»

Intel izgubil pritožbo, dolžan 1,06 milijarde evrov

Europa.eu - Splošno sodišče Evropske unije je zavrnilo Intelovo pritožbo na odločitev Evropske komisije leta 2009, ki je Intelu naložila plačilo 1,06 milijarde evrov globe zaradi zlorabe monopolnega položaja. Intel se je na odločitev hitro pritožil in po petih letih je bitko izgubil.

Gre za odločitev z dne 13. maja 2009, s katero je Evropska komisija ugotovila, da je Intel ravnal v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Sporen je bil Intelov program popustov, ki so jih bili deležni Dell, HP, NEC in...

13 komentarjev

Asus Geforce GTX 285... GX2?

Volk v ovčji preobleki

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Asus se pripravlja na izid posebne grafične kartice. Naziv ASUS MARS 295 Limited Edition pomeni, da je novinka uradno GeForce GTX 295, a podobnost s čistokrvno GTX 295 se kmalu konča. Fizična oblika je zelo podobna, saj sta osnova prav tako dve tiskani vezji, med katerima je v sendviču hladilno rebro, pomemben del pa se skriva na tiskanem vezju. Za razliko od standardne GeForce GTX 295, ki jo pravzaprav sestavljata dve GTX 260 s popolnoma odklenjenimi jedri, Asusova številčno omejena serija združuje dve neomejeni GeForce GTX 285 kartici, kar pomeni 512 bitno pomnilniško vodilo namesto 384 bitnega, za nameček pa ima vsako jedro kar 2 GB GDDR3 pomnilnika (skupaj 4 GB na kartico). Frekvence so enake tovarniškim na GTX 285 in...

40 komentarjev

Core i5 zamuja

vir: engadget
engadget - Intelova prihajajoča platforma za povprečne uporabnike, Core i5, kateri manjka nekaj lastnosti zmogljivejše serije Core i7, vseeno pa prihaja z vgrajenim pomnilniškim kontrolerjem. Po prvotnih napovedih je bil cilj izida Core i5 julij, kar bi pomenilo dobro prodajo v obdobju pred začetkom šole, a se slednje očitno ne bo zgodilo. Datum izida procesorjev in P55 matičnih plošč je prestavljen na september, razlog pa (kot vedno zadnje čase) posredno tiči v ekonomski krizi. Zaradi slednje se je prodalo mnogo manj računalnikov oz. komponent, v skladiščih pa ostajajo Core 2 procesorji in matične plošče namenjene zanje. Namen prestavitve izida je torej čiščenje starih zalog.

Skupaj z novico pa so bile objavljene še cene treh štirijedrnih procesorjev, ki se bodo ob izidu znašli na prodajnih policah. Za model z 2,95...

25 komentarjev

Nvidia okrcala Intel zaradi nelojalne konkurence

Reuters - Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsung Huan je v intervjuju označil Intelovo prakso kot umazano, poroča Reuters. Nvidia namreč proizvaja grafične čipe, ki sodelujejo z Intelovimi procesorji Atom v nizkocenovnih netbookih, sporna pa je cenovna politika. Intel posamezen Atom prodaja za 45 dolarjev, medtem ko je cena za Atom v celotnem paketu s čipovjem in grafiko zgolj 25 dolarjev, kar je po Huanovem mnenju nelojalna konkurenca. Spomnimo, da je Intel prejšnji teden prejel udarec Evropske komisije, ki ga je olajšala za 1,06 milijarde evrov zaradi umazanega boja proti AMD-ju. Intel jasno odvrača, da ne kršijo nobenih zakonov, saj nikogar k ničemur ne silijo. Se jim pa zdi logično, da kupcem celega paketa ponudijo boljšo ceno ali popust, če hočete. Nvidia se ne strinja, a po besedah izvršnega direktorja ne bo šla tožit.

11 komentarjev

AMD se ne boji Intela

CNet - Po razdelitvi AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del je Intel hitro povzdignil glas, da se navzkrižne licence nanašajo strogo na AMD in ne morebitna druga podjetja. Po njihovem tolmačenju je namreč Globalfoundries, ki se je oddelil od AMD-ja, novo podjetje in ne podružnica, zato nanj ne morejo prenesti licenc. Intel je AMD-ju pošteno zagrozil, da bodo prekinili vse pogodbe, če v 60 dneh ne najdejo rešitve. Rok se je iztekel včeraj opolnoči, zgodilo pa se ni nič.

AMD pravi, da se žuganja ne boji. Njihov podpredsednik Benjamin Williams je v intervjuju za ZDNet Asia mirno izjavil, da so Intelove poteze zgolj predstava za javnost, in da bo težava počasi zamrla. Kot pravi, je licenca dvosmerna, tako da bi s prekinitvijo izgubil tudi Intel, ki je od AMD-ja dobil nekaj Nehalemove tehnologije in integriran pomnilniški krmilnik. Intel se še ni odzval.

23 komentarjev

Intelu izrečena rekordna kazen

BBC - Pisali smo že, da se EU pripravlja na izrek kazni Intelu zaradi zlorabe monopolnega položaja (proda namreč 80.5% procesorjev v primerjavi z AMDjevimi 12%). Tako je danes Evropska komisija izrekla rekordno kazen - kar 1.06 milijarde evrov. Za primerjavo: Microsoft je za svojo zlorabo monopolnega položaja dobil le 497 milijonov evrov kazni in zatem še dodatno globo 899 milijona, ker ni spoštoval zahtev.

Intelu so namreč dokazali, da je imel skrite dogovore s proizvajalci sestavljenih sistemov (na seznamu so se znašla znana imena Acer, Dell, Lenovo in NEC), ki so dobivali popuste pri Intel procesorjih, v kolikor niso vgrajevali preveč AMD čipov v svoje sisteme. Prav tako je bilo dokazano, da je Media Saturn, lastnik največje evropske trgovske verige z elektroniko Media Markt, bil plačan s strani Intela, da bi prodajal sisteme z vgrajenimi izključno Intel procesorji.

Evropska komisija je poleg plačila Intelu tudi ukazala, naj s spornimi praksami takoj preneha. Pri Intelu še vedno...

121 komentarjev

Intel toži Nvidio

X-Bit Labs - Intel je včeraj potrdil, da je v ponedeljek vložil tožbo zoper Nvidio, s katero ji želijo preprečiti izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce, ki so združljiva z Intelovimi procesorji, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik (torej Core i7 in nasledniki). Intelov predstavnik za stike z javnostmi Daniel Snyder je v izjavi zapisal, da želi Intel od sodišča uradno odredbo, da Nvidia nima licence za izdelavo čipovij z omenjenimi lastnostmi. Intel namreč vztraja, da se licenca ne nanaša tudi na prihjajoče procesorje nove generacije, kot je naprimer družina Nehalem. Poudaril je, da so nesoglasja več kot leto dni poskušali rešiti po zunajsodni poti, a z Nvidio niso našli skupnega jezika, kljub temu pa upa, da tožba ne bo vplivala na sodelovanje podjetij na drugih področjih.

Nvidia se je na tožbo že odzvala. V odgovoru sodišču je izvršni direktor Jen-Hsun Huang zatrdil, da je po njihovem mnenju licenca popolnoma veljavna. Pravi, da Intel očitno boli, da so šli procesorji po poti, ki so...

3 komentarji