»

Američani in Korejci se bodejo okoli tega, kdo je prvi pognal mobilno omrežje 5G

vir: Reuters
Reuters - Kdo bo v zgodovino zapisan kot tisti, ki je prvi prižgal komercialno mobilno omrežje 5G, bo očitno odvisno od tega, koga bomo vprašali. V Južni Koreji so ga pognali zgolj slabo uro pred Verizonom v Chicagu in Minneapolisu ... toda le za šest ljudi.

Že vrabci čivkajo, da bodo omrežja 5G mnogo več kot zgolj še eno mobilna storitev, saj naj bi predstavljala enega najvažnejših povezovalnih členov v internetu stvari in pametnih mestih, pomagala pri navigaciji samovoznih vozil in še kaj. Mobilni ponudniki naj bi do leta 2025 na posamezni celini potrošili več sto milijard evrov za opremo, zaradi česar tekma med njimi dobiva že komične proporce. Tako je denimo AT&T v začetku leta nategoval z značko 5Ge, toda zdaj so novo...

25 komentarjev

V Severni Koreji za tujce mobilno omrežje in internet

Slo-Tech - Severna Koreja je še vedno najbolj izolirana država na svetu, a vseeno se počasi odpira. Zadnji premik v tej državi je internetni dostop, ki bo od prihodnjega tedna na voljo vsem tujcem v državi. Že prejšnji mesec so tujcem dovolili opravljati mednarodne klice z mobilnih telefonov.

Pred tremi leti smo pisali, da Severna Koreja stopa po prvih korakih proti internetu, saj je država fizično začela gostiti nekatere svoje spletne strani. Te so seveda namenjene tujcem, saj prebivalci Severne Koreje nimajo dostopa do interneta. Sedaj pa so - bržkone v vsesplošnem pomanjkanju in želji zaslužiti nekaj konvertibilne valute, ne pa zaradi Schmidtovega obiska - dojeli, da obiskovalci države po odhodu na internet pošljejo slike in...

6 komentarjev

Spet težave z omrežjem Skype

ComputerWorld - Če ste se poizkusili prijaviti v omrežje Skype, ste bili danes razočarani. Omrežje je že cel dan nedosegljivo. Skypovi inženirji pravijo, da napako že odpravljajo, ni pa znano, kdaj bo omrežje spet delujoče.

Spomnimo, da se je Skypovo omrežje spektakularno razsulo konec decembra, ko je napaka v novi verziji odjemalca Skype povzročila kaskadno odpoved omrežja, tako da so povezljivost izgubili tudi uporabnikih drugih verzij. Naslednje težave so sledile pred dvema tednoma, ko je bilo prav tako potrebno izdati novo verzijo odjemalca. Takrat je bilo prizadetih manj uporabnikov kot decembra, so pa zlobni jeziki takoj povezali težave z Microsoftovim prevzemom, pa čeprav se ta sploh še ni začel in sta podjetji za zdaj še ločeni.

Skype pravi, da so težavo že locirali in začeli odpravljati, tako da bi...

29 komentarjev

Rast števila uporabnikov 3G v Severni Koreji

ComputerWorld - Potem ko so v Severni Koreji leta 2008 začeli vzpostavljati mobilno omrežje in leto pozneje napovedali, da bo to kar omrežje tretje generacije, se lahko sedaj njihov operater pohvali s pol milijona naročniki.

Konec lanskega decembra so imeli približno sto tisoč naročnikov mobilnih storitev 3G, do konca marca pa se je to število povzpelo na 535 tisoč, je sporočil Orascom Telecom. To egiptovsko podjetje je...

25 komentarjev

V Mozambiku obvezna registracija predplačniških mobilnih telefonov

Slo-Tech - Portugalsko govoreča afriška država Mozambik ima šest milijonov uporabnikov mobilnih telefonov, izmed katerih jih je mnogo predplačniških. Vlada je sprejela uredbo, da se morajo vsi njihovi uporabniki registrirati do 15. novembra, tako da po tem času ne bo več možno anonimno telefoniranje.

Povod za tako odločitev so bili septembrski izgredi v glavnem mestu Maputo zaradi naraščajočih cen osnovnih življenjskih potrebščin. Policija je takrat nad izgredniki uporabila tudi smrtonosno silo, tako da je pod streli iz policijskega orožja življenje izgubilo več kot ducat ljudi. Vlada je obljubila subvencioniranje kruha, zamenjavo kmetijskega ministra in prepoved anonimnega telefoniranja, da bi, tako neuradni viri, preprečila dogovarjanja o tovrstnih zborovanjih v prihodnosti. Uradni razlog za ukinitev anonimnosti je zaščita prebivalcev pred nigerijskimi prevarami in nadlegovanjem.

Izvedba registracije je podobna slovenskemu fiasku z nepremičninami. V celotnem Mozambiku je le 15 točk, kjer...

