»

Facebook iztožil 711 milijonov dolarjev

Največji spamer

CNet - Facebook je v boju proti ribarjenju februarja letos vložil tožbo zoper spamerskega kralja Sanforda Wallacea in še dva pomočnika, ker naj bi ti z ribarjenjem od uporabnikov zbrali podatke za dostop do njihovih računov pri Facebooku. Te so nato uporabljali za razpošiljanje spama prek omrežja.

Kalifornijsko sodišče je včeraj izreklo sodbo, s katero je ugotovilo, da je Wallace kršil Can-Spam Act in preliminarno prepoved uporabe Facebooka, zaradi česar mora plačati 711 milijonov dolarjev odškodnine. Facebookov prvi pravnik Sam O'Rourke je dejal, da...

13 komentarjev

Netbooki s čistokrvnimi Windows 7

TG Daily - Windows 7 bodo očitno rešitev Microsofta za netbook problem. Windows Vista na njih zaradi prevelike požrešnosti namreč ne deluje, zaradi česar so morali močno podaljšati podporo Windows XP. A ker so netbooki načeloma cenovno ugodni računalniki, bi znala biti polna cena Windows 7 prehud zalogaj za proizvajalce oz. bi ceno dvignila, kar ne bi bilo všeč kupcem. Tako se je pogosto govorilo, da bi netbooki lahko uporabljali tako ali drugače okleščene različice Windows 7.

Temu zdaj tudi uradno ne bo tako. Pred nekaj dnevi so po spletu krožile govorice, da je Intel skupaj s proizvajalci netbookov pritisnil na Microsoft in zahteval polno različico Windows 7, ki bi morda imeli celo bolj ugodno ceno za netbooke. Proizvajalci bodo lahko tako uradno na netbooke namestili katerokoli različico Windows 7, tudi Windows 7 Starter Edition, če bodo tako želeli. Slednji, podobno kot Home Basic, ne podpira steklenega vmesnika, poznanega kot Aero, ima okrnjene mrežne sposobnosti, a, za razliko od Home...

16 komentarjev

Uporaba izraza netbook dovoljena

X-Bit Labs - Konec preteklega leta je podjetje Psion Teklogix pozvalo proizvajalce netbookov, da je netbook pravzaprav njihova registrirana blagovna znamka, zato bi bilo zelo hvaležni, če bi prenehali uporabljati to poimenovanje. Ker se to ni zgodilo, so celo vložili tožbo zoper Intel na kalifornijsko sodišče. Zgodba je te dni dobila epilog, saj je Psion dosegel dogovor z Intelom, ki jim bo dovolil neomejeno uporabo opisa. Rešitev je bila bojda prijateljska, saj je Psion prostovljno odstopil pravico do uporabe imena, obe podjetji pa sta se izognili plačilu kakršnih koli odškodnin.

5 komentarjev

Microsoft certificiral platformo Ion

bit-tech.net - Pred kratkim uradno predstavljena platforma Ion, kjer dvojedrnemu procesorju Atom dela družbo vezno čipovje iz serije Geforce 9, je pravkar dobila WHQL certifikat za Windows Vista. To je logičen korak, saj se bo platforma uporabljala v računalnikih majhnih dimenzij in predvsem v t.i. Netbookih, ki pa jih imajo mnogi uporabniki za prave prenosnike in prav zaradi tega pričakujejo tudi spodobne zmogljivosti za normalno delo.



Ion zaradi svojih zmogljivosti odpira možnost uporabe Wndows Vista (do sedaj so bili netbooki omejeni na Windows XP oz. pogosteje uporabljan Linux), vključno z grafičnim vmesnikom Aero. Platforma je za pridobitev certifikata morala...

35 komentarjev

Kako bomo dejali netbooku po slovensko?

X-Bit Labs - Podjetje Psion Teklogix se je odločilo, da bo naredilo konec poimenovanju netbook, ki se je v zadnjem času razpaslo po spletu. Gre seveda za izjemno lahke, poceni in zelo prenosljive računalnike, ki sestojijo iz manj zmogljivih komponent in so namenjeni brskanju po spletu, branju elektronske pošte in poganjanju nezahtevnih aplikacij. Izraz se je začel uveljavljati lani, letos pa se je dokončno prijel.

Toda podrobnejša raziskava pokaže, da je Psion res že davnega leta 1999 predstavil prenosni računalnik, ki ga je poimenoval netBook, in registriral ustrezno blagovno znamko. Zaradi tega jim gre sedanja razširjenost izraza nekoliko v nos. Da bi zajezili nadaljnjo uporabo, so nekaterim stranem, predvsem netbookom posvečenim blogom, poslali dopise, v katerih jih pozivajo, naj novodobne izdelke tega kova prenehajo nazivati z imenom netbook. Psion res ne proizvaja več svojih netBookov, še vedno pa nudi baterije in dodatno opremo zanje, torej znamka še ni popolnoma mrtva.

V naših krajih...

102 komentarja

Amiga prodaja AmigaOS

Slashdot - Podjetje Amiga je danes sporočilo, da je korporaciji KMOS prodalo AmigaOS. Pogodba daje novemu lastniku pravico do uporabe imena, izvorne kode vseh različic, od klasičnega operacijskega sistema Amiga do AmigaOS 4.0, in tudi vse ostale pravice. Razlog za tako odločitev prvotnega lastnika naj bi bila osredotočenost na mobilni trg, kamor je namenjen predvsem s svojimi izdelki AmigaDE in Amiga Anywhere, ki omogočata enakovredno delovanje aplikacij na različnih arhitekturah.

2 komentarja