo na spletu ohraniti vsaj malo anonimnosti.

Sam program Tor sicer ne uporablja grafičnega vmesnika, zato so razvijalci razvili grafični vmesnik Vidalia, ki uporabniku anonimizacijske storitve prikazuje nekatere informacije o statusu anonimizacije in omrežju. Do pred kratkim je bil namestitveni paket za Vidalio mogoč samo za uporabnike Windows in Mac, uporabinki Linuxa pa smo morali program prevesti iz izvorne kode.

Od danes naprej to ni potrebno, saj je eden izmed operaterjev anonimizacijskega omrežja vzpostavil skladišče programskih paketov za Vidalio in program...

10 komentarjev

Nova različica dodatka za Firefox TorButton

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, kar se tiče funkcionalnosti verjetno končna, različica dodatka za Firefox Torbutton 1.0.2.



TorButton je dodatek za brskalnik Firefox, ki omogoči hiter in preprost vklop ali izklop povezave med Firefoxom in anonimizacijskim programom Tor (opcijsko pa lahko uporabimo še dodatno povezavo preko Privoxya, ki poskrbi za nevtralizacijo zlobne Java Script kode in podobnih "dobrot", ki jih lahko staknemo na spletnih straneh). TorButton je preveden tudi v slovenščino.

Na voljo so tudi kratka navodila za namestitev anonimizacijskega programja na Ubuntu Linux (in ostale Debian sisteme), Tor pa je prilezel že do stabilne različice 0.1.1.20, zato priporočamo nadgradnjo.

In zakaj sploh uporabljati anonimizacijo?...

77 komentarjev

TorButton 1.0

Slo-Tech - Eden izmed uporabnikov na poštnem seznamu uporabnikov in razvijalcev omrežja Tor, Scott Squires, je razvil dodatek za Firefox TorButton 1.0. Na voljo je tudi že neuradna poslovenjena različica, ki bo v uraden paket vključena v kratkem.

TorButton je razširitev na Firefox, ki po namestitvi v spodnjem desnem kotu brskalnika (v statusni vrstici) prikaže ali je brskalnik Firefox v internet povezan preko omrežja Tor ali ne. V primeru, da je povezan, se v zeleni barvi izpiše "Tor Enabled", sicer pa v rdeči barvi "Tor Disabled". Med obema načinoma je mogoče preklapljati s preprostim klikom na besedilo. Na voljo je tudi gumb, ki ga je mogoče namestiti v orodno vrstico, vendar privzeto ni prikazan.



TorButton spremeni samo lokalne nastavitve...

4 komentarji