»

Google predstavil Pixel 4a

Slo-Tech - Leto je naokoli in Googlovemu Pixlu 3a sledijo nasledniki. Google je predstavil novi telefon Pixel 4a, ki ga je napovedoval že mesece, a so zaradi različnih razlogov vedno znova odlagali. Pixel 4a je cenejši model, šibkejša verzija Pixla 4, in bo tako namenjen segmentu, kjer najdemo na primer iPhone SE. Poleg tega bo na voljo tudi model s podporo za 5G in jeseni še Pixel 5, o katerem še ni znano mnogo.

Poglejmo, kaj dobimo za 350 dolarjev, kolikor bo stal Pixel 4a (oziroma 500 dolarjev v verziji 5G). Telefon, ki bo na voljo od 20. avgusta, bo imel najnovejši Android 10 in Googlovo obljubo, da se bo posodabljal najhitreje (logično). Osemjedrni Snapdragon 730 ima dve jedri Kryo 470 Gold z 2,2 GHz in šest jeder Kryo 470 Silver z 1,8 GHz. Prostora je 128 GB in ga ni možno razširiti, pomnilnika je 6 GB. Zaslon meri 5,8 palca in ima ločljivost 1080 x 2340 točk.

Pohvalo si Google zasluži pri fotoaparatu. Kamera, resda ena sama, je enako zmogljiva kot v dražjem modelu Pixel 4. Preizkusi...

51 komentarjev

Google se muči s Squared

vir: CNet
CNet - Kot pozdrav poletju je Google letos pokazal novo iskalno storitev Google Squared, ki je nastala kot odgovor konkurenci iz matematičnega tabora. Če je Wolfram Alpha na začetku svoje poti beležil veliko zanimanje uporabnikov, ki je nato počasi plahnelo, Googlu ni uspelo niti to. Ideja je bila sicer dobra, a šepala je izvedba. In vse tiho je bilo.

Da bi uporabnike vendarle prepričali v uporabnost svojega Squared, ga je Google te dni nekoliko nališpal. Po novem lahko kvadratni iskalnik prikaže 120 zadetkov ali dejstev, medtem ko jih je lahko novorojena različica le 30. Tudi pod pokrovom se skrivajo dodelave, saj naj bi bil Google izpopolnil filter, ki je ob premiernem zagonu poskrbel za določene komične vložke. Kljub temu Google Squared še vedno ostaja v razvojnem stadiju, pravijo razvijalci, ki nanj gledajo kot na eksperiment, ki pomaga razumeti strukturiranost podatkov na spletu...

5 komentarjev

Nova verzija Googla je Caffeine

Google - Google je na ogled postavil novo verzijo iskalnega algoritma, ki se za zdaj še kodno imenuje Caffeine. Kot pravijo v Mountain Viewu, je na novem skrivnem projektu več mesecev intenzivno delala velika skupina Googlovcev. Nov iskalni algoritem naj bi sčasoma nadomestil trenutnega. Končni uporabniki nemara sploh ne bodo videli izboljšav, ki se večidel skrivajo pod pokrovom. Caffeine naj bi hitrejši, obsežnejši in pravičnejši. Google sicer zatrjuje, da predstavitev nima nobene veze z novimi iskalniki, ki se počasi prebijajo na trg (Bing, WolframAlpha ...). Novo iskanje lahko preizkusite na http://www2.sandbox.google.com.

15 komentarjev

Google predstavil Squared

Levo Wolfram Alpha, desno Google Squared

CNet - Pred približno tremi tedni je Google v okviru svojih eksperimentalnih storitev Labs pokazal prve zametke novega izdelka, ki naj bi bil Googlov odgovor na strukturirano podajanje informacij iz različnih virov Wolfram Alphe. Sedaj je izšla uradna verzija, katere zasnova je podobna. Squared pobere informacije z vseh internetnih vetrov in jih poskuša uporabniku narediti obvladljivejše s predstavitvijo v obliki preglednice. Ali je Google tu opravil svojo domačo nalogo bolje od matematikov? Prvi testi kažejo, da ne.

Poglejmo si povsem banalen primer, za začetek z ameriškega področja, da razvrščevalcema informacij že v prvo ne damo izgovora z eksotičnim kulturnim območjem, kamor bi oba brez sramu...

22 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Google Wave prihaja

vir: CNet
CNet - Medtem ko se Microsoft pripravlja na splavitev svojega spletnega iskalnika Bing, je Google zavihal rokave in napovedal storitev Google Wave. Google ga opisuje kot e-pošto prihodnosti, v kateri bodo skušali združiti elektronsko pošto, IM (trenutno sporočanje oz. instant messaging), deljenje fotografij, twitter, skupno rabo dokumentov in druge vrste mreženja. Na tak način želijo ustvariti enotno ogrodje, ki bo združevalo vse vrste komunikacije.

Projekt je pred leti začel razvijati Lars Rasmussen s svojim bratom. V Google sta prišla, ko je ta prevzel njuno podjetje, ki se je ukvarjalo s kartiranjem, in ga nadgradil v Google Maps. Brata Rasmussen sta nato v Googlu dobila nalogo ustvariti eno izmed najbolj neodvisnih razvijalskih...

109 komentarjev

Google dodal prevajanje v Gmail

Rezultat

TechCrunch - Google sicer že dlje časa ponuja prevode med 41 jeziki, med njimi tudi iz slovenščine in v njo, na svojih straneh, sedaj pa so funkcijo integrirali še v svoj klient za elektronsko pošto. V razdelku Google Labs, kjer najdemo kopico novih zmožnosti, ki so še v eksperimentalnem stadiju, tako da vsake toliko časa kakšna izgine ali se pojavi, si lahko vklopite možnost Message translation. Ko jo odkljukate, se vam ob prebiranju vsakega sporočila prikaže možnost prevoda. To je bilo sicer že prej dosegljivo z ročnim odpiranjem Googlove strani Translate in kopiranjem sporočila nanjo, sedaj pa je postopek poenostavljen. Prevodi so sicer daleč od popolnosti, a boljši od ničesar.

Sedaj se lahko nadejamo...

9 komentarjev

Wolfram Alpha zaživel

Slo-Tech - Po pompozni najavi, težkemu pričakovanju, pitanju javnosti z drobtinicami v obliki recenzij in medlemu napisu "prihajamo maja" je Wolfram vendarle zagnal Wolfram Alpha. Iskalnik po informacijah, ki nima veliko skupnega s klasičnimi iskalniki po spletu, zaradi česar ga Wolfram opisuje kot computable knowledge engine, bi moral na splet privekati že v petek, a ga je Wolfram nekoliko prestavil zaradi tehničnih težav. Poizkusno obratovanje se je pričelo ta vikend, slavnostni zagon pa pričakujemo v ponedeljek. Kljub temu lahko že sedaj vidimo, kaj nam novi prijatelj omogoča, čeprav se včasih vda prevelikemu navalu in prikaže tole: Glavna razlika v primerjavi z ostalimi iskalniki je prikaz informacij....

95 komentarjev