»

Ameriška vojska prehaja na Visto

Stric Sam hoče Windows Vista

vir: HotHardware
HotHardware - Čeprav je Microsoft za ameriško vojno letalstvo izdelal posebno, bolj varno različico XPjev, to očitno ni dovolj dobro za vojsko, saj so se odločili popolnoma migrirati na trenutno Microsoftov najnovejši operacijski sistem, Windows Vista (ciljajo na že vgrajen SP2). Trenutno približno 13 % računalnikov že uporablja ta operacijski sistem, ostali pa pridno meljejo s pomočjo XP-jev. Slednji bodo morali biti odstranjeni in zamenjani z boljšim operacijskim sistemom do...

35 komentarjev

Na eBayu spet prodali ameriške vojaške skrivnosti

Daily Mail - Ničkolikokrat smo že pisali o prodaji rabljenih trdih diskov, na katerih malomarni uporabniki premnogokrat pustijo svoje podatke. Včasih jih zbrišejo, tako da je za njihov ogled potrebno nekaj računalniške forenzike, velikokrat pa so preleni, da bi storili vsaj to.

Britanski raziskovalci so prek spletnih dražb, računalniških sejmov in na eBayu kupili 300 trdih diskov in na njih odkrili pravo bogastvo informacij. Na 34 odstotkih diskov, ki so izvirali iz VB, ZDA, Nemčije, Francije in Avstralije, so odkrili občutljive informacije posameznikov ali podjetij. Med drugim so našli rentgenske posnetke bolnikov, njihove kartoteke, podatke o osebju in njihovo pošto, slike pacientov in njihovih ran, zaupne podatke z nemške ambasade v Parizu in še marsikaj zanimivega. Zmagovalni podatki pa so last ameriške vojske, saj so našli podrobnosti o protiraketnem ščitu, poskusnih izstrelitvah, varnostnih protokolih, gradbenih načrtih in osebju podjetja Lockheed Martin skupaj z njihovimi številkami...

35 komentarjev

Novice o Windows 7 in XP

bit-tech.net - Datum izida Windows 7 naj bi bil znan, saj ga je kar dvakrat razkril Acer. Sprva je Bobby Watkins, direktor Acer UK, v intervjuju dejal, da bo nov operacijski sistem na voljo 23. oktobra (in ne januarja prihodnje leto, kakor še vedno vztraja Microsoft), Massimo D'Angelo, podpredsednik evropskega dela Acerja pa je povedal še, da računalnikov z Windows 7 ne bodo prodajali niti dan pred 23. oktobrom. Watkins je v svojem intervjuju povedal tudi, da bo obstajala 30-dnevna doba, v kateri bo zamenjava Viste na novem računalniku za Windows 7 brezplačna.

Vseeno pa vam 23. oktobra še ne bo treba v trgovine, saj bo brezplačna verzija Windows 7 RC delovala še do 1. junija 2010. Če si Windows 7 RC namestite zdaj, bo le-ta nemoteno deloval kar 13 mesecev, kar je zelo zanimiva poteza. RC različica Viste je nemoteno delovala 9 mesecev od izida, po koncu zastonjkarskega obdobja pa se je ponovno zagnala vsaki dve uri, kar naj bi uporabnike prisililo v nakup uradne različice.

Stari dobri XP pa kar...

54 komentarjev

Vista Service Pack 2 kmalu na voljo

bit-tech.net - Že decembra je bilo govora o malezijski strani, ki je uspešno napovedala izid 1. servisnega paketa za Visto in 3. za XPje, očitno pa so uspešno zadeli še izid drugega servisnega paketa za Visto. Izid so napovedali za april, ujeli pa so ga le za nekaj dni, saj je Microsoft proizvajalcem računalnikov (kakršna je bila tudi napoved) Service Pack 2 razposlal včeraj, na Windows Update pa naj bi se pojavil v naslednjih dveh mesecih.

Poleg vseh popravkov, ki so se zvrstili po 1. servisnem paketu, so dodali še podporo 64 bitnim VIA Nano procesorjem, Bluetooth 2.1, exFAT datotečnemu sistemu, izboljšali so delovanje brezžičnih omrežij, zanimiva pa je nativna podpora za zapisovanje Blu-ray ploščkov. Kar je pri stvari zanimivo je način implementacije, saj bo za predvajanje Blu-ray filmov še vedno treba imeti ločeno programsko opremo.

31 komentarjev

Prehod na XPje mogoč tudi z Windows 7

engadget - Da bodo Windows 7 prišli v šestih različicah smo že pisali, prehod na boljšo (khm, dražjo) verzijo pa bo relativno preprost, saj naj bi bilo treba dodatne funkcije le odkleniti po dodatnem plačilu. Tako naj bi uporabniki začeli z npr. verzijo Home in počasi nakupili pakete vse do verzije Ultimate. Očitno pa bo mogoče prehod tudi na nižje stopnje, a ne v obratni smeri, temveč na popolnoma drug operacijski sistem. Da, downgrade na Windows XP bo očitno pri OEM računalnikih še vedno mogoč, dodatno pa bo omogočen še prehod na Windows Vista. To bo mogoče do aprila 2010, možnost pa zaenkrat oglašuje le HP. Podrobnosti o procesu niso znane, saj bodo računalniki prispeli prednaloženi z Windows 7 (z namenom prepričati uporabnike v uporabo najnovejšega operacijskega sistema) in bodo morda potrebovali celo formartiranje za inštalacijo starejšega sistema.

