»

Ubuntu 10.04 in Windows 7 - kateri je hitrejši

Phoronix - Točno to so se vprašali pri Phoronixu, kjer so povedali, da je bil Linux v preteklosti načeloma hitrejši od primerljivih izdaj Windows, vsaj za običajne uporabnike. A v preteklih izdajah posodobitve kernela niso prinesle večjih pohitritev, grafični gonilniki so še vedno slabši od tistih za Windows, v testih pri Phoronixu pa so posodobitve podatkovnega sistema ext4 le-tega celo upočasnile. Windows 7 je po drugi strani za Microsoftove uporabnike praktično mana z neba in za mnoge nekaj najboljšega po (Microsoftovem) narezanem kruhu.

Na šestih različnih sistemih so pognali lastno zbirko 55 testov, kjer vsak teče trikrat za večjo natančnost. Na vsakem računalniku je bilo tako izvedeno kar 330 testov, 165 v Windows 7, 165 pa...

149 komentarjev

Ubuntu bo upokojil HAL

Ubuntu - Kot je znano, naj bi HAL (Hardware Abstraction Layer) v Linuxu počasi nadomestil novejši in zmogljivejši DeviceKit. Kot kaže, se HAL nepreklicno poslavlja, saj na na Linux Pro Magazine poročajo, da je bil odstranjen iz Ubuntu 10.04 testne (Alpha 2) različice.

Ubuntu 10.04 Alpha 2 sicer vsebuje Linux jedro 2.6.32-10.14, izboljšano podporo NVIDIA grafičnim gonilnikom ter izboljšano podporo Active Directory avtentikaciji, precej pozornosti pa razvijalci namenjajo tudi lastni oblačni rešitvi - Ubuntu's Enterprise Cloud (UEC), ki temelji na Eucalyptusu (Elastic Utility Computing Architecture Linking Your Programs To Useful Systems).

Žal odstranitev HAL-a - vsaj začasno - prinaša nekaj slabosti. Največja je v tem, da tako ne delujejo več Wacom gonilniki za risalne tablične računalnike. Kot kaže, pa se v Ubuntuju obeta še ena sprememba. Ker novega Kubuntuja ni več mogoče stlačiti na CD bodo pri Ubuntuju morda počasi "preklopili" na zagonske DVD-je, kar za uporabnike pomeni še več...

40 komentarjev

Ubuntu za izid Lucid Lynx pripravlja precej novosti

Ubuntu razvijalci v Dallasu

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Ta teden je v Dallasu potekal Ubuntu Development Summit, srečanje razvijalcev in podpornikov Ubuntuja, na katerem so razpravljali tudi o novostih, ki bodo vključene v naslednjo različico Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx).

Razvijalci so se tako določili (odločitev še ni dokončna), da bo Ubuntu 10.04 vključeval glasbeno trgovino. V privzetem predvajalniku glasbe Rythmbox bo namreč vgrajen spletni brskalnik, s katerim bodo lahko uporabniki iskali med skladbami in skladbe kupovali, kupljeno glasbo pa bo mogoče usklajevati tudi preko storitve UbuntuOne. Kdo bo ponudnik glasbe se še ne ve, ugiba pa se, da bo to podjetje 7digital.

Spremenili bodo tudi nov privzet program za urejanje video datotek. To naj bi bil ali PiTiVi ali pa

74 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Zagon računalnika v 10 sekundah

Slashdot - Na IDF-u so fantje iz Phoenixa prikazali zanimivo posodobitev svojega BIOS-a, ki znatno skrajša zagonski čas računalnikov, ki so opremljeni z njim. Tako imenovani sistem Instant Boot izvrši POST (to je startna diagnostika, ki jo računalnik izvede ob zagonu pred branjem zagonskega sektorja z diska) v manj kot sekundi. Skupaj z izboljšavami pri zagonu Windows 7, ki se naložijo zelo hitro - spomnimo se cele večnosti, ki je minila, preden se je postavil Windows 2000 - so uspeli Dell Adamo zagnati v 20 sekundah. Ko so uporabili hitrejši prenosnik in ga opremili s SSD-jem, pa se je Lenovo T400 postavil v manj kot 10 sekundah. Počasi bomo dočakali sanje, da se računalnik prižge tako hitro kot televizor.

30 komentarjev

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa

TG Daily - Da so si zastavili takšen cilj, je na mailing listi povedal Canonicalov uslužbenec, Scott James Remnant. Cilj, ki ga želijo doseči z Ubuntu 10.04, ki sliši na kodno ime karmic+1, je, da bi se popolnoma sveže nameščen sistem zagnal v 10 sekundah, brez za strojno opremo specifičnih nastavitev oz. brez manjkajočih modulov operacijskega sistema. Od desetih sekund naj bi po dve sekundi vzeli nalaganje kernela, nalaganje gonilnikov in podatkovnega sistema ter nalaganje grafičnega strežnika X.org. Preostale štiri sekunde bi bile porabljene za nalaganje namizja in prijavljanje v namizno sejo.

Hitrost zaganjanja preizkušajo na Dell Mini 9 netbooku, ki je mešanica hitrega (SSD) diska ter počasnega procesorja, z nastavitvami in hacki, prirejenimi za ta prenosnik, pa bi bilo ta čas mogoče celo zmanjšati na približno 5 sekund, kar je podobno zagonskim časom Intelovega Linuxa Moblin. Prav to naj bi po besedah Canonicala lahko naredili proizvajalci netbookov, ki večinoma uporabljajo močno...

105 komentarjev

Ubuntu, MoMoSlo, 40 let interneta...

Ubuntu

vir: Wikipedia
Kiberpipa - Kiberpipa vas vabi na torkov Pipin odprti termin, kjer bo Luka Napotnik govoril o privzetem namizju za sistem Ubuntu. Naredili bomo kratek povzetek njegove zgodovine, uporabljene tehnologije, se dotaknili novosti pri novi izdaji ter novosti, ki so specifične za Ubuntu. Spregovorili bomo o namizju kot razvojni platformi ter o tem, kakšna izgleda prihodnost namizja.



Sreda je kot vsak teden čas za Spletne urice, srečanja oblikovalcev spletnega prostora, kjer izmenjujejo svoje izkušnje ter predstavljajo aktualne teme in dogodke s področja spletnih tehnologij.

Za prihodnji ponedeljek pa najavljamo MoMoSlo #0 - Pilot! - prvi slovenski MobileMonday, kjer bomo imeli priložnost spoznati kranjsko podjetje 3fs (ThidrFrameStudios), ki se ukvarja z razvojem storitev, ki povezujejo splet in mobilne platforme. Soudeleženi so pri projektu Pixl8r (novemu izdelku svetovno znanega podjetja...

2 komentarja

ARM in Ubuntu v Netbook tekmo

engadget - To, da Intel dominira trg malih prenosnikov s svojim Atom procesorjem, vedo praktično vsi, saj se Atom uporablja v vseh popularnih malih prenosnikih, razen HPjevega Mini-Note-a (kjer pa počiva VIA C7-M procesor). Zdaj pa del trga želi pridobiti ARM, ki ima v prenosnih napravah ogromen delež, saj na ARMovih procesorjih temelji velika večina pametnih telefonov.

ARM bo v netbookih in prenosnih internetnih napravah uporabljal ARMv7 arhitekturo, oz. natančneje, Cortex-A8 in Cortex-A9 jedra. ARM naj bi tako omogočil celodnevno delovanje naprave na bateriji in obenem zmožnost predvajanja zahtevnejših formatov videa.

Zaplete pa se pri datumu izida, saj je ta vezan na programski del, četudi bi bil strojni del na voljo že jutri. ARM se je namreč povezal z ustvarjalci Ubuntuja (Canonical), ki bodo celoten Ubuntu Linux prenesli na ARM arhitekturo in s tem pokrili praznino, ki bi sicer zazijala na trgu. Datum izida pa je še relativno daleč, saj je trenutno načrtovan za april 2009.

Linux...

29 komentarjev

Ubuntu še ne prinaša dobička

vir: CNET News
CNET News - Kot pravi Mark Shuttleworth, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Canonical (Canonical finančno stoji za Linux distribucijo Ubuntu), podjetje še ne posluje z dobičkom. Naj spomnimo, da je Mark Shuttleworth leta 1995 ustanovil podjetje Thawte, ki se je ukvarjalo z digitalnimi potrdili in internetno varnostjo ter ga štiri leta kasneje prodal VeriSign-u za solidnih 575 milijonov dolarjev. S pridobljenim denarjem si je plačal izlet v vesolje na ruskem Soyuzu ter leta 2004 ustanovil podjetje Canonical s sedežem v Londonu.

Kot pravi Shuttleworth, Ubuntu še ne prinaša zadostnega denarja, da bi lahko podjetje preživelo brez njegove finančne podpore. Trdi pa, da namerava financirati razvoj Ubuntu-ja še naslednjih 3 do 5 let. Canonical kuje dobiček predvsem s plačljivo podporo strankam in podjetjem, ki potrebujejo strokovno znanje pri razvoju na Linuxu temelječih sistemov. Dobiček...

196 komentarjev

USB dildo

Prenosni užitek

vir: The inquirer
The inquirer - Pod imenom Matrix Vibe, bi si marsikdo predstavljal kakšno dance, trance ali techno glasbeno vižo, a zares to ime za muziko ni. Naravnost povedano je to USB vibrator za ženske (morda tudi za nekatere moške). Da, dildo, umetni tresoči se falus, igrača za izvabljanje ženskih (in moških) krikov naslade itd. Vklopi se ga v prosto USB režo in že vibrira. Seveda pa lahko izbirate med desetimi različnimi hitrostmi, glede na tip vrhunca, ki ga želite doseči. A USB je samo za napajanje, torej se lahko krmiljenju preko računalnika odpovemo - nič tresenja po ritmu glasbe ali "ForceFeedbacka" v novem Larryju ali Luli. 30 funtov.

32 komentarjev