19 komentarjev

Severna Koreja s prvimi koraki proti internetu

ComputerWorld - Ena zadnjih trdnjav trdega komunizma Severna Koreja je napravila prve korake naproti dostopu do interneta. Blok 1024 internetnih naslovov, ki je rezerviran za Severno Korejo, je bil dolga leta nedotaknjen. Toda v zadnjih mesecih ga je počasi registriralo podjetje Star Joint Venture iz Pjongjanga, ki je povezano s severnokorejsko vlado, del podjetja pa je v lasti tajskega Loxley Pacific. Ta ima s severnokorejskimi oblastmi že obilico izkušenj, saj z njimi dlje časa sodelujejo - leta 2002 so zgradili prvo omrežje za mobilne telefone v državi. V Loxleyju so potrdili, da s Severno Korejo sodelujejo pri internetnem projektu, a niso želeli podrobneje pojasniti na kakšen način.

Živelj v državi seveda...

15 komentarjev

2010 leto 4G

HTC Max 4G, prvi 4G mobilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Mobilna omrežja četrte generacije, ki so jasno naslednik omrežij 3. generacije, katere del je standard UMTS in njegova 3.5G razširitev HSDPA, obljubljajo velik preskok v zmogljivostih v primerjavi s trenutnimi omrežji. Standard naj bi omogočal prenose pri 100 Mb/s pri premičnem odjemalcu oz kar 1 Gb/s, če bo odjemalec dovolj nepremičen, obenem pa naj bi...

30 komentarjev

WWDC 2009 - Apple Keynote

Četa petih različnih laptopov, ki jih trenutno ponuja Apple.

vir: Gizmodo
Gizmodo - Danes se je pričela Appleova razvijalska konferenca in prvi dan se je kot ponavadi vrtel okrog uradne predstavitve novih Appleovih izdelkov. Glavni govorec je bil tokrat Phil Schiller, ki ni nosil pulija, sicer pa je nastopil enako arogantno kot to ponavadi stori Jobs.

Prva točka na programu je bila posodobitev linije prenosnikov. Kovinski MacBooki so bili prekrščeni v MacBooke Pro (neprofesionalen ostaja samo dobro znan plastični model iz leta 2006) in so po novem opremljeni s precej zmogljivejšo, a žal ne odstranljivo baterijo, ki nudi do 7 ur avtonomije; izboljšanim zaslonom ter čitalcem za SD kartice. V novih sistemih so na voljo procesorji s frekvenco do 3,06 GHz, prišlo pa je tudi do nekaterih pocenitev.
...

174 komentarjev

Severna Koreja gradi 3G omrežje

engadget - Če so že vzpostavili mobilno omrežje, zakaj ne poseči po najnovejšem, tretje generacije. Prav to delajo v sicer zelo omejeni Severni Koreji, 3G omrežje pa bo omogočalo tudi (močno omejen) dostop do svetovnega spleta. Od uvedbe prav tako omejenega mobilnega omrežja v prejšnjem decembru si je v manj kot pol leta mobilne telefone izmed 22 milijonske populacije kupilo 20.000 ljudi. Ti srečneži bodo poleg pogovarjanja zdaj lahko na hitro pogledali še, če je osebna spletna stran predsednika Kima Jong-ila doživela kako spremembo. Gradnja bolj zmogljivega omrežja je Severno Korejo stala približno 400...

13 komentarjev

Bodo mobilni operaterji morali podpreti VoIP?

engadget - Trenutno se lahko vsaka država v Evropski Uniji odloči, ali bo pustila blokiranje določenega prometa na mobilnih omrežjih, ali ne. Posledica blokiranja je recimo nezmožnost uporabe VoIP, saj je z zakupljenimi podatki, ki so dandanes stalnica naročniških paketov, le-ta ponavadi cenejši, kot običajni klici (sploh v druga omrežja), kar seveda ni všeč ponudnikom mobilnih storitev. Blokiranje inovativnih tehnologij pa gre močno v nos Evropski Uniji in od držav članic zahteva, da za prenehanje blokad poskrbijo pravno, če ne gre drugače. Obenem je možno, da bo pod drobnogled Unije prišel nemški Deutsche Telekom, saj so eni izmed tistih, ki blokirajo VoIP promet na mobilnih omrežjih in jih zato lahko doleti protimonopolna obtožba.

20 komentarjev

Severna Koreja bo imela mobilno omrežje

The inquirer - V državi, kjer so leta 2004 z dekretom prepovedali uporabo mobilnih telefonov, bodo ti spet postali dosegljivi. Egiptovski telefonski operater Orascom, ki ima svoje podružnice po Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji, namreč trdi, da so dobili 25-letno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja in ekskluzivno štiriletno pogodbo. S signalom bodo pokrili Pjongjang in druga pomembna mesta v državi. Šef egiptovskega podjetja se trenutno mudi v severnokorejski prestolnici, kaj več o naravi njegovega obiska pa državni mediji ne izdajo. Januarja je Orascom napovedal, da bo v Severno Korejo v treh letih vložil 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti niso znane, verjetno pa telefoni ne bodo dosegljivi kar sleherniku, temveč izbranim funkcionarjem.

20 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev