»

AMD začel dobavljati šestjedrne Istanbule

X-Bit Labs - AMD je naznanil, da so šestjedrni procesorji Opteron s kodnim imenom Istanbul na voljo. Tako pričakujejo, da bodo veliki sestavljavci strežniških sistemov, kot so Cray, Dell, HP, IBM in Sun Microsystems, še ta mesec pričeli začeli ponujati sisteme z novimi procesorji. Za delovne postaje, namiznike in prenosnike Istanbuli ta hip niso pripravljeni.

Novi Opteroni imajo 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, pol toliko drugonivojskega, dvokanalni pomnilniški krmilnik za DDR2 in sedejo na Socket F. Bistvena sprememba v primerjavi s štirijedrnimi Shanghaiji je HyperTransport Assist. Trenutno AMD ponuja tri modele teh 45 nm-procesorjev: 2,20 GHz, 2,40 GHz in 2,60 GHz-izvedenko, ki vsi porabijo do 75 W električne energije. Ker so združljivi s podnožjem Socket F, lahko uporabniki nadgradijo stare strežnike z nizkimi stroški in tako pridobijo bodisi nekaj računske moči ali prihranijo kakšen vat. AMD bo tovrstne nadgradnje spodbujal s popusti za obstoječe lastnike, kot so napovedali že...

4 komentarji

AMD reže cene Opteronov

The Register - AMD je izkoristil ta teden za znižanje cen nekaterih svojih procesorjev Opteron, s čimer želi do splavitve Istanbulov ostati konkurenčen v boju z Intelom, ki ima težko municijo v obliki Nehalemov Xeon 3500 in 5500. Hkrati je AMD odpisal dvojedrne Opterone, ki jih na cenikih ni več, še vedno pa so na prodaj eno- in dvojedrni Athloni, enojedrni Semproni, trojedrni Phenomi in štirijedrni Phenomi ter Opteroni. Pocenitve so kar zajetne, saj znašajo med 11 in 40 odstotki. Najbolj se je pocenil Opteron 2387 (2,8 GHz), ki namesto 873 stane 523 dolarjev, opazno cenejši pa so še Opteron 2382 (-39,6 %), Opteron 2378 in Opteron 2374 HE(-31,8 %), Opteron 2379 HE (-29,8 %), skratka prav tisti modeli, kjer Intel najresneje grozi s svojimi Nehalemi EP. Pocenitve so blažje v segmetnih, ki se kosajo z Nehalemom EX Xeon 7500, saj bo ta izšel šele prihodnje leto.

1 komentar

AMD in Intel s pocenitvami

Heise - Spet lahko poročamo o prijetni tematiki, to je o pocenitvah procesorjev, ki ste se jih tokrat družno lotila AMD in Intel. AMD se je zniževanj cen lotil zaradi zaradi prihajajočih novih AM3-procesorjev s 3,0 ali 3,2 GHz, tako da so starejši modeli postali nekoliko ugodnejši. Phenom II X4 940 Black Edition bo namesto 225 dolarjev stal 195, Phenom X3 8750 Black Edition bo po novem stal 90 dolarjev (prej 122), Phenom X3 8750, 8650 in 8450 pa 90, 79 oz. 74 dolarjev (prej 122, 86 oz. 81). Intel bo 19. aprila začel prodajati Core 2 Quad Q8400 (2,66 GHz, 183 dolarjev), tako da mu bo moral prostor napraviti s pocenitvijo Q8300S za 13 odstotkov, Core 2 Quad Q9300, Q9550S in Q9400S. Nekoliko dostopnejši bodo še štirijedrni Xeoni serije 3300 in Core 2 Duo SP9400, SL9400 in SU9400.

vir: Heise

22 komentarjev

Okrogla miza "Cena energije?"

Slo-Tech - V četrtek, 9. aprila ob 16:30 v Združenju študentov elektrotehnike in računalništva - EESTEC organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani okroglo mizo na temo elektro energetske prihodnosti Slovenije.

Na okrogli mizi se bodo soočili predstavniki elektro energetskega sektorja iz Slovenije, in sicer:
- dr. Franc Žlahtič (Direktorat za energijo, Ministrstvo za gospodarstvo)
- dr. Vlado Dimovski (ekonomski vidik problematike)
- dr. Pavel Omahen (ELES - prenos)
- dr. Peter Novak (učinkovita raba energije, OVE)
- mag. Vida Ogorelec Wagner (Umanotera - okoljski vidik problematike)
- prof. dr. Rafael Mihalič (FE - znanstveni pogled)

Okrogla miza bo trajala predvidoma dve uri in pol in bo razdeljena na dva sklopa:
1.) Situacija in analiza trenutnega stanja elektro energetskega sistema v Sloveniji
2.) Načrti za prihodnost, vizija, debata o raznih problematikah ki se tičejo elektro energetike (okoljska problematika, investicije države, vpliv na gospodarstvo,...), vprašanja publike

...

0 komentarjev

Tudi AMD ceni procesorje

X-Bit Labs - AMD se je hitro odzval na Intelove pocenitve procesorjev, o katerih smo poročali, in to z enakim zdravilom. Phenom II X4 920 po novem velja 195 dolarjev, medtem ko je X4 940 Black Edition vreden 225 dolarjev, kar je približno 20 odstotkov manj, kot so zanju zahtevali ob izidu v začetku tega meseca. Razlog za znižanje cene tako kmalu po izidu je poleg Intelovega izzivanja tudi recesija; z znižanjem ceni želi AMD kljubovati pešanju povpraševanja. Zdi se, da je AMD-ju res močno zaškripalo, saj tako kmalu po izidu niso še nikoli spustili cene. Kdaj se bodo znižanja odrazila pri nas, seveda ostaja drugo vprašanje.

44 komentarjev

AMD pocenil Opterone

X-Bit Labs - AMD je včeraj javno najavil znižanje cen svojih Opteronov, s katerim se je pocenila večina modelov. Znižanje je od nič do 43-odstotno, odvisno od modela. Opteroni serije 24x so se pocenili za kar tretjino, razen najmočnejšega modela, ki se je za nekoliko manj, in najšibkejšega, katerega cena ostaja enaka. Klasični Athloni MP so cenejši za slabih petnajst odstotkov, izvzemši najšibkejšega, nekateri Opteroni 84x za četrtino, nekateri Opteroni 14x pa za celih 43 odstotkov. Več o tem.

9 komentarjev

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev