»

Nezaželene elektronske pošte vedno manj

Slo-Tech - Nezaželena elektronska pošta oziroma kratko spam je v upadu, ugotavljajo pri Commtouchu. Tako kažejo rezultati za celotno zadnje četrtletje iztekajočega se leta. Oktobra se je količina poslanega spama zmanjšala za 18 odstotkov v primerjavi s septembrom, kar pripisujejo zaprtju Spamita. Trend se je nadaljeval, tako da je bilo decembra poslanega že tretjino manj spama kot septembra. Tudi delež nezaželene pošte se je zmanjšal za pet odstotnih točk na 83 odstotkov med vso pošto. V začetku meseca je ta delež upadel celo na 74 odstotkov.

Zanimivo je tudi, da se spreminja narava napadov spama. Pred oktobrom so bile razlike v količini poslanega spama med posameznimi dnevi velike, v zadnjem kvartalu pa je razporejen bolj enakomerno. Že dlje časa je znano, da se najmanj spama pošlje med...

0 komentarjev

Raziskovalci v eksperimentu na gručo naložili črva in ustvarili botnet v izolaciji

Shema delovanja botneta

vir: Technology Review
Technology Review - Skupina raziskovalcev, v kateri sodelujejo Politehnika v Montrealu, Univerza Nancy, Univerza Carlton in programska hiša ESET, je pripravila gručo 98 strežnikov v Montrealu, na katere so namestili 3000 kopij Windows XP. S posebno programsko opremo so poskrbeli, da se vsaka kopija počuti kot v svojem računalniku, vsi ti navidezni stroji pa so med seboj povezani podobno kot na internetu. Nato so jih okužili s črvom Waledac, ki je v začetku letošnjega leta pred iztrebljenjem obvladoval kar zajeten kupček računalnikov v svojem botnetu. Microsoft pravi, da več sto tisoč, ki so pošiljali 1,5 milijarde nezaželenih elektronskih sporočil (spam) dnevno.

Vse to so raziskovalci storili z...

5 komentarjev

McDonald's izgubil osebne podatke

Slo-Tech - Seznamu podjetij, ki so jim ušli osebni podatki, se je pridružil tudi McDonald's. Za pripravo spletnih strani in promocij so sodelovali s podjetjem Arc Worldwide, ki je skrb za bazo podatkov o strankah zaupal podizvajalcu. Temu so hekerji vdrli v sistem in odtujili podatke o nekaterih strankah McDonald'sa.

V podjetju so povedali, da je šlo zgolj za podatke, ki so jih stranke posredovale prostovoljno. Šlo naj bi za imena, priimke, naslove, elektronske naslove in podobno, ne pa za kakršne koli finančne ali bančne podatke. Kljub temu gre za vreden paket informacij, ki ga bodo spamerji rade volje odkupili. McDonald's ni želel povedati, kje se je napad zgodil in ali so odtujeni podatki zgolj iz ZDA ali pa tudi iz katere druge države. So pa zapisali, da že sodelujejo z organi pregona pri iskanju krivcev.

9 komentarjev

Snežni leopard žre uporabniške podatke

Lačen

MacRumors.com - Applova nova podrazličica operacijskega sistema Mac OS X 10.6 Snow Leopard, ki je izšla konec avgusta in v začetku septembra doživela zgolj manjšo nadgradnjo na 10.6.1, ima težave z izgubljanjem podatkov. Konec prejšnjega tedna so se na internetu začele kopičiti pritožbe uporabnikov, ki naj bi jim snežni leopard snedel podatke. Uporabniki so namreč nepojasnjeno pristali v profilu Gost na lastnem računalniku, pri čemer za njihovimi podatki ni bilo sledu. Podrobnejše analize so pokazale, da do težav prihaja na računalnikih, ki so imeli račun Gost vključen že pred nadgradnjo na zadnjo verzijo, in so po...

50 komentarjev

Latvijski ponudnik interneta odklopljen

Slashdot - Kot poroča Network World, so latvijskega ponudnika dostopa do interneta (ISP) odklopili z medmrežja, po tem ko so prejeli vrsto pritožb od strokovnjakov za varnost omrežij. Gre za podjetje Real Host s sedežem v Rigi, za katerega so utemeljeno predvidevali, da ima pod nadzorom vrsto strežnikov, ki krmilijo botnete, vzdržujejo strani za ribarjenje (phishing), napadajo obiskovalce spletnih strani z zlobno kodo in gostijo lažne antivirusne programe. Jart Armin, ki deluje na strani Hostexploit.com, je v intervjuju Real Host opisal kot eno največjih evropskih središč sranja na internetu.

Odklopili so ga v ponedeljek, ko je TeliaSonera zagrozila Juniku, ki skrbi za povezljivost Real Hosta, s sankcijami. To je že četrti večji ISP v zadnjem letu, ki je izgubil dostop do medmrežja: njegovo usodo delijo Atrivo, zloglasni McColo in 3FN, ki pa so bili vsi locirani v ZDA. Armin pravi, da je to prvikrat, da so uspeli ukrepati zunaj ZDA in celo v Vzhodni Evropi. Klik!

24 komentarjev

V Evropi vedno več prevedenega spama

Spam julija

The Register - Izsledki zadnjega poročila o spletni varnosti in spamu kažejo, da so se orodij za avtomatično prevajanje, ki so na spletu prosto dostopna, najbolj razveselili spamerji. Medtem ko je delež spama globalno malenkostno upadel (za slabo odstotno točko) na 89,4 odstotka, se je v jezikovni pisani evropski druščini narodov le-ta strmo dvignil. Najbolj prizadeta je Nemčija, kjer je kar 97,5 odstotka vse elektronske pošte nezaželene, kar je občutno več kot 86 odstotkov v ZDA, 93,6 odstotka v VB in 90,6 odstotka na Japonskem. Prevedenega spama je v Nemčiji 46 odstotkov, v Franciji 53 odstotkov, medtem ko npr. na Nizozemskem le četrtina. Spamerji, še raje pa nigerijski prevarantje, so s pomočjo Googla obvladali tudi slovenščino, tako da se vedno pogosteje odzivajo na naše spletne oglasnike.

