»

NASA še vedno popravlja računalnik na Hubblu

vir: NASA
NASA - Sredi junija je odpovedal glavni računalnik na vesoljskem teleskopu Hubble, pri čemer so prvi indici kazali na odpoved pomnilniških modulov ali krmilnika. A tri tedne pozneje si Nasini inženirji še vedno belijo glavo s težavo. Preiskava še vedno poteka, bodo pa teden poizkusili ponovno zagnati računalnik.

NASA je že minuli teden sporočila, da se pripravlja na vklop rezervne strojne opreme. Težava je v enoti za krmiljenje instrumentov in upravljanje s podatki SI C&DH (Science Instrument Command and Data Handling), v kateri je tudi omenjeni računalnik, medtem ko so instrumenti na teleskopu nepoškodovani. SI C&DH sestoji iz več delov, med katerimi se skriva tudi krivec.

Morda je to enota za pošiljanje ukazov in tolmačenje podatkov (Command Unit/Science Data Formatter), morda pa gre za napajalno enoto. Za oba obstajajo rezerve na Hubblu, a bo preklop kompleksnejši, kot je bila zamenjava pomnilniškega krmilnika in modulov, ki so jih najprej aktivirali. Ob preklopu na rezervni CU/SDF...

13 komentarjev

Novi astronomski observatorij v Novi Gorici

Vir: Amaterskega Astronomsko društva Teleskop

Slo-Tech - Nova Gorica je pred kratkim postala bogatejša za novo pridobitev - amaterskim astronomskim observatorijem Voglarji, ki je v lasti lokalnega astronomskega društva Teleskop in ki predstavlja pomembno pridobitev za nadaljnje širjenje astronomije na Primorskem. Observatorij je velik 5,3 x 3,3 metre in se nahaja na 784 m nadmorske višine, severozahodno od Nove Gorice v Trnovskem gozdu, njegova vrtljiva kupola pa ima premer 2,3 metra, observatorij pa je seveda opremljen tudi s teleskopom, kot se za astronomske observatorije spodobi. V njem domuje računalniško podprt teleskop Meade 10" f/10 LX200. Astronomsko društvo Teleskop obljublja tudi dneve odprtih vrat, več o dogajanju pa bo objavljeno na njihovi spletni strani.

19 komentarjev

Hubble posnel sliko najstarejših objektov v vesolju v IR

NASA - NASA sporoča, da je njihov teleskop Hubble to pot zrl najdlje v vesolje doslej. V bližnjem infrardečem delu spektra je uspel posneti celo objekte, ki so nastali borih 600 milijonov let po velikem poku. Hubble je snemal v isti smeri kot že leta 2004 (Hubble Ultra Deep Field - HUDP), torej v ozvezdja zajca, goloba in kita, le da je imel sedaj na voljo na novo nameščeno Wide Field Camera 3, ki gleda v bližnjem IR. Spričo širjenja vesolja se namreč svetloba zelo oddaljenih predmetov postopoma premika proti daljšim valovnim dolžinam - gre za vesoljsko verzijo Dopplerjevega pojava, ki se imenuje rdeči premik.

Omenjeno sliko je Hubble posnel...

38 komentarjev

Vrnitev Atlantisa vnovič preložena

Trajektorija načrtovanega pristanka

vir: NASA
CNet - Raketoplan Atlantis je 11. maja poletel v orbito, kjer pa ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje, temveč se je spojil s teleskopom Hubble in izvedel remont. Misija je v celoti uspela, saj so zamenjali vse dotrajane dele, tako da Hubble ponovno slika s polno paro, nekoliko se zapleta le pri vrnitvi. Atlantis bi se moral po prvotnem načrtu na Zemljo vrniti že v petek, a je bilo vreme nad Florido preslabo. Drugo možnost je imelo sedem članov posadke včeraj, a so nevihte nad morjem blizu Floride ponovno preprečile spust. Danes bodo spet...

20 komentarjev

Operacija na Hubblu uspela, fotografiranje tudi

vir: NASA
CNet - Posadka Atlantisa, ki je prejšnji teden odpotovala v orbito z namenom popraviti teleskop Hubble, je uspešno izvedla zapleteno popravilo, ki ga primerjajo z elektronsko verzijo možganske operacije. Najprej so zarezali skozi zaščitne plošče na Hubblu, odstranili pokrov, za katerega ni bilo ob izgradnji predvideno, da bi se kdaj snel, potegnili ploščo s pregorelim vezjem iz teleskopa in jo zamenjali z novo.



Še več pozornosti pa je bila te dni na spletu deležna spodnja fotografija, ki je bila posneta 13. maja. Na njej vidimo senci Atlantisa in Hubblovega teleskopa, ki ste navidezno preletela Sončevo ploskev, ko sta bila 600 km nad Zemljo. Sam dogodek je trajal 0,8 sekunde, zaradi česar je...

16 komentarjev

Danes načrtovan polet Atlantisa

Atlantis in Hubble

vir: NASA
NASA - Če bo šlo vse po načrtih, naj bi NASA danes s floridskega Cape Canaverala v vesolje izstrelila Atlantis. Raketoplan bo opravljal misijo STS-125, ki predvideva servisiranje Hubblovega teleskopa. V enajstih dneh, kolikor naj bi jih sedemčlanska posadka prebila v vesolju, naj bi opravili pet vesoljskih sprehodov in namestili dva nova instrumenta, popravili dva nedelujoča in opravili še nekaj drugih vzdrževalnih del, s čimer naj bi Hubble brez nadaljnjih posegov zdržal do leta 2014. To bo ena redkih misij, pri kateri astronavti ne bodo obiskali Mednarodne vesoljske postaje.

