»

Za razpoke v raketoplanih kriva zanič aluminij-litijeva zlitina

Razpoke na rebrih

NASA - Inženirji so ugotovili, kod je tičal razlog za pojavljanje razpok v zunanjem tanku raketoplanov Space Shuttle, zaradi katerih je morala NASA tudi že preložiti izstrelitev Discoveryja, in kako ga odpraviti.

Novembra je bil prvi problem uhajanje vodika, zaradi česar so morali najprej preložiti polet, kasneje pa so odkrili še razpoke v izolirni peni v rezervoarjih. Ko so vanje prečrpavali tekoči kisik, se je prirobnica nekoliko skrčila in za seboj potegnila dve tanki oporni rebri (stringer). Ti bi bili morali takšne sile zdržati, a ste se vdali in razpokali. Pri nadaljnjem pregledu so našli še štiri dodatne razpoke na treh rebrih na zadnji strani, česar se na izstrelitveni ploščadi ni moglo videti.

Po intenzivnih preiskavah so odkrili, da je...

11 komentarjev

GF100 z modelnimi oznakami

Bosta grafični kartici podobni tokrat resnični Tesla kartici?

vir: AnandTech
AnandTech - nVidia je na svojem uradnem Twitter računu razkrila, kakšni imeni oz. modelni številki bosta nosila sprva najhitrejši grafični kartici, ki bosta uporabljali jedro GF100/Fermi/itd. To bosta GeForce GTX 480 in 470, kar je nekoliko presenetljivo, saj je ves svet pričakoval za stotico nižje številke, torej npr GTX 380. Zakaj so se odločili za to potezo seveda ni znano, morda pa je povezano z zmogljivostnim preskokom ki ga morda lahko pričakujemo od novega jedra. nVidia je namreč že predstavila prve grafične kartice serije 300, a so uporabljale 40 nm čipe, poznane že iz serije 200. S preskokom na GTX 480 in 470 se pravzaprav po vsej verjetnosti želijo distancirati od te serije in potegniti jasno ločnico med njima (in se...

23 komentarjev

Najhitrejša nVidia je GTX 275

le kaj bi navijalci brez tekočega dušika...

vir: Expreview.com
Expreview.com - Zahvaljujoč pripomočkom za navijanje grafičnih kartic in tekočemu dušiku je po novem najhitrejša nVidiina grafična kartica z le enim grafičnim procesorjem ter brez pomočnic MSIjeva GeForce GTX 275 Lightning. Za to so poskrbeli Belgijci, natančneje Massman, ki je z Lightningom imel odlično osnovo za dosežek. MSIjeve izvedenke Lightning so ponavadi nekoliko navite (v tem primeru jedro za 67 MHz na 700 MHz, pomnilnik pa za 32 MHz na 2,3 GHz), imajo zmogljivejši hladilnik ter v primeru GTX 275 še dvakrat več pomnilnika, kot pri običajnih GeForce GTX 275, za kar 1792 MB GDDR3 čipov. Glavna prednost za navijalce se skriva v kar 10-faznem napajalnem sistemu, ki se med drugim prilagaja porabi...

6 komentarjev

Mushkin kot proizvajalec grafičnih kartic

Expreview.com - Mushkin je sprva zaslovel v času AMDjevih Athlon64 procesorjev. Bili so eni izmed prvih, ki so ponovno začeli ponujati pomnilnik z znova oživelimi Winbondovimi BH-5 čipi, ki so dosegali visoke frekvence in nizke zakasnitve, a pri grozljivih napetostih. Kasneje so svojo ponudbo razširili tudi z napajalniki višjega cenovnega in kakovostnega razreda, še vedno pa izdelujejo tudi pomnilnik. Že lansko zimo so predstavili enega izmed GeForce 8800 modelov, a linija ni preveč zaživela. Tokrat so se ponovno povezali z nVidio, saj bodo v kratkem na trg pod svojim imenom dali celo skupino kartic višjega razreda, od GeForce GTX 285 z gigabajtom oz. dvema pomnilnika, prek GTX 275 v...

14 komentarjev

Oživite umrlo nVidia grafično jedro

Overclockers Forums - Težave z umirajočimi G92, G96 in podobnimi jedri nVidie so dodobra znane, posledice pa (finančno) nVidio tepejo še zdaj. A brez panike, če umira tudi vaš čip. Uporabnik Overclockers Forums je namreč prek eBaya kupil umrlo 8800 GTX (uporablja G80 jedro, ki očitno tudi ni imuno), in po nalaganju novega BIOSa in nekaterih drugih poizkusih končno uslišal nasvet prijatelja ter naredil sledeče.

Golo kartico je dal v pečico, vnaprej segreto na 195° C, kjer jo je pustil približno 5 minut. Ta postopek je zanj deloval že dvakrat, še trikrat pa za druge uporabnike. Postopek je podoben rešitvi umrlega Xbox360, kjer je obroč utripal z rdečo barvo, a slednjega se je ponavadi segrevalo z industrijskim sušilnikom za lase. Ideja je, da zaradi mikroskopskih...

87 komentarjev

nVidia ostaja brez zavarovalnine?

vir: TG Daily
TG Daily - nVidiina polomija z umirajočimi grafičnimi čipi, predvsem v prenosnikih, iz lanskega leta je dodobra dokumentirana. A kalvariji očitno še ni konec, saj je nVidia upala, da bo stroške garancijskih zahtevkov krila njena zavarovalnica, The National Union Fire Insurance Company, a je zavarovalnica na kalifornisjkem sodišču vložila zahtevo po razrešitvi dileme okorg upravičenosti do zavarovalnine. Zavarovalnica meni, da zaradi kršenja pogodbe nVidia ni upravičena do zahtevanega povračila denarja.

Zaplete se pri pogajanjih o stroških, ki so jih imeli izdelovalci prenosnikov z nVidio. Ta se je s...

35 komentarjev

Nvidia novembra z G92

X-Bit Labs - Paleta grafičnih čipov iz zelenega tabora bo (predvidoma 12.) novembra razširjena z novim čipom, zaenkrat kodno poimenovanim G92 in izdelanim v 65 nm proizvodnem procesu. Poslanstvo novinca ne bo poseganje po kroni najhitrejšega, saj bi ga naj nVidia umestila v srednji zmogljivostni razred (performance-mainstream).

G92 se bo ponašal z izboljšanim PureVideo HD video pogonom in PCI Express 2.0 vmesnikom, podatke pa bo zmogel pošiljati v jeziku treh različnih standardov - DVI, DisplayPort in HDMI. Trenutno še ni znano, ali bo čip nudil podporo prihajajoči Microsoftovi grafični knjižnici DX 10.1, ki bo vključena v prvi paket popravkov za Visto.

Izvorna novica.

31 komentarjev

Klez v State Departmentu

Vnunet - Ja, niti najboljši niso imuni [:D]. V eno od pisarn ameriške uprave se je namreč uspešno prikradel virus Klez ter se pod krinko uradnih dokumentov razposlal naprej. Klik!

Malo za hec: ob vsej (pregovorni!) neumnosti Američanov se slednji še sprašujejo, kako je do tega lahko prišlo in so sprožili obsežno preiskavo.

4 komentarji