V MessageLabs trdijo, da za tako visoke številke v Evropi...

0 komentarjev

Spama vendarle manj po odklopu Pricewert

Aktivnost botneta cutwail na dan odklopa Pricewerta

vir: CNet
CNet - Prejšnji teden je ameriški FTC od interneta odrezal podjetje Pricewert, za katero so utemeljeno sumili, da sodeluje pri celem kupu nečednih poslov, med drugim tudi razpošiljanju spama. Sprva opaznega efekta ni bilo opaziti, a podrobnejše analize so pokazale, da se je raven spama vendarle nekoliko znižala. Strokovnjaki iz Symanteca ocenjujejo, da je odklop Pricewerta zadal hud udarec botnetu Cutwail, ki naj bi maja imel na vesti 35 odstotkov vsega spama. Drugi prizadeti botnet je Pushdo, ki je prav tako uporabljal 3FN (eden izmed psevdonimov podjetja Pricewert). Skupno je tako količina poslanega spama upadla za 15 odstotkov.

Uradno Pricewert še ni obsojen ničesar, saj se sojenje začenja šele 15. junija, a je malo nenavadno, da bi padec spama slučajno sovpadal ravno s...

4 komentarji

FTC odrezal nepoštenega ponudnika dostopa do interneta

Količina spama ostaja nespremenjena

CNet - Ameriška zvezna trgovinska komisija (FTC) je ta teden objavila, da je dosegla prepoved delovanja ponudnika dostopa do interneta Pricewert. Kalifornijsko sodišče je temu podjetju iz San Joseja na zahtevo FTC-ja prepovedalo opravljanje dejavnosti, ker naj bi namenoma in aktivno sodelovalo pri razpošiljanju spama, otroške pornografije, virusov, črvov, trojanskih konjev, phishinga in podobnih prepovedanih ali nezaželenih vsebin. Tako je Pricewert trenutno povsem brez interneta.

Kot pravi FTC, Pricewert posluje pod različnimi imeni, med njimi 3FN in APS Telecom, rekrutira kriminalce in se dogovarja z njimi za distribucijo nelegalnih vsebin prek interneta. Komisija dodaja, da je imel Pricewert razvejano...

6 komentarjev

Spam ne jenja

vir: CNet
CNet - Zadnje ocene podjetja Symantec, ki jih povzema CNet, kažejo, da je trenutno 90,4 odstotka vseh elektronskih sporočil spam. To je pet odstotnih točk več kot aprila, ko je bilo takih 85,3 odstotka. Zaskrbljujočih je še nekaj drugih smernic, denimo starost domen. Izkazalo se je, da spamerji prisegajo na uveljavljene naslove, saj je 84,6 odstotka vseh blokiranih domen vsled razpošiljanja spama starejših od enega leta. Drug tip domen, ki so še posebej občutljive na spam, so domene strani za socialno mreženje, kjer vsebino večidel ustvarjajo uporabniki.

Ker večina spama izvira z ameriških strežnikov, ga Američani največ prejmejo med 9. in 10. uro dopoldne, Azijci že ponoči, Evropejcem pa ga pridno dostavljajo kar ves dan. Tudi zaščita CAPTCHA počasi izgublja svojo moč, saj so nepridipravi vedno uspešnejši pri avtomatskem...

16 komentarjev

Facebook iztožil spamerja do obisti

Slashdot - Danes je vesel dan za borce proti spamu, saj je Facebook dobil tožbo proti Adamu Guerbuezu in njegovemu podjetju Atlantis Blue Capital zaradi pošiljanje spama v facebookovske poštne nabiralnike uporabnikov (CAN-SPAM Act 2003). Sodišče je tožnikom prisodilo tudi odškodnino v vrednosti 873 milijonov dolarjev, kar je z naskokom najvišja vrednost za razpošiljanje spama v zgodovini. V podobni tožbi je namreč MySpace dobil le 234 milijonov. Max Kelly, Facebookov direktor za varnost, je zapisal, da ne pričakuje, da bodo takšen astronomski znesek izterjali, a glavni namen je bil dosežen. Podjetje, ki naj bi poslalo več kot štiri milijone nezaželenih sporočil, bo očitno nehalo poslovati.

15 komentarjev

Spama še vedno manj

Odklop v torek in incident v soboto

vir: Ars Technica
Ars Technica - Poročali smo že, da so v ZDA krila prirezali enemu glavnih spamerjev, podjetju McColo, ki ga poleg tega sumijo še cele vrste drugih nečednih poslov. Takoj po akciji se je število poslane nezaželene elektronske pošte po svetu več kot razpolovilo, analize pa kažejo, da se učinki še vedno opazni. Mimogrede je tako Kitajska po desni prehitela ZDA po količini poslanega spama.

Strokovnjaki iz podjetja Marshal8e6 pravijo, da se količina spama še vedno ni vrnila na stare ravni, a se bo to najverjetneje zgodilo kmalu. Skupine Srizbi, Mega-D in Rustock, ki ostale brez svojega kvartirja, že pospešeno iščejo nove prostore in povezave. Izkazalo se je, da so pri McColu mislili tudi na take nevšečnosti in si zagotovili...

20 komentarjev