Kljub milostnim strelom Microsofta XP očitno še močno brca.

67 komentarjev

Postopek Vista Capable ni več skupinska tožba

Extremetech - Ameriško zvezno sodišče je tožbi proti Microsoftu zaradi zavajajočega napisa Vista Capable odvzelo status razredne tožbe (class action). Sodnica je kljub temu dovolila, da se nadaljujejo postopki posameznih tožnikov.

Spomnimo, da gre za razvpit primer iz leta 2006, ko je Microsoft izdelovalcem računalnikov dovolil uporabo nalepk Vista Capable, čeprav ti niso bili sposobni poganjati novega grafičnega vmesnika Aero. Tožniki so trdili, da so bili zavedeni, saj niso vedeli, da lahko nakateri taki modeli poganjajo le Visto Home Basic, ki ji manjka cel kup funkcij verzije Premium. Računalniki, ki so bili dovolj zmogljivi za poganjanje slednje, so bili označeni kot Premium Ready. Microsoft je trdil, da so razlike v oglaševalni akciji jasno ponazorili.

Sodnica je odločila, da tožniki niso pokazali, da se njihova tožba razteza na vse kupce računalnikov Windows Vista Capable brez oznake Premium Ready, zaradi česar to ni več razredna tožba. Poudarila je, da to ne daje nikakršne sodbe o...

6 komentarjev

Rdeča Vista za boj proti AIDS-u

CNet - Microsoft je objavil, da bo začel prodajati škatlaste (box) različice Windows Viste Product Red. Uporabniki bodo tako lahko od 15. decembra dalje kupili različico Ultimate v rdeči barvi, s katero bodo sodelovali v programu Product Red. To je skupna znamka več svetovno znanih podjetij, ki od vsakega prodanega izdelka namenijo del dobička fundaciji Global Fond, ki se bori proti AIDS-u, tuberkulozi in malariji.

Verzija, ki jo Amazon prodaja sedemdeset dolarjev dražje od navadne Ultimate, poleg dobre karme zaradi pomoči v boju proti AIDS-u...

25 komentarjev

Ameriška vojska se zaradi zagotavljanja večje informacijske varnosti odloča za nabavo Mac-ov

Schneier.com - Kot poročajo na Forbes.com se je ameriška vojska odločila, da bo v prihodnosti v večjem številu uporabljala računalnike Apple z operacijskim sistemom OS X.

Razlog?

Računalniki naj bi bili bolj varni, hekerski napadi nanje pa težji.

Po ocenah ima ameriška vojska v uporabi približno 700.000 namiznih računalnikov, od tega je približno 20.000 Mac-ov. Ameriška vojska večje število Mac-ov nabavlja od avgusta 2005, ko je general in vodja vojaške informatike Steve Boutelle v govoru poudaril, da morajo biti vojaški informacijski sistemi bolj diverzificirani. Kot je namreč znano so monokulturni sistemi veliko manj odporni na napade, kar velja tudi za informacijsko tehnologijo.

Po mnenju predstavnikov ameriške vojske bo večja diverzifikacija na področju operacijskih sistemov vojski prinesla tako ugodnejše cenovne pogoje pri nabavah (zaradi povečane konkurenčnosti), kot tudi povečanje informacijske varnosti.

Očitno ima razbijanje monopolov tako ekonomske, kot tudi varnostne posledice...

37 komentarjev

Zaobita PVP zaščita v Visti

Slashdot - Ob izidu Microsoftovega najnovejšega operacijskega sistema so lastniki pregrešno dragih monitorjev, projektorjev in zvočnih sistemov, opremljenih z nevarnimi priključki tipa DVI in SPDIF, kar omedlevali, ko so izvedeli, da na svojih napravah ne bodo mogli predvajati moderne vsebine visoke ločljivosti z Blu-ray in HD-DVD ploščkov. Tovrstni izhodi namreč omogočajo potencialno zlorabo avtorske vsebine, saj se podatki po njih potekajo kar v, pa saj ni res, nekriptirani obliki!

Microsoft se je odločil temu zlobnemu početju narediti konec, zato so v Visto vgradili PVP, sistem, ki drastično poslabša kvaliteto z DRMjem zaščitene vsebine, če jo uporabnik poskuša prikazati na izhodni napravi, ki sama po sebi ne podpira digitalnega nadzora nad avtorskimi pravicami. No, kot vsaka zaščita, ki množicam ni po godu, tudi ta ni zdržala prav dolgo - varnostni strokovnjak Alex Ionescu jo je nedavno lastnoročno zaobšel, o podvigu pa lahko več izveste na Slashdotu ter avtorjevi strani.

33 komentarjev