Prav zamenjava modula SIC&DH (Science Instrument Command and Data Handling Unit) je razlog, da bodo misijo izvedli šele sedaj. Prvotno zamišljeni datum je bil september 2008, a se je nekaj dni...

4 komentarji

Branje vsebine monitorja iz odboja s pomočjo teleskopa

Schneier.com - Raziskovalci Michael Backes, Markus Dürmuth in Dominique Unruh iz nemške Saarland University ter Max Planckovega inštituta za programsko opremo so pred kratkim objavili zanimiv članek z naslovom Compromising Reflections or How to Read LCD Monitors Around the Corner.

V članku so opisali raziskavo, v okviru katere so skušali ugotoviti ali je mogoče s teleskopom prebrati vsebino monitorja iz odbleska svetlobe na gladkih (refleksnih) površinah.

Izkazalo se je, da je to vsekakor mogoče. S teleskopom v vrednosti manj kot 1500 USD je mogoče prebrati zrcaljeno sliko Wordovega dokumenta z velikostjo fontov 12 pik iz oddaljenosti 10 metrov. Z Dobsonovim teleskopom za 27.500 USD pa so uspeli prebrati vsebino dokumenta iz oddaljenosti 30 metrov.



Seveda pa se je napadu mogoče izogniti z posebno napravo imenovano Body-Laptop Interface, ki so jo razvili pri SternLab-u.

21 komentarjev

Robot bo popravil Hubbla

Washingtonpost - Ko so aprila v NASA Goddard Sprace Flight Centru predstavili možnost, da pošljejo v orbito robota, ki bi naj popravil Hubblov vesoljski teleskop, so se znanstvenikom vse zdele samo sanje. Toda sedaj je ravno taka naloga postala že precej verjetna in pri NASI načrtujejo, da bodo robota poslali v orbito nekje v letu 2007.

Po trditvah znanstvenikov je naloga vse prej kot lahka, saj bo moral robot delati v okolju, ki mu nikakor ni namenjeno. Edward J. Weiler, direktor tega centra, omenja, da je naloga tako lahka kot "dvakraten uspešen pristanek na Marsu". Namreč robota bodo morali naučiti odpirati in zapirati vrata ter "predale", odklopiti in priklopiti električne priključke in to vse v precej nezavidljivih pogojih visoko nad površino Zemlje.

Celotna misija, v kateri bi "Dextre", kot je robotu ime, poletel v orbito bi naj stala med 1 in 1.6 miljarde dolarjev, med glavne cilje pa bi spadala menjava giroskopov, zamenjava kamere za novo precej kvalitetnejšo ter popravilo spektrografa....

17 komentarjev

NASA pričakuje nov satelit

Slo-Tech - NASA lahko kaj kmalu pričakuje nov teleskop imenovan "Galaxy Evolution Explorer", s katerim bodo lahko opazovali milijon galaksij, s čimer naj bi jim uspelo ugotoviti nastanek zvezd, saj predstavljajo galaksije kozmično razdobje desetih milijard let. To bi močno pomagalo pri nadaljnjih odkritjih temeljnih struktur vesolja. Satelit s teleskopom naj bi iztrelili s pomočjo rakete Pegasus XL. Teleskop naj bi po vesolju krožil 28 mesecev. Preberite si še, kako stvarca deluje in pomembne podatke.

0 komentarjev

Teden mladih 03

Slo-Tech - Teden mladih je najdaljši teden v maju, ki kljub imenu ni usmerjen samo na mladinsko populacijo, temveč je privlačen tudi za starejše, vse, ki si želijo zabave, športa in kulture v enem mestu, v Kranju. Letos bo že devetič zapored spremenil mestno podobo Kranja v nasmejano in prijazno središče, saj bo v devetih dnevih zaživelo preko sto dogodkov, ki bodo mestne ulice obarvali z zabavnimi prireditvami za najmlajše, športnimi dogodki in tekmovanji, filmskimi projekcijami in gledališkimi predstavami, večernimi koncerti takšne in drugačne glasbe, pa kulturnimi dogodki, kot so literarni večeri, plesne predstave in potopisna predavanja. Vsekakor vsega po malem, kar spreminja Teden mladih in mesec maj v težko pričakovani praznik vseh Kranjčanov in okoličanov.

Poskrbljeno bo tudi za vse navdušence nad računalniškimi igricami - LAN party bo na sporedu drugi vikend (16. - 18. maj). Nekaj praktičnih nagrad, dokazovanje mojstrstva za tipkovnico, vsesplošna zabavan, ... na Tednu mladih '03!

1 komentar

Modifikacija trdega diska

Slashdot - Ob vseh modifikacija ohišij in dodajanju prozornih ploskev se je nekdo lotil tudi modifikacije diska. Na kratko: avtor modifikacje je disku (Caviar 31200) odstranil vrhnjo ploskev in jo nadomestil z pleksijem... Najbolje, da si to čudo ogledate sami: Hard Drive Mod (zna trajati kar nekaj časa preden se vse slikice naložijo)

8 komentarjev