»

Japonci bodo brez Nokij; 5800 je tu

Nokia - Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je včeraj objavil svojo odločitev, da v prihodnje ne bodo razvijali novih telefonov za japonski trg. Gre za specifičen trg, pravijo, za katerega razvoj novih telefonov ni več profitabilen. Edina izjema so luksuzni po meri izdelani telefoni hčerinskega podjetja Vertu, ki stanejo od 5.000 do 10.000 dolarjev in bodo ostali. Odločitev pravzaprav ni tako presenetljiva, saj Nokia na Japonskem obvladuje le odstotek trga, medtem ko je ta številka globalno pri štiridesetih odstotkih. Odpustiti bodo morali 50 zaposlenih, 350 raziskovalcev pa bo službe obdržalo.

Omenimo še, da je prav tako v četrtek Nokia začela razpošiljati nov smartphone 5800 XpressMusic, ki je odgovor na Applov iPhone. Večina sveta ga bo dočakala šele prihodnje leto, srečne izjeme pa so Rusija, Indija, Hong Kong in tudi Španija. Priporočena cena znaša 279 evrov.

45 komentarjev

Znova o PS3: dodatne zamude in energijska potratnost

Slo-Tech - O Sonyjevi konzoli nove generacije se že dolgo ni slišalo nič navdušujočega. Najprej smo izvedeli, da bo strojna zmogljivost zaradi težav pri proizvodnji manjša kot so napovedovali, potem so prav nespretno skušali zagovarjati njeno razmeroma visoko ceno, vse skupaj pa zavili v paket, ki bo zagotovo imel zamudo.

Tako so te dni na dan ponovno pricurljali podatki, da bo količina proizvedenih PS3 še manjša od že tako majhne količine. Za japonski trgi naj bi bilo tako na voljo 20% manj konzol, kot so sprva načrtovali. Namesto pričakovanih 100.000 enot, jih bo na dan uradne splavitve na zalogi 80.000. Podatkov, zakaj gre za manjšo količino (še) ni, ni pa tudi jasno, ali bo zaradi tega prikrajšan trg Združenih držav.



Poleg tega so se na...

35 komentarjev

Star Microsoft: PCji niso končna meja

The Register - Torej, naslednji del moje "Rapsodije Microsoft" bo po dolgem premoru zopet zanimiva novička iz ameriških sodišč.

Reci inu riši, sodnica Coleen Kollar-Kotelly bo po vsej verjetnosti dovolila razširitev opoazovanega področja, torej osebnih računalnikov, na ne-PCjevske platforme, ki uporabljajo Microsoftovo programsko opremo. Po vsej verjetnosti bodo izjavo prvi podali predstavniki PDA-jevskega Palm-a. Klik!

0 komentarjev

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev

DDR plošče končo v prodaji

X-Bit Labs - Izgleda, da se DDR počasi le širi, saj so se na različnih koncih sveta začele pojavljati prve plošče, večji proizvajalci pa so začeli s prodaji pomnilnika. Ena izmed redkih dosegljivih trenutno je ASUSova A7M266, v bistvu prva "prava" AMD 760 plošča. Dotične platke bi se razveselil skoraj vsak računalničar: ima 2 DDR DIMM, 1 AGP Pro, 5 PCI, 1 AMR reže, preko VIA 686B SouthBridga podpira ATA100, preko AMD 760 NorthBridga pa 266MHz FSB in DDR pomnilnik, poleg tega pa je bogato obložena z overclockerskimi možnostmi. Plošča je že na voljo na Japonskem in v Nemčiji, v roku nekaj tednov pa se bo razširila po celem svetu.
Druga DDR plošča na Japonskem je Transcendova TS-ALR4, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipsetu, častno omembo pa si zaslužita še Gigabyte GA-7DXC (samo 200MHz FSB in PC1600 DDR SDRAM) ter IWillova MAGiK 1 DDR platka (počaaaaaaasna).
Upajmo, da bodo prve sapice DDRja kmalu zavele tudi v naše kraje....

2 komentarja

Pordaja DDR pomnilnika se je že začela

X-Bit Labs - Seveda kje drugje, kot pa na Japonskem [:\\]. Malim poševnookim je DDR SDRAM na voljo že od tega ponedeljka, medtem ko naj bi se prodaja v ZDA začela 1. decembra. Zaenkrat je edini dobavitelj DDRja Cruical/Micron, 128MB njegovega PC1600 DDR SDRAMa stane 205$, PC2100 pa 230$. Kot vidite, so cene precej zasoljene, toda to je od nekdaj bilo značilno za Japonski trg. Po vsej verjetnosti bodo cene na poti do nas precej shujšale, saj navsezadnje proizvajalci nimajo nobenega razloga za ohranitev cen na takšnem nivoju.

2 komentarja